• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales

Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...

Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASUMI: dávám si proto pozor, abych kupovala jen české. A někdy to není snadné. Když už to má být naše státní rezerva, tak ať na ní nevydělává belgická nebo německá mlíkárna. (Ono by jim to snad mělo skončit, máslo by časem nemělo snad v rezervách být.)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    KASUMI: tak víceméně všude po evropě se tohle vyřazený mražený máslo dostává do obchodů, v Belgii tomu říkaj kochenboter, stojí to asi půlku co normální máslo.
    Tady víceméně taky ty dr.Halíř a spol. stojí půlku toho co normální máslo.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRUKEV: zaujala me informace, ze k nam z belgie dovazi vyrazene statni rezervy :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a případná bezlepková těsta se teprve po hodně dlouhém odložení začínají chovat jako těste, ne jako osobní nepřítel.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: škroby mají čas se pořádně nasát vodu a taky se začnou trošku štípat - takže těsto je pak vláčnější a křupavějši.

Lepek se pořádně dovyvine, takže těsto je pružnější a jde udělat tenčí pizza. A u jiných věcí, než je pizza pak může být těsto více nadýchané, bez toho, aby se člověk uhnětal k smrti či zavaření robota.

Zároveň probíhají enzymatické reakce a mimo jiné se deaktivuje kys. fytová a jsou pak lépe vstřebatelné případné minerály -což je klíčové hlavně u těst s podílem celozrnné mouky.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    kradu od vedle:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jo kdyby tady byl pekar..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    otevira to spoustu otazek, vazeni :)
    kdyz se jeste nepouzivaly kvasnice, uvalelo se testo z mouky a vody a nechalo se zkynout spontanne. kvasinky jsou vsude, je jich spousty druhu, urcity fachci i pod nulou. saccharomyces by nemel, toz tak.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: škoda, že jsem to nevyfotila. Z úterý na středu jsem nechala těsto na chleba s normálním sušeným droždím v lednici o přibližné teplotě 3st. a vyrostlo na slušný dvojnásobek objemu.
    PANTAREI
    PANTAREI --- ---
    PALEONTOLOG: Třeba to to moje droždí nečetlo, že nemá kynout pod 5°C :) Pokud vím, tak u některých kvasinek se udává minimální teplota pro kvašení už od -2°C. Pokud není kvasinka zmrzlá a má co žrát, tak prostě metabolizovat bude, byť minumálně...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MIST: saccharomyces proste metabolizuje do 5C. nech si spravit termostat.
    nicmene nevim teda jak v gastru, ale precist si, ze nekomu prilitla v lednici do testa chut navic, je pro me osobne bezcenne. na druhou stranu, docetl jsem se, ze v testu probiha anaerobni alkoholova fermentace, pivovarsky to spodni pomalejsi kvaseni, proto rychlost reakce musi byt zalostna.... a tak zbyva obvinit stepici kvasne enzymy, majici v lednici vic casu pracovat a vytvaret a hromadit primarni i sekundarni metabolity. v teple testo rychle dokyne a hned se upece. tohle vedet, dam italovi za pravdu. cuketkovi mozna taky, to si jeste promyslim... :)
    MIST
    MIST --- ---
    PALEONTOLOG: opakuji - zkus si to, mam lednici nastavenou na 3C a predstav si, ze to kyne. A nekdy vyndam primo zadelane kynute testo z mrazaku, zmrzle, dam do lednicky a rano je rozmrzle a uz castecne vykynute. Takze tvoje poznamka je zase vedle.

Kdyz uz se tu cituje Cuketka, tak jeho poznamka ke kynuti chleba "......Moc rád používám zpomalené kynutí těsta v lednici přes noc, které je k těstu šetrnější a které vám přidá extra chuť navíc. Ráno stačí ošatku vyndat a počkat, až se těsto prohřeje na pokojovou teplotu a až dokyne."

Myslim, ze nema cenu to dal rozebirat.
    JENUFKA
    JENUFKA --- ---
    Pain à l’ancienne | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=2128
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    PALEONTOLOG: Akorát že v lednici bývá spíš kolem sedmi stupňů. Každopádně pomalé kynutí v ledničce přes noc doopravdy funguje.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MIST: ale jo, pod 5 C uz kvasnice nejedou, tak ti to nejspis kvasi v dobe ochlazovani a pak to jede na minimu jestli vubec. vysledek, nedokynuty testo s mrnavejma porama ?
    MIST
    MIST --- ---
    PALEONTOLOG: kynuti se v lednici nezastavi, v mrazaku ano, v lednici se jen zpomali. Nechavam pres noc v lednici kynout testo naprosto bezne, ozkousej si to.
    GIANT
    GIANT --- ---
    no ja to mam v lednici vzdycky po tu dobu, nez si pripravim zbytek veci na pizzu (treba hodinu) a vzdycky to trochu nakyne, ale to bude asi tim, ze to samo trva nez, se to ochladi na teplotu lednici, stejne to pak zas splacnu a rozvalim. prislo mi, ze vysledek z lednici je lepsi, nez kdyz jsem testo necham nekde jen tak lezet pri pokojovy teplote

http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Pizza-Margherita-Napoletana - v uvodu dela testo
    tady si to prectete, me staci verit Ridimu:
    The Pizza Lab: How Long Should I Let My Dough Cold Ferment? | Slice Pizza Blog
    http://slice.seriouseats.com/...10/09/the-pizza-lab-how-long-should-i-let-my-dough-cold-ferment.html
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GIANT: v lednici se kvaseni prave totalne zastavi, zato kdyz testo vyndas k ohrati na pokojovou teplotu (pri te se pizza pece), tak to zabere prave tak tu hodinu k dokynuti. nic jinyho me v souvislosti s italem nenapada.

dobre kvasek mi "spravne" neprosel :) zkusim to jinak, kde se ve stredni evrope pestujou olivovniky, pro tradicni cesky testo na kolac? :)
    GIANT
    GIANT --- ---
    no to jo, ale asi je tam nakej duvod, aby to nevykynulo moc. stejne na to vzdycky prdim a delam pizzu skoro rovnou. bez poradny pece to stejne neni nikdy spravna pizza
    MALKE
    MALKE --- ---
    GIANT: Tam to, Kefalín, pomalu kyne!
    GIANT
    GIANT --- ---
    nevim, jen jsem si proste vzpomnel na jeden dil s italem v kuchyni, kde to rikal. predpokladam, ze to rek, tak jak se to spravne ma delat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam