• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHARELATED - spříznění na cestě
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    GRETKA: Třetí oko bolí z přemýšlení?
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SHEEN: Přemýšlet o něčem, o čem jsme dosud nepřemýšleli, je dobrý základ toho, abychom se dozvěděli, co jsme dosud nevěděli :-)
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    Nějak jsem nikdy nepřemýšlela o tom, jak si člověk dělá přátele. Přátelé přicházejí a odcházejí. Je to takový nekonečný proces.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SHEEN:
    Fyziologicky ano, vůlí a emocemi....těžko.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SETEC:
    Přemýšlím, jestli nemáš v té úvaze hned v počátku chybu.
    Totiž, to, že člověk tráví spoustu času diskusemi na internetu, nemusí ještě vůbec znamenat, že si tam hledá nebo chce získat přátele.
    Diskuse může být pouhou vycpávkou volného času, nudy v práci, stylistickým cvičením, ležérní zábavou.

    BEZEJMENNÝ nás nevyhledává v osobní rovině, nic po nás vlastně nežádá, žádné skutečné projevy loajality, přátelství nebo dobré vůle. Pouze s námi diskutuje. Proto se nemusí v projevu krotit ani se snažit být milý. Na té úrovni, na které tu diskutujeme, existuje, aniž by musel/měl potřebu se jakkoliv korigovat. Nemá motiv.
    (BEZI, pokud se v té úvaze pletu, věřím, že mě opravíš.)
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: To je velmi pekny prispevek. Dokazu si predstavit zeten kdo ma uctu k druhemu, toleranci a porozumeni a take ma sam co poskytnout druhym muze mit opravdu hodne pratel.

    Ale otazka je jak ziskavat pratele, co kdyz mas co nabidnout ale bud si toho nejsi vedoma nebo to nedokazes predavat. Treba bych tady uvedl priklad BEZe. Myslim, ze je to celkem sectely clovek, ale jeho prezentace spise kazdeho odradi od komunikace s nim. Verim, ze on se snazi chovat tak jak to citi a neche druhe lidi srazet, jen si neuvedomuje cim to cini a jak to cini. Ale urcite by mohl predat hodne zajimavych informaci, kdyby bylo jeho chovani duveryhodne.
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    NATASHA: Absolutní to je. Ale je zajimave premyslet o tom, jestli vubec clovek je schopen cokoliv delat absolutne.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SHEEN:
    Absolutně vše je příliš absolutní...
    Jsou situace, kdy se věci z různých důvodů neříkají. Sice se mě to zatím netýkalo, ale kdoví. Nemohu se toho zcela zříkat.
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    NATASHA: To by měl, ale chvíli to trvá než se zjistí, jestli ano nebo ne. :-)))

    Ne, ale fakt by mě zajímalo, jestli byste své nejbližší osobě řekli absolutně vše?
    Já jsem zjistila, že o určitých věcech se raději nezmiňuji neb by z toho vzešla dlouhá debata s nepochopením, i když tolerance by byla zachována.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SHEEN: Nu, ona je v tom obsažená i určitá víra v to, že nás tento nejbližší člověk akceptuje včetně vývojových variant (samozřejmě, pokud jsou naprosto extrémní, asi na to nelze spoléhat, ale obecně - vývoj by vztah měl ustát, myslím).
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    NATASHA: Vidim, ze to v te posledni otazce mas jednoduchy. Taky jsem to tak mela donedavna. Ted jsem zrovna v obdobi, kdy se sama natolik menim, ze to potrebuje cas. :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SETEC: Skutečné přátelství podle mě vytváří: důvěra, vzájemný respekt, sdílená zkušenost, společné zájmy.

    Já jako přítel svým přátelům nabízím pomoc v oblastech, kde mám zkušenosti, udělám si na ně ráda čas, snažím se být jim nablízku, když prožívají těžká období. Věřím, že mě berou v celku mojí osobnosti, včetně mých slabin. Obráceně to platí taky. Těší mě pobývat v jejich společnosti. Mám je ráda.
    Kategorie přítel/známý rozlišuju. Známých mám spousty a spousty, různě přibývají a ubývají, často jsou to vztahy omezené společnou prací, například, návštěvou podobných akcí, určitým obdobím v životě.

    ad otázka:
    Existuje nekdo s kym bys mohla sdilet skutecne vsechny svoje pocity a myslenky, nekdo kdo te bude brat skutecne takovou jaka ses?
    Ano, existuje. Jinak bych s ním nemohla žít.
    SETEC
    SETEC --- ---
    STEPNI VLK SHEEN Hmm vidim, ze tohle je orisek nejen pro me. :)) Zatim nejlip mi v tomle pomaha pristup pomoci ARK Trojuhelniku. Ale take to vyzaduje urcitou uroven tolerance odosobneni od nekterych veci ktere nam druhy rika ... rekl bych dat druhemu prostor i v necem s cim s nim nesouhlasim. Schopnost videt hledisko druheho, prijmout to hledisko a pritom si zachovat svoje hledisko, eventuelne ho rozsirit nebo rozsirit hledisko toho druheho coz nekdy byva problem.

    ARK Trojuhelnik je pomucka ktere se jinak rika Trojuhelnik porozumeni.
    Znamena to
    A - Afinita - mira naklonnosti
    R - Realita - mira souhlasu
    K - Komunikace - schopnost komunikovat

    Pravidlo je cim vetsi je Realita tim vetsi je Afinita a tim vetsi je ochota Komunikovat. A naopak, Cim mensi je ochota komunikovat tim vice klesa naklonost a take je obvykle mira souhlasu velmi chaba. Je to rovnostranny trojuhelnik ktery se zvetsuje rovnomerne kdyz se zvysi jeden bod zvysi se i ostatni dva a naopak.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SHEEN: nemyslím.. jsou lidé, kteří mne znají opravdu dlouho dobu a přesto s nima v jistých věcech nemohu sdílet, protože jsou zkrátka z úplně jiného těsta. a pak se mi zadaří potkat člověka, se kterým mě už při prvním rozhovoru evidentně propojuje spousta vláken a on rozumí myšlenkám a pocitům přesně tak, jak je vnímám já. o tomhle mluvím a nemyslím si, že by to časové hledisko hrálo až tak velkou roli, přestože jeho důležitost nepopírám..
    jako ještě menší pak vnímám důležitost časového elementu v případě kdo te bude brat skutecne takovou jaka ses..
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    STEPNI_VLK: Pochybuju, ze takovy lide by byli schopni te pochopit do uplne hloubky. Jsou vrstvy viditelne na povrchu a pak ty, ktere se zajmove ci typove prolinaji s tim s kym komunikujeme, ale jsou dalsi, ktere zrovna v tehle komunikaci nemuseji vubec vyjit na svetlo a tak nemuseji byt ani pochopeny.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SETEC & SHEEN: Existuje nekdo s kym bys mohla sdilet skutecne vsechny svoje pocity a myslenky, nekdo kdo te bude brat skutecne takovou jaka ses?
    pro mne je někdy paradoxně snazší provádět toto s lidmi, kteří mne ani tak moc neznají a já neznám je. snad také díky tomu, že si mne ještě nezařadili do žádné ze škatulek, že ještě na vnímání mé osoby používají mnohem méně šablon, představ a zvyků..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NATASHA: jsem na tom obdobně.. první 2 opravdové přátele jsem "objevil" až ve svých 18. a v podstatě je pro mne velmi těžké přidružit k nim v průběhu života další. ano, známých se kolem mne točí spousta, ale překročit onu hranici, kdy se známost mění na něco hlubšího, to chce přeci jen něco víc.. co přesně mi do dnešního dne zůstává záhadou.
    každopádně jsem vždycky tak trochu záviděl těm lidem, kteří se honosí kamarádstvím vytvořeném již na prvním stupni základní školy. nevím, co bylo příčinou toho, že mně se toto elegantně vyhnulo..

    SETEC: Od kdy je to pritel a do kdy je to pouze znamy?
    pro mne je ta hranice rozpoznatelná částečně také díky tomu, že se na obou stranách(!) zvyšuje potřeba aktivně vyhledávat přítomnost toho druhého..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    uf.. jediná věc, která si zaslouží komentář, je tato:

    BEZEJMENNY: Kdybych měl v úmyslu vybrat si nějaký symbol, alespoň bych se zajímal, co představuje. ;o)
    Že to dotyčný pominul, nemohu hodnotit jako inteligentní. Jen směšné...


    STEPNI_VLK --- --- 8.26:32 7.1.2005
    zdravím.. a mám naprosto laický dotaz.. nevíte náhodou, co znamená v japonštině znak, který vypadá jako okno v domečku bez střechy? :)

    STEPNI_VLK --- --- 8.49:08 14.1.2005
    CHARUF + ostatní: tak tedy ilustrace toho znaku:
    trochu se to hýbe, ale vidět to tam je.. nechtěl jsem si dávat jako ikonku něco, o čem nevím, co to znamená, byť se mi to líbí. ;)

    zdroj: klub Studium cizích jazyků, především těch okrajových (linky, tipy, help, výměna nápadů...)
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    SETEC: Zajimava myslenka, jen nevim, jestli na ni ostatni pristoupi.

    - Co vlastne vytvari opravdove pratelstvi?
    Ja jakozto clovek pocitovy neschopny ledacos popsat slovy, to vnimam jako urcity komplex pocitu, ktery nazyvam pratelstvi, ktery je zcela specificky. Vede asi pocit prijemneho kontaktu a moznost spolehnout se na pomoc, nazor ci radu.

    - Do jake miry muzes ocekavat podporu pritele?
    To je uz trochu problematicke, podle meho zalezi na hierarchii pritele a na jeho osobnich kvalitach. Kdyz potrebujeme pomoc v urcite veci, vzdy si vybirame pripad od pripadu jinak. Ale obecne u blizkych pratel bych rekla, ze ta mira je pomerne vysoka. Samozrejme pri zachovani standardnich moralnich pravidel.

    - Je mozne najit pratele o ktere se muzes opirat?
    Ano.

    - Od kdy je to pritel a do kdy je to pouze znamy?
    Tahle hranice u me osobne je dosti neostra, spise ji resim urcitou hierarchii pratel.

    - Existuje nekdo s kym bys mohla sdilet skutecne vsechny svoje pocity a myslenky, nekdo kdo te bude brat skutecne takovou jaka ses?
    To vubec nejproblematictejsi. Tady ta odpoved zacina u nas samych pri zodpovezeni otazky "Jsem schopna sdilet s nekym skutecne vsechny jeho pocity a myslenky, prijmout ho takoveho jaky je?" Zrovna nedavno jsme to resila a je to problematicke uz v i ve vztazich partnerskych natoz pak v pratelstvi. Je to beh na dlouhe trati. Mozna nekde na konci ... kdo vi ...
    SETEC
    SETEC --- ---
    TASH To tvoje tema o pratelstvich je velice velice zajimave !! :)

    Ja bych ho velice rad rozebral vic, protoze me kolem toho napada spousta hledisek :)
    Jen namatkou.
    - Co vlastne vytvari opravdove pratelstvi?
    - Do jake miry muzes ocekavat podporu pritele?
    - Je mozne najit pratele o ktere se muzes opirat?
    - Od kdy je to pritel a do kdy je to pouze znamy?
    - Existuje nekdo s kym bys mohla sdilet skutecne vsechny svoje pocity a myslenky, nekdo kdo te bude brat skutecne takovou jaka ses?

    ATD ATD.

    Ale nechci to resit z hlediska teorie. Chci se na to podivat z hlediska zkusenosti kazdeho. Tedy ne nejake teorie a idealni predstavy nebo uvahy na tema jak to doopravdy je.

    Zajimaji me zkusenosti kdyz si kazdy sahne do sebe a uprimne rekne jak se na tyhle hlediska diva.






    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam