• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CAPTAIN_TACUD: viz debata u před pár týdny Babici - Strunecká normálně vědomně lže. Teda ne že by v kvasnicovém extraktu nebyly glutamovové soli, ale vony jsou taky třeba v rajčeti, nebo ve vývaru a nebo v houbách. Na to aby byla jen blbá má příliš biochemického vzdělání.


    Každý kdo si řekl cokoliv jiného - co to je za žvásty - tak si povině pustí Changa

    Watch David Chang's MAD Talk on the Stigma of MSG - Video Interlude - Eater National
    http://eater.com/archives/2012/09/25/watch-david-changs-mad-talk-on-the-stigma-of-msg.php
    ALI
    ALI --- ---
    LOOKBETTERNAKED: ja spis koukam na ten sejra s milkou, ha!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    tak billa je obecně drahej obchod...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LOOKBETTERNAKED: jen detail - férovější by bylo porovnávat proti sobě dvě akční nebo dvě neakční ceny...
    LOOKBETTERNAKED
    LOOKBETTERNAKED --- ---
    repost z kámošova fcb - jenom podotýkám, že když se zadívám na gramáž, tak v Německu za tu nižší cenu dostanu 200g oproti tomu česká Billa 150g....
    LOL moje holka dnes byla v Billa. A me se lidi divi, ze i po zdrazeni Eura na 27.50Kc jezdim porad nakupovat jidlo a drogerii do Nemecka. Proc taky ne, kdyz nenazranci v Billa pocitaji Euro za 43Kc a DM drogerie dokonce za 56Kc.


    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZCR: pravda.
    Pro svoje potřeby se vyhýbám čínským restauracím a potravinám s podezřením přidaný glutasol.
    ZCR
    ZCR --- ---
    MAR_TINA: (jenom poznamenávám, že aspoň náznak metodologie by neškodil, tj. aspoň ty bys neměla vědět, které z jídel bylo glutasolem posypané a které ne (slepý pokus), a ideálně by to neměl vědět ani ten, kdo ti to jídlo podává (dvojitě slepý pokus)... tím se omezí různé placebo efekty etc.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: Mívala jsem silnou bolest hlavy z oběda v čínské restaraci. Ty jsou mocným posypem glutasolem pověstné. Pokus : udělali jsme tenkrát normální jídlo typu čína s rýží včetně sojovky, bez přídavků. Snědla jsem to a žádné potíže. Druhý den jsme totéž jídlo po ohřevu posypali glutasolem. Migréna jasná.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    87HIGHFLYER: ale tak samozřejmě, že záměrné zakrývání nízké kvality surovin neobhajuji nikdy, jen dávám věci do souvislostí


    MAR_TINA: kys, glutamová chirální jádro má, ale většina uměle přidávaného glutamanu má biologický původ (ty různé hydrolyzáty, produkty mikrobiální produkce atd.), takže bych řekla, že to povětšinou bude přirozená L-forma, spíš bych tipovala na nějakou souvislost s kvalitou surovin obvykle spojených s vysokou dávkou glutamanu, nebo tou hladinou sodíku, a tím, že přirozený obsah ve vývaru atd. nikdy nebude tak vysoký, jako s umělou dávkou
    MAR_TINA:
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: po větším množství přidaného glutamanu sodného mi propukne migréna. Vyzkoušeno i záměrným testem. Mám pocit, že jde o točivost molekuly nebo jinou takovou vazebnou záhadu. Přírodní (z pravého vývaru nebo fermentované soji) je v pohodě, přidaný ne.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    tady ale nejde o to, že ten glutaman jídlo obsahuje, ale že je tam v nepoměrně větším množství, než by bylo u srovnatelný potraviny. Nebo se pletu?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PAN_SPRCHA: a glutaman sodný je jeho sůl, ve vodném prostředí to je v disociovaném stavu a ve vodivém prostředí - tj. roztoku iontů. kde je v potravinách vždy přítomen i sodík, to pak prostě vyjde na stejno, tudíž se mi občas zmiňovaná alergie na glutaman jeví jako značně nepravděpodobná a pravděpodobně může souviset s citlivostí na vyšší hladiny sodíky, ve stejné pochybnosti mám alergii na vitamín C
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MOIRAIN: to je kyselina glutamová ne?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PAN_SPRCHA: jde ti o jakoukoli přítomnost glutamanu sodného, nebo jen o něco, v čem je přidaný? protože ad 1) je všude, kde jsou naštípané bílkoviny na aminokyseliny
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    CAPTAIN_TACUD: když tak koukám na ten seznam, nebylo by lepší dát seznam potravin, kde glutamát ať už pod jakýmkoliv názvem chybí? Přijde mi, že by by kratší
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Za používání polotovarů v hospodách často nemůže kuchař, ale majitel - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/vareni-konvenience-0oc-/hobby-domov.aspx?c=A140114_091908_hobby-domov_bma
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    Jak výrobci skrývají glutamát v potravinách? Používají jiné názvy | Zdraví | Lidovky.cz
    http://relax.lidovky.cz/...5504_dobra-chut_ape#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=kolotoc
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Čeští foodies rádi poučují | Společnost
    http://www.rozhlas.cz/radiowave/spolecnost/_zprava/cesti-foodies-radi-poucuji--1300854

    um... no ale ti anglicky píšící taky... a bijou černochy. Jinak ten rozhovor stojí za puštění cca 10 minut.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Kdo cerstvy zkusil, jiny nechce
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    Trochu mi tam chybi popisek, kde to koupili. I nejlepsi maslo bude stat za starou backoru, kdyz bude spatne skladovane, i kdyby melo datum spotreby az za dva tydny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam