• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    LOOKBETTERNAKED: Philli v Drážďanech gramáž 175 g, akční cena 77 centů, české Phillli gramáž 125 g cena akční 27,50 Kč BALAENA:
    ALI
    ALI --- ---
    LOOKBETTERNAKED: ja spis koukam na ten sejra s milkou, ha!
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LOOKBETTERNAKED: jen detail - férovější by bylo porovnávat proti sobě dvě akční nebo dvě neakční ceny...
    LOOKBETTERNAKED
    LOOKBETTERNAKED --- ---
    repost z kámošova fcb - jenom podotýkám, že když se zadívám na gramáž, tak v Německu za tu nižší cenu dostanu 200g oproti tomu česká Billa 150g....
    LOL moje holka dnes byla v Billa. A me se lidi divi, ze i po zdrazeni Eura na 27.50Kc jezdim porad nakupovat jidlo a drogerii do Nemecka. Proc taky ne, kdyz nenazranci v Billa pocitaji Euro za 43Kc a DM drogerie dokonce za 56Kc.


    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZCR: pravda.
    Pro svoje potřeby se vyhýbám čínským restauracím a potravinám s podezřením přidaný glutasol.
    ZCR
    ZCR --- ---
    MAR_TINA: (jenom poznamenávám, že aspoň náznak metodologie by neškodil, tj. aspoň ty bys neměla vědět, které z jídel bylo glutasolem posypané a které ne (slepý pokus), a ideálně by to neměl vědět ani ten, kdo ti to jídlo podává (dvojitě slepý pokus)... tím se omezí různé placebo efekty etc.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: Mívala jsem silnou bolest hlavy z oběda v čínské restaraci. Ty jsou mocným posypem glutasolem pověstné. Pokus : udělali jsme tenkrát normální jídlo typu čína s rýží včetně sojovky, bez přídavků. Snědla jsem to a žádné potíže. Druhý den jsme totéž jídlo po ohřevu posypali glutasolem. Migréna jasná.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    87HIGHFLYER: ale tak samozřejmě, že záměrné zakrývání nízké kvality surovin neobhajuji nikdy, jen dávám věci do souvislostí


    MAR_TINA: kys, glutamová chirální jádro má, ale většina uměle přidávaného glutamanu má biologický původ (ty různé hydrolyzáty, produkty mikrobiální produkce atd.), takže bych řekla, že to povětšinou bude přirozená L-forma, spíš bych tipovala na nějakou souvislost s kvalitou surovin obvykle spojených s vysokou dávkou glutamanu, nebo tou hladinou sodíku, a tím, že přirozený obsah ve vývaru atd. nikdy nebude tak vysoký, jako s umělou dávkou
    MAR_TINA:
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: po větším množství přidaného glutamanu sodného mi propukne migréna. Vyzkoušeno i záměrným testem. Mám pocit, že jde o točivost molekuly nebo jinou takovou vazebnou záhadu. Přírodní (z pravého vývaru nebo fermentované soji) je v pohodě, přidaný ne.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    tady ale nejde o to, že ten glutaman jídlo obsahuje, ale že je tam v nepoměrně větším množství, než by bylo u srovnatelný potraviny. Nebo se pletu?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PAN_SPRCHA: a glutaman sodný je jeho sůl, ve vodném prostředí to je v disociovaném stavu a ve vodivém prostředí - tj. roztoku iontů. kde je v potravinách vždy přítomen i sodík, to pak prostě vyjde na stejno, tudíž se mi občas zmiňovaná alergie na glutaman jeví jako značně nepravděpodobná a pravděpodobně může souviset s citlivostí na vyšší hladiny sodíky, ve stejné pochybnosti mám alergii na vitamín C
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MOIRAIN: to je kyselina glutamová ne?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PAN_SPRCHA: jde ti o jakoukoli přítomnost glutamanu sodného, nebo jen o něco, v čem je přidaný? protože ad 1) je všude, kde jsou naštípané bílkoviny na aminokyseliny
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    CAPTAIN_TACUD: když tak koukám na ten seznam, nebylo by lepší dát seznam potravin, kde glutamát ať už pod jakýmkoliv názvem chybí? Přijde mi, že by by kratší
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Za používání polotovarů v hospodách často nemůže kuchař, ale majitel - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/vareni-konvenience-0oc-/hobby-domov.aspx?c=A140114_091908_hobby-domov_bma
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    Jak výrobci skrývají glutamát v potravinách? Používají jiné názvy | Zdraví | Lidovky.cz
    http://relax.lidovky.cz/...5504_dobra-chut_ape#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=kolotoc
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Čeští foodies rádi poučují | Společnost
    http://www.rozhlas.cz/radiowave/spolecnost/_zprava/cesti-foodies-radi-poucuji--1300854

    um... no ale ti anglicky píšící taky... a bijou černochy. Jinak ten rozhovor stojí za puštění cca 10 minut.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Kdo cerstvy zkusil, jiny nechce
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    Trochu mi tam chybi popisek, kde to koupili. I nejlepsi maslo bude stat za starou backoru, kdyz bude spatne skladovane, i kdyby melo datum spotreby az za dva tydny.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    V D Testu vyhrála Madeta.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CAPTAIN_TACUD: 2009...těžko říct jak je to ted
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    87HIGHFLYER: Dr Halíř je king, cumim teda!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASUMI: dávám si proto pozor, abych kupovala jen české. A někdy to není snadné. Když už to má být naše státní rezerva, tak ať na ní nevydělává belgická nebo německá mlíkárna. (Ono by jim to snad mělo skončit, máslo by časem nemělo snad v rezervách být.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam