KUATO: Jeví se mi, že není nic tak pohodlného jako
obecný ženský pohled, přestože asi lze nějak obecně (třeba) říci, že ženské mají radši, když chlap nesmrdí etc. Pokud by chlap tvrdil, že právě skutečnost, že smrdí, je zásadní pro jeho svobodnou osobnost, tu bych pravila, ať si jde tedy svobodně smrdět jinam :)
Myslím, že to jsou celkem drobnosti, ve kterých je dobré si vyjít vstříc, i když pohled "té druhé půlky lidstva" často jaksi nechápeme.
K tomu hezký postřeh: vyprávěl mi jeden houslista, se kterým jsme měli autorský večer u pražských dominikánů, jak chodil se ženou na předsvatební přípravu. Farář jim tehdy řekl:
Nemůžete očekávat, že svazek muže a ženy bude stát na vzájemném porozumění. Proto musí stát na důvěře.
Podle mne je to krásné shrnutí.
Nerozumím, ale důvěřuju, že to, co potřebuješ, není rozmar, že to, co cítíš, není výmysl nebo lest, že nehraješ hru, ale že tě něco upřímně těší a něco upřímně štve.
---
Pro mne osobně je zajímavý protějšek (nemusí to být jen partner, chci to i od přátel), který má páteř neboli integritu, a ještě, který má jiný svět než je ten můj. Nepotřebuju duplikát sebe sama, byla by to nuda. Chci, aby mě druhý svět/pohled na svět inspiroval, aby pootáčel mým pohledem a překvapoval mě. Aby se ve věcech zaměřoval na jiné aspekty a tak jsme se vzájemně otvírali novému.
Když toto ovšem vyhledávám, nemohu se divit, že k odporu/nesouhlasu bude docházet.
(Jenomže to se snadno překlene, když se vždycky zavčasu ten nesouhlasící spakuje a mizí ke svému domovu.)
---
Myslím, že soužití dvou lidí je obří úkol ve všech případech. Musíte se snést i nenaložení, nevyspalí a tím popudliví a pak už ty kontrasty nejsou milé, ale na zabití a hnedle se roztáčí kolo "když ty tak, tak já taky tak", v tomhle jsme všichni trvale jako děti ze školy. Akorát už se nezpívá druhému do ksichtu "A já s tebou nekamarááádííím!", ale říkají se bohužel horší věci.
Na tohle nemám řešení. Nikdy jsem o žádném zázračném neslyšela.
Pomáhá umět říct
promiň, nezlob se, omlouvám se a pomáhá nezapomenout na obrovskou sílu intimní důvěry. Tak.