• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHARELATED - spříznění na cestě
    LESANKA
    LESANKA --- ---
    NATASHA: zajimave, prectu to hned jak bude cas, zatim mam v pameti pouze to kvantove cislo zvane podivnost z Bergierova a Pauwelsova Jitra kouzelniku: http://www.cez-okno.net/node/372
    LESANKA
    LESANKA --- ---
    KUATO: To tezko rict co z te drevene konstrukce zerou - jestli ty OSB dosky, eurohranoly, mineralni vlnu, polystyren nebo sadrokarton :-)) uvidime pak - kdyz nam to spadne na hlavu :-o...
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Zřejmě se v této fázi fyzika stává poezií.
    To bude asi to, co mě na tom zaujalo.
    SNOP
    SNOP --- ---
    Jo tak to nevim. Stejne jako nevim, proc maji kvarky jako kvantova cisla "vuni" a "barvu" (teda to druhe uz pochopit lze) - ostatne "top" a "bottom" byly puvodne "truth" a "beauty".
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SNOP: A proč jsou ty názvy náhodné, resp. náhodně zrovna tyto, které zjevně nesou význam?
    SNOP
    SNOP --- ---
    Je nutne ovsem pripojit, ze "strangelet" se takto jmenuje nikoli kvuli tomu, ze je "strange", ale proto, ze se sestava mimo jine i ze "strange" kvarku, coz je kvark, jehoz nazev je uplne nahodny, stejne jako je tomu i u "puvabneho" (charm) kvarku.

    A posledni veta je opravdu vykvet zurnalistiky :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NATASHA: Aha, takže článek zřejmě volně přístupný není. Každopádně jeho autorem je Miloš Vojtěchovský, což jsem měla rozhodně uvést, a jde o aktuální číslo A2 (40).

    V případě zájmu ho drze okopíruji celý v naději, že třeba někoho inspiruje k předplacení A2, což by můj hrozný čin ospravedlnilo.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Je příznačné, že začnu číst článek kvůli něčemu a skončím tím, že mi ten článek dal něco úplně jiného. Viz příklad zde; začala jsem číst článek o umělecké hodnotě a možnostech nových a nejnovějších médií - a končím u údivu nad existencí (byť hypotetickou) jednotky, která se vědecky pojmenuje "podivnůstka". Celá ta věc mi přijde neobyčejně půvabná, až detektivní:

    Podivnůstka a urychlovač LHC

    Příznačné je, že před několika týdny byl ve výzkumných laboratořích CERN pod Ženevou spuštěn (a pro poruchu zase zastaven) nebývalý experiment s gigantickým kinetickým instrumentem – elektronovým urychlovačem (Large Hadron Collider – LHC). Pokud tomu správně rozumím, tak má nástroj prokázat (dosud jen matematicky předpokládanou, a tedy hypotetickou) existenci nejmenších jednotek hmoty-energie, vymršťovaných během nárazu protonů v extrémně silném elektromagnetickém poli. Jeden z nejdražších vědeckých pokusů historie se dotýká, možná náhodně, i samotné podstaty uvažování o „hmotnosti“. Ten křehký můstek mezi hmotou a antihmotou se nazývá poeticky „podivnůstka“ (strangelet). Jde o „kousky stabilního nebo metastabilního podivného kvark-gluonového plazmatu“, které by mohly vznikat při srážkách těžkých jader na urychlovači LHC. V případě, že by se vzniklá anomálie – „podivnůstka“ dostala k atomovému jádru, tvořenému „normální“ jadernou hmotou, a byla by zároveň na dosah působení silné interakce, mohla by transformovat tuto hmotu na „podivné kvark-gluonové plazma“. Přitom by se uvolnilo velké množství energie, které by teoreticky mohlo způsobit, že se podivnůstky rozletí volně do okolí Ženevy. Pak by postupně „konzumovaly“ další a další atomová jádra, a spustily tak řetězovou reakci, která může údajně proměnit Zemi na mlhovinu jakýchsi černých „miniděr“, v plující „oblak podivností“. Jde podle všeho jen o nepodloženou konspirační teorii, nicméně někteří vědci, včetně Rogera Penrosea nebo Otto Roesslera, prý o ní uvažují jako o statisticky signifikantní.

    Celý čláenk (snad veřejně přístupný, já jsem předplatitel) zde:
    http://www.tydenika2.cz/archiv/2008/40/co-je-jeste-noveho-na-novych-mediich
    KUATO
    KUATO --- ---
    LESANKA: Jojo, vune jemne zetleleho listi je nezapomenutelna. Clovek se muze pomalu sourat sustivym krupavym a zlatym a rudym kobercem a polonahe stromy cudne a krehce, napolo nesmele, natahuji ruce k nebi. Slunce slabne, sotva ti zahreje tvare, napolo studeny vetrik rozverne skotaci kolem tebe, cloveku se az styska po necem.. necem.. Vitej Podzime.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LESANKA: Hrome, z ceho to mate montovane, kdyz vam tu chalupu zerou mysi?
    LESANKA
    LESANKA --- ---
    :-)))))))) tak to opravdu radeji Joginovi ;-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    LESANKA: ehmmm - doplněk: jak si to v jeskyni (srubu) opravdu užít, když jsi chlípný starý kozel, který má averzi vůči hledačům echtovního duc-hovna, ale rád se podělí o množství svých výstředních úvah s hezkými mladými kočičkami :-)
    LESANKA
    LESANKA --- ---
    To by se hodilo i me! Nename sice srub, ale montovany domecek, nicmene je v lese a s tim souvisejici radosti (krasne zlehounka padajici listi velikych dubu ktere tvori klenbu nad domem) a strasti (plchy ve stenach, vyziraji nam to zevnitr, nutnost hrabat ty hromady listi...) ;-)
    Obcas z te prace na me padne smutek, je toho vic nez v byte, nazpatek bych se ovsem uz nevratila ani za nic!!
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    JOGIN: S určitými obtížemi dočítám Robbinsovu knihu "I na kovbojky občas padne smutek", kterou jsem měla raději číst před deseti lety; ovšem postavu výstředního poustevníka Číňáka bych Ti doporučovala k prostudování. Rozhodně nabízí řadu návodů, jak si to v jeskyni (srubu) opravdu užít.
    SNOP
    SNOP --- ---
    KUATO: Zluc mam ztvrdlou na kamen, s tou nic jen tak nepohne :-) Spis mi prislo, ze jakakoli odpoved by byla jako vysvetlovat vtip.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SNOP: :o)). myslel jsem si, že jsem Ti hnul žlučí, když jsi ani neodpověděl :o). byla to ostatně celkem dobrá odpověď :o).
    JOGIN
    JOGIN --- ---
    Jo, vzpomínám, že kdysi se řešily takové věci :-) Čert mě bohužel ještě nevzal, ale vede mě to do Svitav. Všechny rozjeté výběrovky, které jsem měl v okolí najednou zrušili a zůstala jediná, tak jsem se přestěhoval na vysočinu a jestli se mi tam bude líbit, postavím si tam srub a můžete mi tam posílat na léčení lidi, které zajímají takové otázky ;-)
    SNOP
    SNOP --- ---
    KUATO: To je zjevne tim, ze ho nikdo nenuti odpovidat na blbe otazky typu "jak se lisi laska a vasana".
    KUATO
    KUATO --- ---
    JOGIN: vida vida, jogina ještě nevzal čert :o)
    BEZEJMENNY
    BEZEJMENNY --- ---
    Skvěle, skvěle, skvěle. [Hamlet, králevic dánský]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam