• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: zemčata a zelé, živobytí celé!
    DIVER
    DIVER --- ---
    ad brambory a zeli:

    Kdyz jsem byl uplne malickej, tak jsme s brachou, bratrankem a sestrenici vzdycky sedavali u babicky (jak vystrizena z bozeny nemcovy). Sedela a loupala brambory a vypravela nam o starych casech (rocnik 1914). Jednou rikala, ze musela jako dite neco vzkazat z chalupy do chalupy. Strasnej necas, zima, zaveje, snih, chumelenice. Pry tam dosla a ve svetnici sedela cela rodina - mama, tata, hafo deti - kolem stolu a uprostred meli misu brambor se zelim. Babicka nam rikala, ze od dveri na tu misu tak strasne mlsne koukala, ze ji pozvali taky. "Takovy brambory se zelim jsem uz nikdy nejedla. Tak mi chutnaly, deti," rikala...

    patri to k jedny z mych nejcastejsich vzpominek na babicku. pozdravy do nebe, babi! :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Nigella Lawson: I have used cocaine and smoked the odd joint | UK news | theguardian.com
    http://www.theguardian.com/uk-news/2013/dec/04/nigella-lawson-cocaine-twice-life-court
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    Hestons Great British Food S01E02 PDTV x264-TM - Release BB
    http://www.rlsbb.com/hestons-great-british-food-s01e02-pdtv-x264-tm/
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Idioterne 2.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MACHALIK: Tak... pořád ještě můžeme zkusit dohodit ji Trierovi.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mrdačka na kameru.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    GANBOY: ale dyt ona je naplavenina, ne prazak...

    jinak sem to prekouk, ale jestli ta svatba nebyla fake, tak asi jen hur, ty voe, mit vlastni svatbu v bedne a jeste jako soucast nejakyho svyho tupyho poradu, pripominajiciho reality show, to bych se asi pozvracel sam ze sebe v primem prenosu... niz uz to ale klesnout teda nemuze, uz nema kam padnout :D

    a ted polibte novomanzelku.... strih, vsechno spatne, znova.... neho jako wtf a ta dziska pres svatebni saty - todle by na ctcku mel snad nekdo cenzurovat za nevhodnost a nevkus s presahem ve verejnopravnim sektoru! co prijde priste? ;)
    VANEK
    VANEK --- ---
    GINGERCAT simtě, to dá rozum, že intimní informace ze soukromí spolusvatebčanů jsou jen pro důvěryhodné přátele a internetové zrůdy nemají nárok!
    Musejí si tak vystačit s údaji z otevřených zdrojů, že manžel nakladatelky Ing. Ivety P. (1958), historik/archivář PhDr. Ladislav P. (1953) se jmenuje stejně jako první manžel matky všestranné Dity P. (5. 5. '75 -- to se někdo umí narodit!), novinářky Marcely P. (1951). -- Jak přesně to mají s nevlastností sourozenců -- Marika P. (1980); Emma P., (1990); Jan P. (1993?) --, se různé zdroje rozcházejí a nechce se mi pouštět si audiovizuály, ani kdyby to měl být http://dafilms.cz/film/8504-love-sorry/
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    takze dita p je proste zabednenej prazak co ceka az ramsy a podobni objevi krasu podobnejch jidel, daj to na jutub a ona to bude moct okopirovat.

    do te doby je to exoticka kombinace.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    U nás ve Slezsku jsou brambory se zelím naprosto běžná kombinace - ještěpřed pár desítkami let to bylo málem každodenní jídlo. Na zdejších jalových půdách to byly plodiny, které se urodily skoro každý rok, a když se k tomu vykrmil pašík...
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    BRUKEV: tak ja to tak uvadim, protoze je to spis cele dost domaci jidlo a v hospode to takhle do kupy jen tak neuvidis - low end ti tam nacpe nejake vypecky a jinej spekatej poloodpad a high end na tobe budou chtit trhnout a daj ti 1/4 kachny ;)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    CHORCHE: Sekačku neeeee, ten výraz nesnáším.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    brambory, zeli a prejt je bezny asi leckde, jako rodilej klatovak (jedina spojitost s ditou, blah) potvrzuju

    poslednich x let mam hodne rad hlavkove zeli, domaci sekacku a br knedlik (pac sem u tech zranic u babky nemusel zverinu, ci tucne kachny...) - navic je to variabilni, kdyz dojde zeli, ci sekacka, porad se to da jist i jako jen to 2je :D
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    Tak neviem ale u nas sa na kysane zeli davalo piect kura pomerne bezne. Kura sme doma vzdy mali radi a kysane zeli tiez :-) To kura vytieklo do zeli a to bolo potom moc fajn. Ako priloha uz stacili varene brambory. nedovolila by som si ale tvrdit ze to je nejaka vysoka gastronomia :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    STEPNI_VLK: ty brambory, zeli a jitrnice se u nas taky jedly.. brno :) jeste k tomu byvala domaci čalamáda :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    STEPNI_VLK: Šumajstr!!! Na tenhle nazev jsem si nemohl dlouho vzpomenou, dostal jsem to jako luxusni doplnovac energie na vinobrani v Boreticich pred par lety. Hned se radostneji strihaly kere :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Ad zelí & brambory: Poslušně hlásím, že u nás na Slovácku se úplně běžně vrzlo na pekáčku do trouby jelito a jitrnice. K tomu se uvařilo zelí a brambory, přičemž ty brambory se někdy také lehce osmahly. Dohromady byla tahle čtyřkombinace jedním z mých nejoblíbenějších jídel. I když těžko mi z toho skoro vždycky bylo fest; proto se tohle jídlo také typicky dělalo v sobotu, kdy se makalo ostošest a člověk to během pár hodin spálil.

    Dalším geniálním jídlem chudých je u nás šumajstr. Když tenhle název někomu řeknu, tak na mne jen valí bulvy a nechápe. Ale je to docela jednoduché. Fazula (fazole), kroupy a erteple (brambory) se uvaří zvlášť a vše se následně smíchá dohromady. Do hrníčku se dají škvarky a trocha sádla a nechají se ohřát. Každý si nabere co hrdlo ráčí a na talíři si pak dle chuti omastí. Jako příloha jsou ideální domácí kvašáky. Téhle dobroty jsem se vždycky mohl užrat..
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    BOO: děkuji za vyčerpávající odpověď ;)
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRUKEV: Brambory se zelím a myslím i drůbeží (nebo spíš sekanou?) se dělávaly docela běžně u mých hanáckých prarodičů; u jihočeských se na ně dívali podobně jako Dita.
    BRUKEV: Vo tom to je, že Jirka Babica se přece jen pár let pohyboval v kuchyni.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    ALONSY: zvlastni vim, ale doufam ze si mezi sebou reknou ze je to vlastne poklona... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam