• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TAPINA: "zabitý celý den" jak zabitý? prací? To je právě to špatný český uvažování. Ráno si píchnout, odpoledne odpíchnout a žít jenom zbytek dne. Někteří kolegové co mi tvrdí že na dlouhý oběd nemají čas si pak jdou po práci sednout na jedno a pak jdou domů ve stejnou hodinu jako my co chodíme na delší obědy.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PAN_SPRCHA: Zkusil sis to někdy? Já měla před dítětem pracovní dobu 3 hodiny - 2 hodiny pauza, 4 hodiny, a vracet se k tomu nehodlám. 7 hodin produktivní činnosti, ale zabitý komplet celý den.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Přesně, a pak jsou práce, kdy čím víc času v ní strávíš, tím víc práce uděláš, protože jsi závislá na tom, kolik klientů má možnost k tobě přijít. Onehdá se mi dostal pod myš nějaký článek o polovičních úvazcích. Jak je špatně, že jich tu je málo a je to proto, že zaměstnavatelé za půlku času platí půlku mzdy, z čehož se nedá vyžít. A přitom člověk za 4 hodiny udělá totéž, co za osm, protože je produktivnější. Ehm, jak který, tedy.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ZUZKAOU: tak tady máš taky nárok na 30 minut pauzu ze zákona. U němců mi přišlo, že si na tý dvouhodinový pauze vlastně nahrazuje to, že po práci nejdou na pivo s kolegama jako češi. Všechno se probere u oběda. (taky je v Essenu spousta restaurací, co mají otevříno jenom 11:00-15:00 a večer a o víkendu už ne a nejsou to nějaký samoobslužný kantýny, ale normálně vypadající restaurace s obsluhou)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: ještě dodám, že Řekové jsou nejvypasenější národ Evropy, předčí i Čechy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SYNTHY: ehm, to jako že řecká kuchyně je lehká a moderní? Srsly? A to klidně zapomenu na gyrost, do kterého automatick narvou hranolky dovnitř.

    Ale většina klasických řeckých jídel je postavená na cukru či oleji a půlka se toho smaží. Namátkou - musaka, baklava, pasticio, všechny ty plněné taštičky, masové kuličky a tak.


    Ohledně Německa - 30 minut ze zákoníku práce. Pokud se to někde prodlužuje, je to benefit, nikoliv pravidlo...

    Mittagspause – Wikipedia
    http://de.wikipedia.org/wiki/Mittagspause
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAR_TINABRUKEV: jasně že mluvim o kancelářských krysách. Ani v Itálii nechodí pokrývači na tříchodové menu, ty si dávaj bagetu na střeše. Jenže u nás i ti z kanceláří, chodí na rychlej dvacetiminutovej oběd s co nejtěžším jídlem.


    BRUKEV: jo tři hodiny, dvě hodiny pauza, čtyři hodiny, je standardní pracovní doba v Německu(jasně že opět mluvím o kancelářích)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ale jo, líbilo by se mi, kdyby tady ve Vidlákově byla nějaká "lehká" jídelna, ve které si člověk na tác nandá jednoduché jídlo a salát na váhu nebo třeba polívku, ovoce, maličký moučník, prostě si vybere, nakombinuje a v klidu si to sní. Tak jednou týdně bych zašla.

    Ale rozhodně bych nechtěla jít v 11:30 k Ještěrovi chlapům vysvětlit, že moučná omáčka se šesti se ruší :D
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PAN_SPRCHA: ty asi neděláš rukama, že? A děláš na živnost, nebo na běžný pracovní poměr?

    To jakože třeba parta pokrývačů začne v 8 ráno, v 11 jde na oběd a tam si řeknou: kluci, dneska nemakáme do 17 hodin. Dáme si místo půlhodinového guláše pořádné tříchodové menu, jak nám doporučuje Sprcha, zůstanem tu do 13:30 a pak to doděláme potmě do sedmi hodin večer?


    PAN_SPRCHA: ale no tak, to jako v Reichu všichni makají m hodky, pak tři hodky pauza a pak čtyři do zavíračky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PAN_SPRCHA: Nejsou všichni kancelářský přehazovači papírů. Spoustu druhů práce odpočinutým mozkem a najedeným tělem nezrychlíš a nezrychlíš. A nemusí to být u pásu, stačí někam jet - to auto jede pořád stejně rychle nebo třeba popisovat porosty nebo jámy (to dělám já). V zimě ještě ztíženo dobou, kdy je denní světlo. I strojvůdci, lékaři a učitelé jaksi pracují na "hodiny" ne na výkon.

    Já trávím všedním obědem v průměru hodinu (vaření a jedení) a v průběhu dne si dám ráda delší nepracovní pauzu s kafem. Když je hodně práce, stáhnu to na mnohem kratší dobu. Když to jde, ráda to skončím dřív, aby byl i čas po práci - zejména za denního světla. Radši si jdu odpoledne zajezdit na kole než prosedět dvě hodiny u oběda.
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    PAN_SPRCHA: to jsou divny počty ti řeknu.. :))
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAR_TINA: dvouhodinovej oběd není nic nutně řeckýho, dvouhodinový obědy jsou úplně normální i třeba v Německu. V civilizovaný evropě už pochopili, že člověk pracující osm hodin v kuse udělá o dost míň práce než člověk co pracuje tří hodiny, pak si dá pořádnou přestávku a dělá další čtyři.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MUTHA: jo, ale pak makaj víc. Když si zaběhnu na 1,5 hodinovej oběd do cafe77 kde si dám předkrm, hlavní jídlo a pak desert s kafem, tak pak v klidu můžu makat až do večera. Když se jenom otočim v kantýně a nahážu do sebe smažák, odpolední produktivita se značně snižuje. Češi si pořád myslí, že v práci je důležité hlavně být. Kdo v práci není, je nemakačenko, i když udělá 10x tolik za polovinu času, kdo přijde ráno odejde večer, na obědě je 10 minut a celý den se válí u kompu je pracant.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PAN_SPRCHA: ale haní tam tu svíčkovou vydatně. Včetně hlášky o spoustě mouky, kterou tam pořádný kuchař prostě nedává.
    Ten sen o lehkých chutných jídlech a překrmech je ze světa snů pana restauratéra, nikoli ze světa pracujícího lidu. Jooo, až budu mít na oběd tři stravenky a dvě hodiny - ale to bychom zas měli 25% nezaměstnanost a státní dluh jak Řecko ;)
    Klidný oběd se předkrmem je věc na neděli, svátek a dovolenou, ne na čtvrtek mezi přitesávání trámů a pokládání izolace ;)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SYNTHYMUTHA: si to přečtěte celý a ne jenom nadpis. O zakazování svíčkový vůbec nic neřiká, to si vysnil novinář do nadpisu v touze po větší klikatelnosti.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MUTHA: no doufám jen, že ten článek byl opravdu podaný útočnějí, než vyzněl při rozhovoru.

    I když...Pohlreich se nikdy netajil tím, že je hlavně obchodník a pokud může, vydělává. A čím víc článků v mediích, tím žádanější jako známa ikona do reklam, tím víc peněz, atd.
    GIANT
    GIANT --- ---
    no asi mu hrabe, rozporuplej byl i v tom ano sefe, obcas ty hvezdy rozdaval, tak ze jsem jen ziral, viz posledni serie.

    TAPINA:
    BRUKEV:
    presne tak, zrovna jsem mel svickovou predevcirem v normalni hospode k obedu a rozhodne to nebylo tezky jidlo plny mouky. Naopak, zalezi, jak se to udela. Bud ho tam vytrhli z kontextu, nebo je fakt mimo no.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SYNTHY: tak já to chápu tak, že je blbý, když v kantýnách a hospodách není k obědu na výběr než ta česká omáčková klasika, což je pro mne utrpení, protože ač to mám ráda, tak to nemusím mít každý den, navíc pochybné kvality; ale ten výrok o zakazování je dost přes čáru, ovšem, podle mediálních mrdek, kdo ví, co doopravdy řekl

    když si jednou za uherský rok svíčkovou uvařím, tak v omáčce není ani gram mouky, zahuštěné je to jen rozmixovanou zeleninou
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Souhlasim. Knedle si delam zasadne vlastni a bohate mi staci 2-3 platky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    TAPINA: Přesně tak. Pokud si udělám svíčkovou k rodinnému stolu a tudíž ji nevařím 200 litrů pro dělníky a tudíž se jí můžu hezky věnovat a nemusím jí zazdít spoustou mouky, tak z toho vykouzlím příjemné jídlo. Knedlíků si taky nemusím dát šest, ale stačí tři, čtyři. A takhle si ji uvařím třeba čtyřikrát za rok.

    To, že ji někdo jí se šesti, je totální bagatelizování. To si dají chlapi ze stavby, nebo lidi co maj na oběd 30 minut někde v hospodě, stejně tak jako guláš, segedín, atd.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CAPTAIN_TACUD: Moukou nezahušťuju vůbec, od té doby, co vlastním tyčový mixér :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam