• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    KUNHUTA
    KUNHUTA --- ---
    V aktuálním respektu rozhovor se Zuzkaou pokud se nepletu :))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    to bylo tady, ze jo.. ten hnus v ty krabici od dzusu..

    Šmakuláda roku! (soutěž) - Pořad: Peklo na talíři, Video na Stream.cz (ID: 816870)
    http://www.stream.cz/peklonataliri/816870-smakulada-roku-soutez
    SKRZSMRT
    SKRZSMRT --- ---
    JUNIOR: Souhlasím s tebou, ze skoly si toho člověk moc neodnese, max zaklady české kuch.a trochu pochopí kuchyňský dril. Doma se nenaucis vařit tak abys mohl jít
    pracovat do seriozní rest.to ani náhodou.(jak si mysli mnoho "hobby" blogeru kuchařů.)
    Nejlépe po skole vstoupit do alespoň trochu dobrého podniku, pote jít rychle dal a do lepšího. Sebevzdelavat se.
    Zkusit hotel, lod, vypadnout za hranice... Kuchařina je řemeslo kocovne. Strašně dulezite je mít dobrého učitele v kuchyni, já nepochybuji ze Pohlreich jim je. Souhrn těchto zkušenosti(a více) z tebe muže udělat dobrého kuchaře.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BLOODRAT: Prej dle senzorických vlastností se jednalo o tavené plátky Apetito, noční můra každýho cheeselovera

    Nene! Fakt je nekdo tak neskutecne tupej, ze musi pouzivat takovyhle vyrazy? :-)

    zatímco si čecháčci večer v alpský vesničce užívali

    ...čecháček autorka se cpala bratwurstem a fondue. No a?
    DUCK
    DUCK --- ---
    MAR_TINA: Ja jsem tohle nerozporoval :) Ja rozporoval nesympaticnost jeho vyroku ;) Nicemene tech lidi, kteri to umi opravdu dobre a nemaji vzdelani je dle meho o dost mene.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    BLOODRAT: Fuj! To je tak hloupej článek, až je mi z toho smutno.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Já mám hlavně dojem, že mr.Z kritizoval především tyhle typy foodbloggerů - http://www.vyvarovna.com/2013/05/vyvarujete-frediny-postrehy-ze-svycarska.html
    Cuketkovi právo na kritiku koneckonců uznal a i ostatní názory se mi jeví víceméně příčetné.
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    Stejně nejkvalitnější vzdělání je tvrdá praxe. Zdenda moc dobře ví o čem mluví. A já ho chápu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DUCK: dobrá, obhajuješ možnost, že kdo vystuduje (českou) hotelovou školu obor kuchař, může umět vařit. To ti tady snad nebere.
    Ale já zároveň tvrdím, že zhodnotit kvalitu jídla nebo restaurace dokáže i člověk, který nemá závěrečné vysvědčení z takové školy. Chápeš ten rozdíl?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DUCK: protože máš málo zkušeností s českým školstvím. No dobře - z hotelovek jsem měla co dočiněnní jen s Jeseničákama, ale mno... V systému kde se potkává české pohostinství a české školství bych mnoho naděje nehledala.
    DUCK
    DUCK --- ---
    ZUZKAOU: Ano slysel. Ale porad nemam tendenci pausalizovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DUCK: ty si neslyšel toho Vaňka a povídání o soutěžích mladých učňů? http://www.stream.cz/peklonataliri/805857-peklo-na-taliri-proc-kuchari-neumi-varit
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: Tohle je ale počítám ve všech oborech. My jsme napříkald měli málo praxe, natož kvalitní praxe, pedagogové mnohdy o praxi nezavadili vůbec, jelo se podle učebnic někdy i z šedesátých let :o) Praktické obory vesměs stojí na tom, že tu praxi člověk získá někde mimo školu.
    DUCK
    DUCK --- ---
    ZUZKAOU: Prosim neber mi muj optimismus, ze alespon jedna z 65 skol v CR neni alespon trochu kvalitni. (zdroj: http://www.atlasskolstvi.cz/stredni-skoly?form=hotelova-skola)
    DUCK
    DUCK --- ---
    KASUMI: Vsechno je jen otazka ceny. Stejne tak jako jeho propagovani Sparu. Pochybuju, ze krome podpisu smlouvy a prevzeti faktury se nejak stara o deni v tomto zarizeni. A Ano kazi si tim povest, s tim souhlasim.

    Mimochodem jsem asi objevil Ameriku a Jiri Zeman (http://www.iprima.cz/nanoze/ucastnici/jiri-zeman-50#profile-6) vari v plzenskem Sedmym nebi. Docela mi tam chutnalo :) Nejvic me pobavila urazena odpoved z kuchyne na dotaz, zda opecene bramobry opravdu opekaji a nebo smazi ve fritaku :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DUCK: co si představuješ pod pojmem naučit se vaření. Obecně učni mají málo praxe, natož kvalitní praxe, jejich pedagogové mají té praxe naprosté minimum, jede se podle učebnic narvanejch práškama a na normy se téměř přísahá při maturitě, protože prostě většina pedagogů prostě jede to co se naučili v mládí.

    Lepší školy mají vlastní kuchyň a učňovskou hospodu. A kuk na strejdu, co bude v úterý k obědu v Jeseníku (jedna z těch serioznějších škol)?
    Milánské špagety. A ano, nešetří tam ani vegetou, ani kečupem. A to se vlastně v rámci možností českého školství i snaží.

    Jídelní lístky - Hotelová škola Vincenze Priessnitze Jeseník
    http://www.hotelovkajes.cz/jidelni-listky.html
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    WITTGENSTEIN: Tak samozřejmě jsem tím myslel doopravdy odvařeno, nikoliv odpráškováno :-). A o východním reichu už psát nebudu, jsem hned dostal chuť na candáta s rizotem s medvědím česnekem, co mi tam byl přednedávnem předložen :-)))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DUCK: no ono se to docela hodi, ssgh je imho docela "uznavana" hotelovka a navic ji zastituje pohlreich
    tze by clovek cekal, ze kdyz ma takovy kecy, tohle si ohlida :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SAMOUT: Kdykoli uznám, že Pohlreich je lepší restauratér než pan Cé. Stejně tak skvělý kuchař, v restauračním provozu by proti němu žádný foodblogger neobstál. To mu ovšem nedává právo vytknout si svůj obor mimo kritiku, protože ostatní "vůbec nevědí, vo čem to je". (Lépe se s tím ostatně vyrovnal Roman Paulus: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/roman-paulus.php?itemid=10556 )

    Plus tedy relevantní praxe může být jen v relevantním podniku. V průměrné české hospodě se kuchař naučí nanejvýš krást, práškovat a servírovat jídlo s oblohou, na okraji talíře ozdobené sušenou petrželkou.
    DUCK
    DUCK --- ---
    KASUMI: Proc me porad stavite do pozice obhajovatele jedne skoly ? V tom rozhovoru prece neni, ze vzdelani je jen z ssgh (at je to kde chce a je to co chce). Porad optimisticky verim, ze v CR existuje skola, kde se da naucit vareni :)

    KASUMI: Me moje skola tak nedala zadne dovednosti, ktere potrebuji k praci, to vubec nezavisi na druhu, ani stupni skoly.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam