• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    WITTGENSTEIN: Nevykrádal nějaký ty recepty? ;-)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MUTHA: Jak snadno nahlédneme, Cuketka čte Pollana, Myhrvolda, Ruhlmanna, Harolda McGeeho a další v angličtině. Nějak jsem nezaznamenal, že by Pohlreich anglicky vůbec četl, případně že by načtené zužitkoval v (pedagogické) praxi.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SAMOUT: Cuketka je co se teorie týče vzdělanější než Pohlreich. Navíc je legrační ohánět se "vzděláním" v oboru, kde vrcholem teoretického uvažování byly po desetiletí Runštukovy "Normy". Kdybychom přijali Pohlreichovu logiku, můžou do fotbalu kecat jen bývalí čutálisti a o politice promlouvat jen politici.

    Ad drtivá většina foodbloggerů: můžeš být konkrétní? Třeba Pohlreichova poznámka o těch zahraničních mi připadala vyloženě nemístná.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    WITTGENSTEIN: Regulace podnikani je velmi sporna, nicmene s drtivou vetsinou foodblogeru ma pravdu,a i jinak mi mluvi z duse jako malokdo. Velkej respekt, ze se to neboji verejne rict.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DUCK: Dědkovské úvahy o sociálních sítích, hospodská kritika EU + povýšená kritika foodbloggerů (á la: Jak ten Cuketka může kritizovat, když na to nemá vzdělání? Dyk je medik, ne?)
    FOZO
    FOZO --- ---
    DUCK: Asi tak. Naprosto racionální odpovědi a uvažování s nadhledem a přehledem i mimo českou kotlinu
    DUCK
    DUCK --- ---
    WITTGENSTEIN: Muzes byt konkretni ? Ja jsem tam nic tak nesympatickeho nenasel.
    RAB1T
    RAB1T --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RAB1T
    RAB1T --- ---
    MAR_TINA: jj Fialová a Vrabec klasické kuchařky v naší rodině. Koukám že Fialová znovu vyšla jdu si doplnit vlastní knihovničku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: podle téhle se fakt běžně vařilo, ty sýry sem vypíchla právě proto, že byly nedostupné, kupovala se místo nich cihla. Jinak tam moc exotických věcí není. Pravda, že některé zeleniny měli spíš jen zahrádkáři, ale těch bylo dost, navíc prodávalali "ze dvora".
    Hodně lidí ji zná, co tak vídám.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no tak já tu mám kuchařku jak se vaří v Sovětském svazu v ČR vydanou v letech 50., v SSSR to bylo krátce po válce. Podle toho co je tam za recepty + teda představovávní nejrůznějších druhů zeleniny, ryb a ovoce z různých částí SSSR (přeci jen to sahá od subakrtidy po víceméně subtropy, od východní evropy, po dálný východ. Tam ten rozpor popisovaného a dobové reality je tak zřejmý, že ta propagadna z toho dost ční.

    Na druhou stranu fakt bych chtěla mít dostupné ryby ze severního i tichého ocenánu a navíc z černého a kaspického moře.

    Kuchařky vážně nemusí být odrazem doby.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    PAN_SPRCHA: koukám, že Spaghetti Barilla sstojí dnes prakticky stejně :-D
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAR_TINA: parmazán a čedar....v každým větším městě byla prodejna výběrového zboží Eso. Tam měli prakticky všechno co na západě. Ty ceny byly dost šílený, chodili jsme to akorát tak očumovat a když jsme byli hodný, koupila nám máma plechovku cocacoly.

    hosting obrázků img24.eu
    hosting obrázků img24.eu
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Pohlreich dostal dost provazu... A oběil se. Fakt slušná sbírka mimořádně nesympatických názorů:
    Doba je plytká a my jsme její pokusní králíci, říká Zdeněk Pohlreich - iDNES.cz
    http://xman.idnes.cz/zdenek-pohlreich-0kh-/xman-styl.aspx?c=A130530_121214_xman-styl_fro
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MAR_TINA: a světe div se, vydání z roku 2012 taky žádný sračky neobsahuje:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak přátelé, v České kuchařce od J. Fialové z roku 1989, 5. přepracované vydání (první vydání 1969), je například 6 receptů na lilky, z toho jeden masový (mleté vepřové) a u dvou je zmíněn parmazán a čedar (kde to asi lidi sehnali? :)).

    Listuji kapitolou zelenina, nikde žádný salám, točeňák ani uzenina, druhů zeleniny spousta, i ty lilky, černý kořen a pastiňák. Běžné zeleniny jako kapusta, květák, paprika mají 10-20 receptů každá, od prostých typu podusíme na másle, po vydatné a složité. Maso používáno buď mleté hovězí a vepřové nebo slanina nebo třeba obrané telecí nožičky a jiné pokrájené zbytky. Zapékání se sýrem se děje v množství 50g sýra + 50g strouhanky na pekáček pro 4 osoby. Nevidím vývary z kostky, nevidím polotovary ani konzervy ani Ceres Soft.

    Ze sladké sekce si snad nepamatuji ani Heru, zato z omáčkové si pamatuji na to překvapení, že hnědá omáčka může být z dlouho dušené zeleniny pod masem, podle potřeby lehce zahuštěná jíškou.

    Slušná česká kuchyně existovala a naštěstí ji vařila třeba moje maminka :). Jenže učňáky, jídelny a hospody šly jinou cestou. A může za to Runštuk, usmažme ho na Ceresu a podusme s kostkou knorru :)))
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    ZUZKAOU: aspon ze ty ecka co do toho davaj sou celkem ok. nejvic me desi ten "hovezi extrakt"
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: srovnala bych onen recept na "česká klasika zahuštěná moukou" s tímtéž ze Sandtnerky nebo J. Fialové, bohužel (bohudík) však toho Rundštuka nemám.
    Mně se ty postupy nezdají. Klasičky české kuchyně mají v receptech docela slušně zeleniny, méně mouky a mnohem méně blafů. A taky se mi nezdá výběr jídel, které se roky vaří jako hotovky, dobrých 75% české kuchyně se nevaří tak dlouho, až jsou skoro neznámá.
    PERI
    PERI --- ---
    TAPINA: Jako podle mně základní myšlenka bude - "Ty pitomý lidi si nás budou asociovat s Pohlreichem a tim pádem si nás pak v krámě koupěj, až nebudou mít sváteční náladu vařit to složitý consommé, místo Vitany, kterou Pohlreich určitě nemá rád protože v tý reklamě nebyla!".... tak to vidim já :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Nechápu myšlenkové pochody sponzora, jako že zasponzoruju pořad, ve kterém se bude od začátku do konce říkat, že se můj produkt nemá používat, ale asi znají svoje bydlenky - kouknou na Šéfa, uvaří z masoxu. Ze strany tvůrců pořadu nemám výhrad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam