• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    TAPINA: Za "když se potravina vyrábí, má být v celém objemu stejná" dík, rozzářilo mi večer.
    MALKE
    MALKE --- ---
    MAR_TINA: To je geniální marketér, který dobře ví, že takhle se chová značná část dětí. Otravné to je, ale naprosto normální. (A ta reklama, jakkoliv je blbá stejně jako mnohé otázky malých dětí, je tímto též geniální, protože jen trouba by si nezapamatoval, že Lactel změnil flašku.)


    TAPINA: Jako třeba jihočeský jogurt?:) Mně to chutná - baví mě to promíchávání chuti. A nízkotučná voda u neupraveného mlíka to rozhodně není, nízkotučné mlíko chutná jinak než mlíko, které má navrchu vystouplý tuk, bez toho tuku (respektive s jeho minimem). Kdybych měla po ruce toho pána, co nám za mého mlada vozil mlíko přímo od krávy, tak mu budu ruky bozkávat, bylo fantastické a dodnes se mi o něm zdá. Ta jeho kráva dojila převážně smetanu. Jenomže nemám, takže daleká touha má, marné volání. Nejblíž je tomu, jak jsem zjistila, mlíko tuším od Olmy s neupravovaným tukem, ale to jsem viděla jenom v Makru.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    TAPINA: U jakékoliv jiné potraviny byste výrobek, který má na povrchu vystouplý tuk, reklamovali. - Buď té lásky, prosím, a nemluv za všechny. Nevadí mi nic vystouplého (ostatně, i u toho mléka si tu smetanu můžeš se zbytkem opětovně promíchat, příp. ji či její část odebrat, pokud nechceš mít mléko až tak tučné). Nevadí mi vystouplá syrovátka u jednoho z nejlepších jogurtů. Nevadí mi ani u pomazánkového másla. Nevadí mi usazeniny v nefiltrovaném olivovém oleji. Nevadí mi vinný kámen na dně flašky vína. Nevadili by mi usazeniny v neupravených minerálních vodách, pokud by je výrobci neodstraňovali a následně minerálky stupidně uměle nesytili CO2, což zapříčiňuje prakticky uniformní chuť všech a hlavně ztrátu přírodní chuti té které minerálky. A tak dále a tak podobně.

    Po pravdě, nejsem nadšený z toho, že většina lidí je při nákupu potravin posedlá "čistotou" vzhledu..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Stejně, ta obsese vystouplou smetanou je zvláštní. U jakékoliv jiné potraviny byste výrobek, který má na povrchu vystouplý tuk, reklamovali. Když se potravina vyrábí, má být v celém objemu stejná. Ale u mléka ne, tam je to známka "kvality" :D Že je dole pod tím sedimentovaná nízkotučná voda, to už nevadí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PANTAREI: Je nějaký důvod, kromě demagogie, že srovnáváš mléko od krávy s polotučným? Samozřejmě, že je chuťový rozdíl mezi mlékem od krávy a polotučným. Půlka tuku. Kupuju plnotučné.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    STEPNI_VLK: Pro mě je důvod kupovat upravené mléko kupříkladu ten, že z vrstvy smetany na povrchu bych se poblila. Každému, co jeho jest, kvalitou jsou ta mléka prakticky stejná.

    Počkat, ono musí být ZMÍNĚNO, že je z nízkotučných mlík odstředěn tuk, aby to bylo věděno? Je to horší, než jsem si myslela.
    PANTAREI
    PANTAREI --- ---
    Že se zapojuju... to jsou opravdu lidé, kteří nezaznamenají chuťový rozdíl mezi neupraveným kravským mlékem, běžným polotučným mlékem z obchodu a trvanlivými mléky?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, tak z těch informací jsem si vážně sedl na prdel. Celou dobu tu píšu o chuťových vlastnostech. Že se při ultravysokém záhřevu ztratí část pozitivního - byť malá - bylo navíc také přiznáno. Že je z nízkotučných a dalších "obyčejných" mlék odstředěna část materiálu, která je pak výrobně využita, resp. prodána jinak je též nasnadě, byť to zmíněno nebylo.

    Jinými slovy, věda, potažmo vědecká pracovnice mi může tisíckrát vykládat něco o tom, že jsou všechna mléka de facto stejná, mé chuťové pohárky si o tom nicméně budou i nadále myslet své. Jo, a smetanu mi v krabicovém mléku těmi svými kecy také nevyčaruje.

    Ale pokus udělat z vlka vola to byl hezký, to se zase musí nechat.

    Mimochodem, když už boříme ty mýty o mléce, tak krapet podrobnější informace než v bulvárním Pekle na talíři najdete v následujícím článku:

    Nejčastější mýty o mléce | Svět potravin
    http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=1797
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Dost bylo konspirací o mléku. http://www.stream.cz/peklonataliri/792963-peklo-na-taliri-mleko a komu to nestačí, bude must na brigádu do mlékárny nebo na VŠCHT
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    (materske mleko je vyjimka :o)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Nejlepsi mliko je zadny mliko, dobytci. Ze to muzete konzumovat...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    TAPINA: Tu ironii sis mohla nechat od cesty, potrefená huso. Je-li tu možnost koupit si kvalitní, husté biomléko s vrstvou smetany na povrchu za bratru 30 korun (běžně v Intersparu, Bille atd.), potažmo různá farmářská mléka v krámech jako je Sklizeno, tak opravdu nevidím jediný důvod proč kupovat mléko ošetřené ultravysokým zahřátím, které naprosto mění (minimálně) jeho chuťové vlastnosti.. a jež má dle mého jediné pozitivum, a sice že se nezkazí snad ani po výbuchu atomové bomby..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    STEPNI_VLK: Jo jo, nejlíp mléko pěkně od kravičky a doma si ho na sporáku převařit, žejo.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Trvanlivé mléko není mléko, nýbrž parodie na něj. To bych nedal ani psovi..
    VANEK
    VANEK --- ---
    GRANTORINO: Blběs ho napsal, néasi.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tenhle spratek mi až tak nevadí. A Lactel kupuju, protože je to jediné uzavíratelné trvanlivé mléko, které vede Globus a já si myslím, že na cmrndavé krabice s odstřiženým rohem už je příliš pokročilé století.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MAR_TINA: Jo, na tu jsem taky alergická.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIGHTFURY: to je strašný otravný spratek. Skoro jako ta malá důra ze sušenek Oreo.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MAR_TINA: "Jogurt" Dobrá máma je ale škrobová sračka, tu bych si prostě nekoupila, ani kdyby měla super reklamu (nebo byla jediný jogurt v obchodě). Ale Lactel je podle všeho úplně normální mléko ve flašce, které si (nejen u mě) totálně podělalo image tím odporným spratkem.

    Mléko - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UdaSL07xLO4
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIGHTFURY: naštěstí ji neznám. ALe znám reklamu na jogurt Dobrá máma a musela bych umírat hladem, abych ho snědla.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: já ano, musela jsem koupit holce jogurt s Hello Kitty... o nic jinýho než o ksicht kočičky nešlo, ale skrýval se v tom tak hnusnej jogurt, že příště už mi nedalo moc práce to holce vymluvit ;)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MAR_TINA: Já si hlavně nikdy nekoupím mléko Lactel, protože toho kluka z reklamy mám chuť vzít něčím po hlavě! (Pardon za odbočku od tématu.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: Mno, nemyslím si, že by byl na hranici zaplatím nebo nezaplatím hypotéku. Čistě hypoteticky, účetní mu nedělám. Velmi nekvalitní smetana příšerné značky byla oksichotvána v době, kdy mu jely celé série pořadů v televizi plné dalších inzerovaných prduktů (pamatuje ty dlouhé úseky příjezdu drahým autem v Ano, šéfe i v Na nože?), dvě hospody v Praze a brečel, že neví kam dřív skočit.

    Já taky jídla s obličejem nekupuju, nemám to ráda. Jídlo není časopis, prodávat má jeho kvalita, cena, původ a praktický obal, možná hezký obal, ale ne známá tvář. Nekupuju ani nic s Havlíčkem, Šípkovou, mléko s obličejem z rádia apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam