• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: já si dneska hodlám otevřít láhev veltlínu, výběr z hroznů 2008 a do toho Runštuka se ti podívám, ale obávám se, že Ceres v něm fakt není. A pak tu mám starší verzi těch norem, s jinými pachateli na frontispisu, a tam taky je sádlo a podobné věci.

    ZUZKAOU: jenomže, upřímně řečeno, zaprvé učni o praxi v kuchyni nestojí, protože dřina a špína, takže se kdovíjak nesnaží, zadruhé nic neumí a zatřetí ve většině provozu fakt často není čas a síla, aby nad nima někdo stál a učil je, jak správně krájet slepici (nebo co). Navíc si za ně škola účtuje jako za levnou pracovní sílu, takže se spíš využívají tam, kde jsou k něčemu, než aby prznili suroviny a ještě jim někdo ukazoval, že tudy cesta nevede, správně se slepice krájí takhle, tady máš druhou, zkus si to.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: Tohle je ale počítám ve všech oborech. My jsme napříkald měli málo praxe, natož kvalitní praxe, pedagogové mnohdy o praxi nezavadili vůbec, jelo se podle učebnic někdy i z šedesátých let :o) Praktické obory vesměs stojí na tom, že tu praxi člověk získá někde mimo školu.
    DUCK
    DUCK --- ---
    ZUZKAOU: Prosim neber mi muj optimismus, ze alespon jedna z 65 skol v CR neni alespon trochu kvalitni. (zdroj: http://www.atlasskolstvi.cz/stredni-skoly?form=hotelova-skola)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DUCK: co si představuješ pod pojmem naučit se vaření. Obecně učni mají málo praxe, natož kvalitní praxe, jejich pedagogové mají té praxe naprosté minimum, jede se podle učebnic narvanejch práškama a na normy se téměř přísahá při maturitě, protože prostě většina pedagogů prostě jede to co se naučili v mládí.

    Lepší školy mají vlastní kuchyň a učňovskou hospodu. A kuk na strejdu, co bude v úterý k obědu v Jeseníku (jedna z těch serioznějších škol)?
    Milánské špagety. A ano, nešetří tam ani vegetou, ani kečupem. A to se vlastně v rámci možností českého školství i snaží.

    Jídelní lístky - Hotelová škola Vincenze Priessnitze Jeseník
    http://www.hotelovkajes.cz/jidelni-listky.html
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    WITTGENSTEIN: Tak samozřejmě jsem tím myslel doopravdy odvařeno, nikoliv odpráškováno :-). A o východním reichu už psát nebudu, jsem hned dostal chuť na candáta s rizotem s medvědím česnekem, co mi tam byl přednedávnem předložen :-)))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DUCK: no ono se to docela hodi, ssgh je imho docela "uznavana" hotelovka a navic ji zastituje pohlreich
    tze by clovek cekal, ze kdyz ma takovy kecy, tohle si ohlida :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SAMOUT: Kdykoli uznám, že Pohlreich je lepší restauratér než pan Cé. Stejně tak skvělý kuchař, v restauračním provozu by proti němu žádný foodblogger neobstál. To mu ovšem nedává právo vytknout si svůj obor mimo kritiku, protože ostatní "vůbec nevědí, vo čem to je". (Lépe se s tím ostatně vyrovnal Roman Paulus: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/roman-paulus.php?itemid=10556 )

    Plus tedy relevantní praxe může být jen v relevantním podniku. V průměrné české hospodě se kuchař naučí nanejvýš krást, práškovat a servírovat jídlo s oblohou, na okraji talíře ozdobené sušenou petrželkou.
    DUCK
    DUCK --- ---
    KASUMI: Proc me porad stavite do pozice obhajovatele jedne skoly ? V tom rozhovoru prece neni, ze vzdelani je jen z ssgh (at je to kde chce a je to co chce). Porad optimisticky verim, ze v CR existuje skola, kde se da naucit vareni :)

    KASUMI: Me moje skola tak nedala zadne dovednosti, ktere potrebuji k praci, to vubec nezavisi na druhu, ani stupni skoly.

    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SAMOUT: o vikendu se chystam na toto
    http://monarchie.nm.cz/krme-jidlo-zradlo/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ještě jednou: co má psaní o jídle společného se studiem na hotelovce? Nehledě na to, že ty čtené blogy se už poměrně dlouho hodnocením hospod nezabývají - kdo má potřebu se vyslovit k hospodě, dělá v nějaké ze sociálních sítích a zejména z pozice zákazníka.

    Pak je tu jednotkové množství sloupkařů v novinách - velmi zanedbatelné množství. Imho je fakt Pohlreich furt nasranej kvůli tomu Mackovi.

    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DUCK: jeste dodam, ze jsem se tam nic noveho a prevratneho nenaucila
    maximalne vim, kam patri jakej ptak (rozumej drubez, kachana apod) a jak se deli omacky..
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    WITTGENSTEIN: Na papír dere bílej tesák, důležitá je relevantní praxe, tj. mít něco odvařeno. Z tohohle hlediska asi nad Cuketkou vede Polreich. Ale no offence, Cuketku čtu rád. Btw. stran monarchie - čím víc jezdím do Rakouska, tím víc lituju odtržení. Dolní Rakousko je naprostej kulinářskej ráj (nikoliv RaJ :-))), Wachau je možná nejpříjemnější kout střední Evropy. Skvělé jídlo, spousta vynikajícího a (oproti Moravě) levného vína (-> při návratu bylo v kufru 52 lahví :-)), za všech okolností příjemná a ochotná obsluha kdekoliv, vaření pouze z místních surovin... Symbolem přístupu Rakušáků ke gastronimii je reklama na McD, kde je velkým písmem uvedeno, že se na výrobu burgrů používá pouze Rakouské hovězí. K tomu není co dodat.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DUCK:

    ja jsem primarne advokat, nicmeme mam vyucni list kuchar ze ssgh, kterou zastituje pohlreich, potkala jsem ho tam jednou a za cely rok tam mel jednu prednasku
    mmch v mem rocniku "studovala" iveta fabesova, ktera nastoupila v druhem pololeti a ja ji tam videla asi 2x
    a roman vanek, ktery nastoupil asi po 3/4 skolnim roce a vicemene tam byl jen kvuli papiru.. ve skole jsem ho nikdy nevidela a zkousku on a iveta delali v prakulu .. pry..
    studovala jsem dalkove, chodila jsem tam 2x kazdy mesic

    pouze teorie do nas cpana z vlastnich skript a ucebnic, ktere mimochodem ukazoval nedavno vanek, jak jsou plny reklamy na maggi a knorr (se slogany ala "kdyz si nevis rady, pomuze ti maggi") - je to tak
    runstuk nam byl doporucen jako vhodna pracovni pomucka, pricemz bylo neprimo receno, ze tohle bysme fakt meli mit, pac je to zaklad..
    ve skole vari externi dodavatel a vari priserne - tzn. ani tam nevari studenti
    za mych studii (rok 2010/2011, tzn dost NEDAVNO) skola nemela vlastni kuchynske studio, kde by studenti mohli zkouset varit nebo by jim nekdo neco ukazoval - to teprve stavela
    zkousky jsme skladali v nejake zakladni skole nekde jinde, ve cvicnych kuchynkach
    praxi jsem si zaridila sama v restauraci prosecco

    takze.. jsem ted opravnena kritizovat pohostinstvi? nebo jeste ne? a je roman vanek? papir ma jen formalni, ale vzdelani ziskal jinak, ze jo.. praxi.. zkousel, experimentoval.. vystudovany vytvarnik btw..
    uprimne se domnivam, ze o kucharine vim MNOHEM mene nez Cuketka nebo wittgenstein.. protoze zakladem kucharskyho vzdelani neni podle me to, co se nabiflujete ze skript, vychazejicich ze socialistickych tradic planovaneho hospodarstvi, ale to srdce a ten zajem o to a vlastni aktivita .
    ale PAPIR na to mam a klidne muzu nekde oficialne varit (jestli me nekdo nabere, je vec uz jina, ale nepochybuji, ze kdybych chtela, praci jako kucharka sezenu.. mozna za par tisic mesicne.. ale sezenu)
    DUCK
    DUCK --- ---
    WITTGENSTEIN: Ja se nepru o kvalitu skolstvi, v tom bych s tebou i souhlasil (alespon podle meho selskeho rouzumu, rozhodne nejsem odbornikem a take nemam vzdelani ;) ). Ale zrejme jsem take zamrzl svym rozumem pred prvni valkou, protoze to, ze clovek absolvoval nejakou skolu a ma tedy na to "papir" lze dle meho brat jako urcity dukaz toho, ze o tom alespon neco slysel a podle kvality skoly, ktera onen "papir" vydala mohu usuzovat o erudici toho daneho cloveka.
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    prave naopak, jsme v 21. stoleti, kde kazdej, kdo si na internetu dokaze najit recept na kouhouta na vine a doma ho uvarit ma dostatecnou kvalifikaci na to si otevrit francouzskou restauraci :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DUCK: + DUCK: Zdá se mi to, anebo jsem se vrátil do Rakouska-Uherska před první světovou? Protože jinam si přístup "nemáš papír, nejsi odborník" zařadit neumím.
    Ještě jednou: až tady budeme mít školu srovnatelnou s CIA, pak se lze oháněti bumážkou. Zatím se lze oháněti pouze bumážkou ze zvláštní školy. Co si myslet o učňácích, kde se učí polívku z lančmítu? Boloňské špagety s kečupem a šunkou? Kde si člověk vylosuje maturitní otázku "Rizoto se zeleninou a kečupem"? Kde jsou učebnice prokládané reklamami omáčkové směsi z Knorru?
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    WITTGENSTEIN: Licence pro hospody jsem zmiňoval už níže, o škodlivosti současné podoby Svazu Evropských Socialistických Republik (zkráceně Ekobolševická Unie) není sebemenší pochyby.
    DUCK
    DUCK --- ---
    WITTGENSTEIN: Mimochodem, bavime se tu o strednim vzdelani, pochybuji ze na stredni zdravotnicke se probira jak spravne provest operaci jater obezniho cloveka :)
    DUCK
    DUCK --- ---
    WITTGENSTEIN: Vzdelani je vetsinou chapano formalne, tzn. nema na to "papir". A to on opravdu nema. Kvalita skoly, ktera mu zaplatila za reklamu s tim nema co delat, stejne tak jako kvalita skolstvi obecne.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DUCK: Opět, CO je to kuchařské vzdělání? Zeptej se Kasumi, co se učí na té střední škole, kterou propaguje Pohlreich na plakátech v metru. Učebnice z anno dazumal (a jo, i ty Runštukovy Normy tam byly dobrovolně povinné), nulová praxe (neměli ani vlastní kuchyni) a samozřejmě pedagogové, kteří jsou sto let za opicemi (zapomeňte na to, že by se studenti dozvěděli něco o sous vide, molekulární kuchyni, nebo aspoň o odžilkování foie gras.)

    Obecně: naprosto chápu, co restauratéři proti bloggerům mají. Když byl kdysi host nespokojen, řekl to nanejvýš svým známým. Dneska si postěžuje na blogu, rozšíří odkaz na Twitteru, bude se sdílet na FB a nedá se to zastavit. V zahraničí mají fotky známých foodkritiků vylepené v kuchyni, aby je personál poznal a věnoval jim maximální péči; to už se s foodbloggery nedá. Stejně tak internet znalosti demokratizoval; kdysi jste museli spokojit s tím, jak vypadá místní verze pad thai, dneska můžete složení zkontrolovat správnou recepturu přes Google.
    Sofistikovanější filipiku proti bloggerům vedl kdysi Rachad, opět v linii "když neznáte restaurační provoz, nemůžete kritizovat". Což bohužel vede vždy k absurdním závěrům, že pokud jste nepracovali v asijské lince na výrobu bot, nemůžete kritizovat boty od Bati.

    PS. Jasně, mohou existovat bloggeři namyšlení, nedovzdělaní a podobně. Ale takoví zdaleka nemají tne vliv, jaký jim Pohlreich připisuje.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SAMOUT: Licence pro hospody? Škodlivost EU?
    DUCK
    DUCK --- ---
    No, koukam ze do dnesniho modreho zivota si mohu zapsat bod za vyvolani flamu :)

    WITTGENSTEIN:

    Cuketka proste nema kucharske vzdelani, v tom ma pravdu. Facebook neni nic tak zasadniho a uzitecneho, v tom ma taky pravdu :) Rada lidi ma pocit, ze muze kecat do vseho, prestoze tomu nerozumi, v tom ma taky pravdu. Stale v tom nevidim neco nesympatickeho. Naopak odpovida na polozene otazky primo, podle toho jak to citi a neni z toho videt snaha o zalibeni se vsem. To je naopak sympaticke.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Ale stejne me bavi, jak se tu nekdo chytne odpovedi na jednu otazku z mnoha, a na ty se toci. Pritom kritika foodblogeru je jenom zcela minoritni cast rozhovoru, a zbylym odpovedim se neda absolutne nic vytknout.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam