• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: to věřím.
    Nezapomenu svůj pokus o zajímavé jídlo z kapra podle Vrabce, vznikl mi rozvar rybího šlemu (nepsla, jak dlouho se vaří rybí maso) s vyplavenýma kostma a rozinkama!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Já jsem se učila vařit podle pověstných Receptur teplých pokrmů. To byly ze začátku veledíla, kolikrát jsem vytvořila i úplně jiné jídlo, jen z těch stejných surovin :D
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: challenge accepted ;), novou Sandtnerku doma mám, Vrabec není o nic lepší
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: Vystihla si to stručněji než můj román :)

    Kuchařka pro dceru, Hovory s řezníkem (Kuchařka pro dceru z masa a kostí), kuchařky od Vaňka, Apetit, dobrá jsou ta videa od Itala v kuchyni, jsem teď zjistila.... Kdybys něco náhodou potřebovala.

    Dobré ale drahé jsou Bible šéfkuchaře, tam nejsou recepty, ale návody, jak pracovat se surovinama. Mám Maso a naučila jsem se maximum, ze schopnosti osmažit malý výsek krávy a vepře jsem se dostala ke zpracování čehokoli, co mi někdo donese, mrtvá nutrie nebo mamutí chobot by nebyl problém.

    Naopak z moderních nefunguje Pohlreich a Rákosníková, recepty dobrý, ale pro zkušené.

    MOIRAIN: Vrabec byl strašlivej a ani dobře uvařené mi to často nechutnalo. Za mala a mlada jsem se učila podle Fialové Juliany, ale pomáhala mi maminka (čti stála mi za zadkem celou dobu, pak stále v jiné místnosti a roky byla na telefonu.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PLAGUEDIL: tenhle fakt odsoudil snad Vaněk nebo kdo.
    Ano, recepty a kuchařky jsou pro ty, co vařit umí. Tedy jsou žena vychovaná matkou dobrou kuchařkou, která jí byla vzorem a láskyplně ji vedla k vaření, i dcera byla v době dospívání doma a ráda poslechla maminku.
    A ten zbytek populace vařit neumí a v tu chvíli dochází ke kolizi. Věty typu žloutek, bílek zvlášť, ušlehat do pěny, 15 minut před koncem vaření přidat X, nalít do vymazaného pekáčku a pomalu péci na střední plamen, těsto husté jako na lívance, maso očistit a nakrájet, péci do měkka, přidat světlou jíšku, osolit, dochutit octem a cukrem...
    Zejména starší kuchařky bez obrázků a fotek se stručnými recepty byly psané jak čínsky. Koprovku mohla podle návodu uvařit osoba, která uměla třeba rajskou, ale koprová se u nich doma nedělala. Laik těžko.
    Přelom nastal až s Apetitem, fotky, obrázky, rady, škola vaření, přesná gramáž, doba přípravy, stupně, minuty pečení. Pak začly vycházet i podobně psané kuchařky.

    A pak stačilo, aby holka (natož kluk) šla ve 14 letech na intr, pak první práce a ubytovna a závodní jídlena a najednou se vdávala a připálila i čaj.

    Schválně si někdo vemte nové vydání (je jen přepsané) Sandtnerky, vyberte recept na něco, co v životě nevaříte a zkuste to udělat jenom podle textu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAGUEDIL: No, jak které. Ve většině receptů chybí časové údaje, operuje se s termíny "vaříme, dokud to není hotové" a podobně. Recepty pro úplné začátečníky se musí pečlivě vyhledávat.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    TAPINA: ja měl vždycky pocit, že recepty josu pro ty, kteří neví a neumí
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Nemyslím si, že by bylo nutné v receptu zmiňovat použití papiňáku. Ostatně ono se tam ani nepíše, že se to má dát do kastrolu, obvykle. Kdo papiňák má a umí používat, ten ví, co do něj jde dát, a udělá to.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MOIRAIN: Cizrna za 20 minut, krásně měkká.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WITTGENSTEIN: jo a lituju toho, že jsem na to přišla až celkem nedávno
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ZUZKAOU: Ještě na luštěniny je boží.
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    kšána )

    Česká filharmonie: Pigfonie č. 7 / Inspirace je všude
    http://www.youtube.com/watch?v=aSN0e0Trmy0
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    SCHRAPNEL: myslim ze jeden z dovodov je ze kucharske knizky vetsinou vyrabali kuchari a ti miesto papinaku pouzivaju na vsetko konvektomat :-) takze miesto strcime do papinaku su nauceny na strcime do konvektaku. Ten ale ludia doma nemaju tak to nechavaju varit len tak :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SCHRAPNEL: http://www.amazon.com/...ooks&field-keywords=pressure%20cooker&sprefix=pressure+c%2Cstripbooks%2C435


    A z těch top fancy přístupů http://modernistcuisine.com/tag/pressure-cookers/
    ...

    Papiňák je nástroj - na něco je geniální, na něco se nehodí. Dělám v něm vývary a tuhé kusy masa.
    SCHRAPNEL
    SCHRAPNEL --- ---
    Je tlakovy hrniec no-no nasej generacie?
    Ahoj - moja mama vari vsetko v papinaku. Zemiaky, polievku, spanielske vtacky, vsetko. A je to vyborne, podla mna vari bohovsky. Zaujimave je, ze v ziadnom, slovom nula, clanku, v ziadnej kucharskej knihe sa papinak nepouziva. Preco? Bezne vidavam recepty typu, zalejte vodou, prikryte a varte do bezvedomia. Je to preto, pretoze varit v papinaku je nemoderne? Nezdrave? Alebo len nie dost sex?
    WOOK
    WOOK --- ---
    KASUMI: procitam diskuze dost se zpozdenim, ale nejsem tu tak casto...takze -

    v cesko-slovensky verzi se varilo podle receptu jen u vyrazovacich ukolu, pokud slo o tzv. pressure test - vychazi to z australskeho originalu - dostanes recept, ale taky casovej limit. a mystery box byla vzdycky prekvapko, proste tam, kde dostali recept, to bylo normalne priznany :)

    jinak, jak tu nekdo psal - i u nas obcas behem tydne meli nejakou "cooking class", ale nekonkretni k pripravovanym ukolum.
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    TRAGEDIEEEEE :)))))

    Polský výrobek Kucharek musí zmizet z Česka. Napodobuje Podravku - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...ekonomika_fih#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Kurnik, uz zase pohlreich a zase grilovani? Meh...
    JANZAT
    JANZAT --- ---
    MALKE: Tim spis to ted bije do voci. :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    JANZAT: Tipuju spíš nějaký problém na cestě, vzhledem k tomu, že tyhle promo články jsou tam už léta a většinou s normálníma fotkama...
    JANZAT
    JANZAT --- ---
    MALKE: Ja vim odkud jsou a proc jsou takove jake jsou. Ale kdyz uz na iDnes vyplodili takovejhle takrka PR clanek, tak mohli Primu pozadat o par fotek, nebo tam dat radeji jen dve, nebo tri, ale peclive vybrane. Ale me si nevsimej, ja jsem hroznej stoural :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam