• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHARELATED - spříznění na cestě
    rozbalit záhlaví
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    EVA_: To nebyla hezká poznámka. Ještě jsem se z toho zcela nevzpamatovala (ale v rámci masivního plus je Ti odpuštěno :).
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    EVA_: To co jmenuješ mi přijde přirozený. :-))))
    EVA_
    EVA_ --- ---
    SNOP: Aha. Az tak. Stejne se mi to "nad" nelibi. Ale vubec me nenapada jiny vyraz.
    Pokud se altruismu tyce, myslim, ze je prirozenej. Nevim, jestli si to pamatuju dobre, ale mam za to, ze Jung rikal, ze clovek ma v sobe prirozenou potrebu byt dobry.

    SHEEN: Nekdy se lidi opravdu chovaji jinak.:-) Pomuzou s kocarem, upozorni na rozepnutej batoh, zvednou hracku, ktera upadla diteti...daji petku zebrakovi.:-) Obejmou te reknou, ze to bude dobry...(pro Natashu: pridaji na ostnatej drat...)
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    Úžasný. To teda člověk fakt vidí, jak se lidi všude kolem chovají nad-přirozeně. :-/
    SNOP
    SNOP --- ---
    EVA_: Ne, clovek nestvoril nic nadprirozeneho. Slovek se muze chovat nadprirozene.
    Duchove, energie a ruzne bludy jsou prirozene.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    Snope, ja se na to ptala, kde se dalo. Po cele vsi, na netu...Na Mageu mi bylo receno, ze je to naprosto normalni. Jenze, kdovi, co je to zac ta identita.

    Jeste jedna vec. Lidi, kteri jsou skutecne altruisticti, tak vetsinou nekonaji svou vuli, nepremysli o "tom". A pokud jo, muze v tom nekdy byt i postranni umysl.
    Nicmene...kdyz prijmu Tvoji terminologii, ktera me tak taha za usi, tak ji muzu "zneuzit" ke rceni, ze na Zemi neexistuje nic nadprirozeneho, krome toho, co stvoril clovek.:-) Coz se mi zas libi, protoze to vylucuje duchy, energie a ruzne bludy.
    SNOP
    SNOP --- ---
    Vida :-) To by chtelo jeste vedet, jestli je to normalni, nebo ne. Pokud ne, tak to zahrnuji do kategorie zazrak a davam tomu stejnou miru nadprirozenosti jako pomoci starence s nakupem.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    SNOP: Tohle jsou divoke kocky, zijou venku, ne s nami.

    Pochopila jsem, jak je to mineno. A porad mi ten termin "zavani".
    SNOP
    SNOP --- ---
    EVA_: Predevsim je nutne rict, ze domaci zvirata jsou lide, byt takovi nedokonali.
    Nadprirozeny, tim se mysli, ze dokazes byt nad prirozenosti, ze doakzes prekonat prirozenost a delat neco jineho, nez ti tato veli.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    SNOP: Cece, Snope...cisty altruismus. Tuhle se nam okotila kocka. A nas starej kocour, byt neni otcem tech zviratek, ji "rodil", tj. rajtoval na ni tak dlouho (masiroval ji bricho), dokud kotata nezacala lezt ven.
    Me se to hodnoceni sebe sama jako nadprirozene moc nelibi, protoze tam citim nejakou povysenou, pohadkovou konotaci. Nebyla by lepsi formulace? Si myslim, ze prirodu jeste tak dobre poznanou nemame.
    SNOP
    SNOP --- ---
    PARAZIT & EVA: Neni ucelu v prirode, tim se mysli, ze veskery ucel, vcetne pojmu samotneho, dodavame do sveta my. Koneckoncu stejne jako neni zakonitosti, kauzality apod.

    PARAZIT: Agresi pozorujeme jako uspesnou strtegii preziti druhu. Jestlize se clovek chova jako zvire, je pochopitelne, ze tuto strategii taky uziva (ona je taky dost stara).

    EVA_: Nadprirozeny je clovek v tom, ze je schopen veci, ktere nejsou v prirode prirozene, napriklad cireho altruismu.

    PARAZIT: Je to zvlastni rozdeleni. Pozitivni hybna sila a u cloveka mutovana a bezucelna. Bavime se stale o agresi? Tedy o cinnosti zamerene proti jine bytosti?
    Vzdyt je to v prirode stejne jako kdekoli jinde stale to same. Boj o zdroje, obrana teritorii, boj o samici/samce, u spolecenskych zvirat boj o postaveni ve smecce...
    cim se clovek vymyka, je-li zviretem?

    Vyvoleni cloveka k vetsi svobode? Proste vetsi svoboda. Coz je moznost te nadprirozenosti.

    Ale musime jasne rict, ze agrese se nijak nezmenila, ze funguje stejne a z naseo pohledu i za stejnym ucelem jako agrese trnovniku, kocky nebo dudka.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    Snope, tohle hodne nechapu: v cem je clovek bytost nadprirozena, a proc neni v prirode ucel veskery zadny? Myslis tim ucel agrese, nebo ucel vseobecne?
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    SNOP: Hej ona se netranscendentovala- naopak! Naopak ona degenerovala, neplní již svůj účel co by měla..jako pnutí, hybnou sílu... přece vztek nemusí být jen negativní, může nás donutit něco udělat intenzivně, může být podobný horlivosti.
    SNOP: Hm nevidím tu nikde prostor o spekulace, ale hlavně tu nevidím, že bys třeba četl co tu píšu... Člověk je stejně nadpřirozený jako je svět, jen se zdá být vyvolen paradoxně ke větší svobodě, kterou nenachází tam kde hledá, musí jí najít v sobě. Moje myšlenka s agresí měla znamenat tolik, že agresy v přírodě beru jako pozitivní hybnou sílu a že u člověka jí cítím jako pejorativní, jako často mutovanou a bezúčelnou, jen se utápění v ní. Ale možná je zde na místě spekulace, jestli ona tak často následující sebelítost, taky třeba nemá nějaký biologický účel. Třeba chcešli se co nejvíce zachovat, co nejvíce se lituj, protože to se furt budeš zajímat o sebe a budeš si dávat fakt pozor, aby ti nikdo neublížil- aby tě nepoškodil...
    SNOP
    SNOP --- ---
    Lidske je naopak to, co s agresi nema nic moc spolecneho. To, co ty odsuzujes. je normalni atavismus, tedy vec prirozena.
    Pouze snad chces rict, ze clovek je bytost nadprirozena, s cimz souhlasim; to vsak netvrdi, ze agrese neni prirozena (tedy cloveku podradna, lec naprosto nezmutovana).
    Ucel v prirode neni veskery zadny.
    SNOP
    SNOP --- ---
    My souperime pochopitelne ze stejnych duvodu jako opice, jako varani, jako zelvy. Predstava, ze u cloveka agrese nejak transcendovala, je imho dost iluzorni. Nehlede na to, ze i kdyby to nefungovalo (boj o zdroje a partnery), tak to neznamena, ze to tak neni motivovane.
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    DAW: No tak to s tebou plně souhlasím, když mluvím o svobodě myslím většinou svobodu vnitřní, ta je pro mně tou jedinou svobodou:)
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    SNOP: Protože mi jediní nesoupeříme jen kvůli přežití... a zachování. Vlastně soupeříme třeba jen proto, abychom si připadali silní, ale to už nemá s přežitím nic psolečného, to další vývoj dalších generací neovlivní, protože tím jedince opačného pohlaví nepřilákáme...to je jen kvůli nám, tím nikoho neporazíme, abychom byli vůdci, je to jen kvůli nám, kvůli socializaci.. komplexům, darwin zde již nefunguje. Vlastně u rostlin bych tomu neřikal agrese, protože je tio agrese přirozená nezmutovaná, rpoti ní nic nemám... vše musí být občas v pnutí, aby to někam plynulo, ale ta naše, co vede jen k našemu sebeuspokojování je často slepou cestou, protože je to pouze naše agrese sebeukájecí... nijak dál se nepokračuje a tak nemá účel a pak jsou tu jedinci, kteří ji vybíjejí tak, že se vnich další hromadí ještě víc... V přírodě má agrese účel... jedině kde, nemá účel mám dojem je u druhů, které jsou na ústupu...
    NATASHA: Tak to bych růže oddělil nějakou sutřovou cestou... nebo zídkou.... no vona trnka je stejně dooost nezničitelná

    DAW
    DAW --- ---
    PARAZIT: Jenze taky jsme dost naprogramovani abychom byli nekdo jiny, nez ve skutecnosti jsme. A to, v cem vidime svobodu, je ta nejvetsi iluze. Imho prave porozumeni tomu, kdo jsme, jake poselstvi neseme uvnitr, cili uvedomeni si nejake te nasi konkretni predurcenosti nas jedine muze privest k opravdovemu uskutecneni sebe sama. Ne namlouvani si, ze jsme svobodni a muzeme delat cokoliv, ale naopak splynuti s tokem vsehomira nam paradoxne dava onu svobodu. Nejde prece o svobodu vnejsi, to uz vime, ze muzeme vsechno, co chceme.. jde o vnitrni svobodu :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    PARAZIT: Likviduje mi růže a další keře :/ Jsem pro rozumné sousedské vztahy, ale s agresorem se nedá vyjedávat.
    SNOP
    SNOP --- ---
    PARAZIT: Pokud to neni u rostlin agrese, tak proc tomu tak rikat u cloveka? Proc nerikat "soupereni" a "ziskavani zivotniho prostoru" [lebensraum]? a "konecne reseni zidovske otazky" :-)
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    SNOP: díl to jsem už někde slyšel, myslim, že v prváku v biologii, ale dík za zopakování... já vim, že taková je oficiální verze, snažil jsem se hledat alternativu víš:)
    DAW: Ne jsme odsouzení být svobodní ... ve své nesvobodě:) Prostě máme možnost se osvobodit ze své nesvobody a tím jsme vlastně trvale svobodní, možná jen latentně, ale je to v nás přítomné a to znamená, že realizace je jen pouhé naplnění toho... tedy uskuztečnění toho tak, že to si to zvnitřním, vlastně spíš tím prolnu tak, že to vyplave i napovrch.
    Mmchodem, je lepší víc chodit do lesa a méně o něm číst.. strom na poli neni moc spokojenej...už jen kvůli chemickejm hnojivům...
    SNOP: tAk tohle slyším poprvé... Lvi jsou jedni z mála živočichů dnes tak přirovnávaným k lidem protože zabíjejí i jen z rozmaru... no a pak u lvic je také časté lesbické chování, ale to jen na okraj. A takhle zobecnit květiny? Cože... mech na stromu se ho nesnaží zabít, orchidej taky neni vrah, kopretina nechce zavraždit pampelišku...
    SNOP: Rostliny se na rozdíl od zvířet mohou docela i třeba prolínat... jestli soupeří, tak proto, že je to pro ně přirozené a nemyslim, že by to bylo agresí...
    EVA_: Buk? Vůbec... Zkus se někdy plazit mlázím:)
    NATASHA: Nech jí, to je úžasnej tvor... krásně kvete:)
    Řekni jí, ať toho nechá:)
    GRETKA: V davu je síla... vlny vytvoří jen silný proud... a vítr.
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    DAW: To není pravděpodobnost, to je fyzika. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam