Tak přátelé, v České kuchařce od J. Fialové z roku 1989, 5. přepracované vydání (první vydání 1969), je například 6 receptů na lilky, z toho jeden masový (mleté vepřové) a u dvou je zmíněn parmazán a čedar (kde to asi lidi sehnali? :)).
Listuji kapitolou zelenina, nikde žádný salám, točeňák ani uzenina, druhů zeleniny spousta, i ty lilky, černý kořen a pastiňák. Běžné zeleniny jako kapusta, květák, paprika mají 10-20 receptů každá, od prostých typu podusíme na másle, po vydatné a složité. Maso používáno buď mleté hovězí a vepřové nebo slanina nebo třeba obrané telecí nožičky a jiné pokrájené zbytky. Zapékání se sýrem se děje v množství 50g sýra + 50g strouhanky na pekáček pro 4 osoby. Nevidím vývary z kostky, nevidím polotovary ani konzervy ani Ceres Soft.
Ze sladké sekce si snad nepamatuji ani Heru, zato z omáčkové si pamatuji na to překvapení, že hnědá omáčka může být z dlouho dušené zeleniny pod masem, podle potřeby lehce zahuštěná jíškou.
Slušná česká kuchyně existovala a naštěstí ji vařila třeba moje maminka :). Jenže učňáky, jídelny a hospody šly jinou cestou. A může za to Runštuk, usmažme ho na Ceresu a podusme s kostkou knorru :)))