• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHARELATED - spříznění na cestě
    BASPE
    BASPE --- ---
    NATASHA: Ale ten chat byl o problemu. Co uz se da ovsem ted delat.

    Pritomna vetsina vsak nebyla vetsinou celkovou. Prave proto bych ja pockala.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    BEZEJMENNY:
    Vidíš. Studoval jsi tedy před určitou dobou.
    V té době určitý druh diskuse vůbec neexistoval - v oblasti sexuálních menšin je otevřený dialog stále ještě nesamozřejmý, a nezaujatý výzkum vlivu sexuálních preferencí rodičů na chování dětí v dospělosti bude asi záležitost velmi moderní.
    Ale nemusí, já to nevím. Proto bych byla ráda za ta data, protože sama o tomhle nemám dost informací a proto jsem v počátku debaty na toto téma řekla, že je pro mě těžké se rozhodnout.

    Snažím se říci, že prezentuješč názor, podpořený studiem kdysi.
    Psychologie/sociologie od té doby mohla pokročit k novým zjištěním, s tím je třeba počítat.
    DOTY
    DOTY --- ---
    SHEEN: Ja si nemyslim, ze je to ok. Udelat anketu pozde odpoledne a nenechat ji ani do druheho dne nepovazuji za spravne.
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    Ja myslim, ze to je v pohode. Ve skutecnosti opravdu nikdo o nic neprisel.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Ke smazané diskusi:
    Záloha opravdu neexistuje, nepokládala jsem ji za nutnou. Byl to víceméně chat, jehož se Bezejmenný neúčastnil, takže to vzniklý problém nijak neosvětlovalo.
    ad anketa: Uznávám, mohla jsem ji nechat otevřenou déle, ale zdálo se, že hlasovala včera přítomná většina, a navíc vyrovnanost odpovědí byla signálem, že není jednotný názor, natočený ani jedním směrem - což se mi ostatně zdá i jako vhodná reflexe stávajícího stavu.
    BASPE
    BASPE --- ---
    A dale si myslim, Jogine, ze prirovnavat onu anketu k procesu vedenemu komunisty proti Milade Horakove, bylo smesne. Nezlob se. Tohle jsem musela rict, prestoze si te jinak vazim.
    BASPE
    BASPE --- ---
    Jinak mne mrzi predcasne uzavrena anketa. Nerikam, ze by mel byt Bezejmennemu zakazan zapis do klubu. Myslim si vsak, ze pravo hlasovat meli mit vsichni. Tedy i ti, kteri se pripojuji az v praci behem dne.
    BASPE
    BASPE --- ---
    Ja bych o tu zalohu smazanych prispevku taky stala.
    DOTY
    DOTY --- ---
    NATASHA: Odpovedi na nase vcerejsi dotazy se asi nedockame, ze? Koukam, ze uz tady nejsou ani nase prispevky. :(
    BILYHAVRAN
    BILYHAVRAN --- ---
    ještě se debatí o rodině??? ... sem dnes narazil na stránkách www.czso.cz na "Populační vývoj v České republice v roce 2004 & aktuální údaje za rok 2005" (Třetí odkaz rubrice Aktuální informace) .... je mi z toho smutno ....
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    KRULDA --- --- 15.26:12 19.7.2005 mno poste naprosto animalni pocit. neni to moje, buhvi co to provede. nejsou v tom rysy a geny me a toho druhyho co miluju, je to cizi. kdovi co to bylo za lidi co to meli.
    nic racinalniho. sama jsme z toho(ze sebe) v tomto pripade lehce zklamana:-)


    btw zaloha tech sedesati pripevku co se smazaly asi neni, ze?
    BEZEJMENNY
    BEZEJMENNY --- ---
    NATASHA: nic by jim to neřeklo. Většinu z těch jmen znají v podstatě jen studenti a odborníci. I ti se je nakonec pamatují jen z nutnosti. Každá teorie je šedivá, jen strom života se zelená. [Niels Bohr] ;o)

    Netvrdím o sobě, že bych byl odborníkem. Jen se snažím udržet si určitý přehled. Prostě jsem to před cca čtvrtstoletím studoval. Navíc s jinou specializací. Je mi jasný, že tím nikoho neohromím. Je to jen pro mě. Jako ryze obecný přehled o věcech, o nichž má většina obecné populace jen tak matnou představu, že to vypadá skoro jako ignorance. Ale ten přehled současně ovlivňuje a formuje i mé názory.
    Nemám moc přehled ani o tom, co jsi v tom ohledu kdysi studovala ty. Čtvrtstoletí je 25 let. O moderní psychologii a sociologii v soudobých extenzích už vůbec. Nemám na to čas. Živím se jinými věcmi a vážné studium poslední dobou už omezuji jen na ně. Víc bych časově nezvládl. O soudobých teoriích ti tedy moc nepovím, a o kvalitách soudobých publikací rovněž. Dostávám se k nim jen náhodně, nikoli cíleně. Ani bavit se o tom s odborníky už nemohu. Zkoušel jsem to, ale byl problém najít společné body, mimo základy. Těch 25 let. Hodně se změnilo. Ne ani tak z hlediska teorií, jako názorů na věci, rozumíš mi? ;o)
    Co vím, mi s přehledem stačí na libovolnou diskuzi s laiky, na víc ne. Nevadí mi to, neživím se tím. ;o)
    Problém s tako specializovanými informacemi je obecný, Tash. Jako informatik vím, že když člověk shání nějakou konkrétní informaci v určité množině obecných dat, je důležitá statistická četnost výskytu, zadávající čistě statistickou pravděpodobnost nalezení. Zadáš-li třeba řetězec "Matějíček" do Googla, dostaneš cca 14 a půl tisíce odkazů, z nichž adekvátních je jen asi 40. Proto jsem psal, že jména ti nic neřeknou. ;o))))))
    A navíc, jsem silně skeptický, pokud se týče citací z příruček a děl odborníků.
    Vezměme třeba tu kulturně nejznámější knihu - Bibli. Víš stejně jako já, že v ní lze nalézt citace potvrzující cokoli, co se ti jen zamane. Stačí si vybrat. U jakékoli odborné příručky nemá laik bez přehledu žádné měřítko pro to, aby z ní mohl citovat. Takže jsme vlastně vždy závislí na tom, co nám o dané publikaci řekne někdo, kdo má přehled.
    A zde začnou okamžite rozhodovat úplně jiné věci - zda tomu, kdo nám něco tvrdí věříme, nebo nikoli, .... Stane se z toho zase jen otázka víry, stejně jako při hodnocení citací z bible svaté. ;o))))))))))
    A protože víru si vybíráme sami, tak .... ;o))
    Tash, tvoje představa je nefunkční. ;oD
    V rámci tohoto klubu NELZE žádnou citací odborných příruček NIC dokázat. Nikdo zde mi totiž nemusí uvěřit, ani kdybych každou větu, kterou sem napíšu, doplnil zkopírovanou odbornou statí, potvrzující mé závěry. ;o)
    Je to opravdu tak. Když se o víru v různé teorie hádají i kovaní odborníci na seminářích, co chceš prosímtě od laiků?
    Aby zaujali stanovisko k něčemu na základě nějakého textu, který by je normálně ani nenapadlo číst? Chceš cizí odborné znalosti podrobovat plebscitu, abys zjistila, zda jsou košer? ;o))))))))))))))))
    KRULDA
    KRULDA --- ---
    Takze trochu jsem prosmejdil internet:
    ::: Dve zeny z nichz jedna prodelala oplodneni po domacku: http://www.partnerstvi.cz/rp-dokumenty/mamy_lesbicky.phtml
    zitra se poohlednu po necem dalsim.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    BEZEJMENNY:
    Do pošty by to byla škoda. Ta jména by mohla zajímat i ostatní.
    Mýlíš se v mých motivech, o nějaké pomíjivé pocity výhry nejde - snažím se držet nějaké věcné linie i u takto emotivních diskusí.
    Moje vzdělání v psychologii je samozřejmě zlomkové.
    Znám pár jmen - která by mohla v debatě pomoci. A neznám jich moc a hlavně ne ta nová - zajímalo by mě, o čí vědeckou práci se opíráš, protože - upřímně - na některá specifická témata ohledně rodiny se v našich podmínkách asi příliš nedošlo. A jestli došlo, pak by mě to právě zajímalo.
    První mě napadl Zdeněk Matějček. Četla jsem výbornou knihu Co, kdy a jak ve výchově dětí. Z ní a z Koukolíkovy/Drtilové Vzpoury deprivantů (a ještě z něčeho, ale už nevím z čeho) jsem psala zápočtovou práci...ale to mi přijde tématu dost vzdálené.
    Nebo Václav Břicháček. Výborné studie o adolescenci a vlivu vzorů. Ale nic, co by se mi hodilo uvést zde a teď...
    Takže znovu: Nevím a ráda se dozvím.

    Obecně: Uvádějme zdroje, známe-li je. Není nutné opisovat celé kapitoly, stačí nastínit, odkud pochází informace - zaujatí si je dohledají.

    BEZEJMENNY
    BEZEJMENNY --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: na sebevraždu nemám žádný vyhraněný názor. Obecně je to vždy otázka dynamického výběru. Pojem svoboda osobnosti nám poskytuje i tuto možnost, jako velmi okrajové řešení.
    Soukromě bych ale hodnotil sebevraždu spíš jako pokus o útěk z něčeho, co člověk nezvládá. ;o)))


    NATASHA: jména ti pošlu do pošty. Uvidíš sama, že ti nebudou k ničemu. Pravděpodobně, při vší úctě ke tvému vzdělání, je vůbec nebudeš znát - generační rozdíl.
    Maximálně můžeš zkusit univerzitní knihovnu. ;o)))
    Ale pochybuji, že ti to bude stát za to... jsem realista. Mě by to za to nestálo. Co si tím dokážeš? Záleží ti tak moc na tom, kdo má pravdu? Copak to není jedno? Co se tím změní když se na vlastní oči přesvědčíš, že kdosi bezvýznamný, kdo ti kafrá na auditu náhodou ví, o čem mluví? Poskytne ti to nějaké zadostiučinění? Změní to tvůj názor na třeba buzeranty? Tak oč jde? Tash, nenechávej se unášt emocemi a uvažuj logicky! ;o)))))))))

    Ad anketa: zjišťovat statut občanské oblíbenosti touto formou se mi zdá skutečně velmi osobní, Natasho. Podotýkám suše, že kdyby mi záleželo na nějaké formě všeobecné oblíbenosti dokázal bych si ji zde získat také. Ale záleží mi na jiných věcech. Zcela vážně. Vůbec netoužím po tom, abych byl oblíben za každou cenu, notabene už vůbec ne tak, že bych musel korigovat své názory podle požadavků kdekoho, kdo sem do klubu, třeba i náhodně vstoupí, a má pocit, že se mu obsah toho, co zde píšu, nelíbí. Necítím se zodpovědný za myšlení ani chápání jiných.

    SHEEN: také sociologicky žádný takový problém neexistuje. Problém je jen v tom, že stát se nám plete z důvodů ochrany obecných sociálních zájmů do soukromí. ;o)

    JOGIN: to není tak jednoduché. Já lidi neseru, je to jejich problém, pokud se v mé společnosti cítí poněkud méněcenní, nikoli můj. Jsem takový, jaký jsem. Lze se mnou báječně vycházet, ale pak musíte přijmout jako nevyhnutelnost onen fakt, že každého z vás beru tak, jak se, mi jeví, nikoli tak, jak by on sám chtěl, abychom ho viděli. A netajím se tím. Citlivým povahám s nejistým sebevědomím daným soudobou liberární výchovou to připadá jak svatokrádež. Někdo jim bourá základy jejich převzácné osobnosti... odmítá uznat bez požadovaných důkazů (přesně jako teď Tash) cizí přepečlivě budované veřejné image dotyčného. jako by na to byl nějaký nárok... Na to nikdy žádný nárok nebyl a nebude. ;o))))))
    V praktickém životě je to vždy "Hic Rhodos, hic salta." Nezáleží na ničem jiném, než na tom, čeho jsme v dané situaci schopni. Nic jiného. ;oD

    NATASHA: ano, to vím, a je to i důvod, proč tu vlastně ještě jsem. V podstatě kvůli tomu, že si tě vážím pro tvou specifickou etiku a tvůj vyvinutý cit pro sociální spravedlnost, který ti nedovolí jednat neeticky. ;o)
    Nehledě už na podružné důvody - přitahuji do tvého klubu lidi. Spousta lidí si s tajeným potěšením počte ta extempore, v nichž argumentačně decimuji své oponenty gladiátorským stylem římské arény. Nepřiznají to veřejně, ale mají z toho podobné potěšení jako moje maličkost. ;o))))))))
    Ono to "Panem et circenses" dodnes neztratilo svůj půvab, Tash. ;o))))))))))))
    Vůbec nejde o nějakou tu Kruldovu představu o "humanismu". Prostě lidi bavím, zatímco on je nudí. A já si toho, na rozdíl od něj, jsem plně vědom. ;o))))
    Jeho "názory" ani nadávky nikdo zde nebere v úvahu, natož aby je bral vážně. Je tu jen do počtu. Zato mých názorů si zde lidé všímají a zaujímají k nim stanoviska. ;o))))))))))
    A to se z hlediska diskuzáku cení, a ty si toho jseš plně vědoma.... ;o)
    A to bez ohledu na to, zda tě štvu, nebo se mnou souhlasíš. ;o)
    Pokud odtud odejdu já, Snop, Jogín, plus pár dalších, co se tu sporadicky objeví, zbude ti tu jen podřadný chat, který tě časem omrzí. To víš také. Klub dělají lidé, stejně jako divadlo dělají herci, ne kulisy. ;o))))))

    JOGIN: je to směšné, Jogíne. ;o))

    NATASHA: záznamy existují. Církevní matriky se vedou už od dob Marie Terezie. ;o)
    KRULDA
    KRULDA --- ---
    PLAVEVA: dokazes to nejak obsirneji vysvetlit? pripada mi to od tebe ponekud nedostatecne...
    BASPE: taky me to zajima, ale jak jsem napsal, nestiham se tim ted zaobirat, kdyby ses do toho chtela pustit, byl bych rad
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    DOTY: no dyt rikam, je mi to tak nejak animalne proti srsti.
    BASPE
    BASPE --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: Mne by duvody tveho postoje taky zajimaly. Mozna, kdybys je uvedl, byl by tvuj prispevek mnohem strucnejsi, nez kdyz jsi musel dlouhosahle vysvetlovat, proc ony duvody sdelit nechces.

    Jinak by mne taky zajimaly ony nazory psychologu, kteri se v otazce vychovy ditete homosexualnimi pary tak vzacne shoduji. Vice by mne ale zajimaly fakta... tedy ona realita, ktera jim dava zapravdu. Kde to ten Bezejmenny vzal?
    DOTY
    DOTY --- ---
    PLAVEVA: Proc si nedokazes predstavit, ze bys adoptovala dite? A proc by sis nevzala psa z utulku? :)
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    no ja bych to, co rika NAVON celkem chapala na takovy animalni, emocnejsi urovni, takovy to jako"hlas krve" atp...ale nikoli racionalne zpracovane.
    sama tedy tomu animalnu asi take podleham, nedokazala bych si predstavit adoptovat dite (stejne jako vzit psa z utulku, pejskar vi, nepejskari srovanani prominou). a kdo to dokaze, toho obdivuju. ackoli ho nechapu:-)
    vzhledem ke tem detem doufam, ze nas je spis mene s takovymi pocity.
    a nemyslim si proste , ze by nahradni rodina byla menecenna ani ze rodina se stejnopohlavnim parem by byla menecenna. ani ze rodina s ruznopohlavnim parem by byla mencenna.
    hlavne fungujici.
    rodina.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam