• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MAR_TINA: taky mi to tak obcas prijde.

    kucharky od nekterych kucharu jsou podle me pouze pro kuchare.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Je tak těžký pochopit, že mě serou návody, které nejsou kompletní a funkční?

    Já nepotřebuju vysvětlit, jak to mám udělat. Já se snažím vyjádřit, že většina kuchařských knih je na píču.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    kazdopadne prekvapeni dne je pro me odpoved, ze se koprovka dela ze smetany a hodne kopru. to by me fakt nenapadlo.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    WITTGENSTEIN: moje slova ) taky jsem si vzdycky rikal "od oka" a delal sem si z toho prdel...nee ) cukrarina jedine s presnym receptem. creme patisserie nebo pate de choux od oka proste neudelas ! :-D
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Když jsem to psal, měl jsem hlavně na mysli tuhle knížku: http://www.amazon.com/Ratio-Simple-Behind-Everyday-Cooking/dp/1416571728
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: jj, kynutý těsta (vánočka) - jedu vždycky podle receptu a vždycky je třeba něco přidat (mouka, mlíko atd).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WITTGENSTEIN: Cukrařina ano, ale chleba se po nějaké určité míře zkušenosti daří daleko lépe od oka a to zejména kváskový. Navíc teda spíš než poměry je potřeba mít v oku jak má vypadat správně vypracované těsto a kdy už je to tak akorát nakynuté. Protože každá mouka (jako že mouka stejného druhu a způsobu mletí z různých mlýnů) se chová trošku jinak a kvásek je živý a svéhlavý organismus.

    A teda nutno naznat, že složitější věci než tradiční chleby (klasicky bagety, nebo celožiťák) se nejlépe učí buď od někoho, kdo to umí a nebo na youtbe...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: Psala jsem, jak dělám koprovku já (máš recht, nejsem Vaněk), a ujišťuju tě, že v hotelu na konci světa nevařím, ani nejím, a nikdy to provozovat nehodlám.
    MAR_TINA: Já teda nevim, ale kuře dozlatova budu péct na jinou teplotu a dobu pro sebe, když ho chci úplně blátové, a jinak, když budu potřebovat zachovalé chrupavky. A přijde mi tak jaksi samozřejmé, že soli a koření dávám tolik, aby mi to chutnalo, což mi Vaněk nebo Sandtnerka vážně neřeknou.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    WITTGENSTEIN: to je těch 10%:)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    87HIGHFLYER: To ti bude procházet, dokud budeš dělat slaná jídla. Jakmile přejdeš na cukrařinu nebo pečení chleba, budeš v pytli, protože tam jsou přesné poměry základ.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MAR_TINA: to jsou problémy generace bez internetu. Já začínal vařit po maturitě, kdy byl internet už skoro všude. Ačkoliv máma umí vařit skvěle jsem samouk (vařil jsem proto, že najednou nebylo k dispozici jídlo od maminky a já byl dost rozmazlenej kvalitní domácí stravou). Takže pokud jsem našel návod "uvaříme rýži jako na sushi, pokrájíme ingredience, poklademe řasu a stočíme jako obvykle. ", jednoduše jsem projel internety a zjistil co je třeba. Poměrně rychle člověk objevil relevantní zdroje (a vyhnul se návodům á la mimibazar). Podle klasický kuchařky jsem vařil párkrát a to už v době, kdy pro mě podobný zkratkovitý postupy nebyly nic záludnýho.

    Btw: 90% jídel vařím od oka, prostě to porůznu během procesu ochutnávám a spolíhám se na zkušenost...Tim jsem chtěl říct, že absence časů a množství mi u receptu nevadí. Buď mám hned jasnou představu jak to vyrobim nebo si prostě detaily dohledám. Vaření neni věda - stojim si za tim, že po zvládnutí základních technik stačí nemíchat sračky a mít trochu cit. Jestli tam do toho člověk narve jednu mrekv nebo dvě mrkve už pak nehraje rozdíl...Ale zas uznávám, že pro mě je to koníček - aktivně si zjišťuju věci a zajímám se o to. Člověk co vaří z povinnosti to bude mít jinak.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MAR_TINA: samo takova kucharka je k nicemu, ale dle me je k nicemu i cloveku, kterej varit umi, protoze pokavad neco delam prvne, tezko poznam, jak presne to ma chutnat. Rozpis mnozstvi surovin je dle me zaklad. Ted jsem prave zkousel letni zavitky, ale stejne budu muset vypreparovat jiz hotovy, protoze jsem se nedostal na stejnou chut..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: ptala jsem se na postup dle Vaňka, ne postup z hotelu na konci světa ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POHODAVOLE: pořád se kruhem vracíme k tomu, na co je někomu kuchařka napsaná tak, že podle ní začátečník úspěšně neuvaří. Pokud se někdo chce naučit vařit (nebo třeba umí vařit a chce proniknout do indické kuchyně), potřebuje knihu, která nějak vysvětluje pracovní postupy. Výčet surovin (případně bez uvedení množství) a postup na svíčkovou na 5 řádků je na nic.

    Připočti si k tomu to, že v socialistickém Československu vycházely kuchařky s recepty světové kuchyně bez obrázků, fotek a podrobných postupů. Umíš si představit vaření pizzy, kterou jsi nikdy předtím neviděl, leda chviličku v televizi?

    Vzpomínám si, že jsem se dlouho učila akorát solit, protože jsem netušila, kolik soli do čeho, aby to bylo dobrý, 2g? 20g? všude psali sůl a pepř bez čísla.

    To je stejné jak doporučit namísto učebnice angličiny si vyhledávat slovíčka a fráze v on-line slovníku.

    btw. Vařit docela umím, jsem ten případ učení se od mámy a dvou babiček. Ale to nehraje roli v okamžiku, kdy si vezmu recept na maki sushi a tam bude napsáno : uvaříme rýži jako na sushi, pokrájíme ingredience, poklademe řasu a stočíme jako obvykle.

    -------------
    shrnu to : to, že na youtube existují videa s pečením kuřete, neomlouvá autora kuchařky z toho, že u napsal kuře upečeme do zlatova bez času a teploty.
    Gracjan Roztocki - Kurczak czyli Gotuj z Gracjanem
    https://www.youtube.com/watch?v=q1eYqr4-Jtw

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MAR_TINA: staci hledat recepty prezentovane nekym, komu veris ne? :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: Já dělám ze smetany (dostatek) a kopru (mnoho). Slabší jedinci můžou dosolit nebo zahustit jíškou.
    NENUFER: Konvekťák funguje jinak. Mnohem jinak.
    SYNTHY: No fujtajbl. Koprovka s masem, taková svatokrádež.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SYNTHY: mám tu hrudí, tomu dělá papiňák dobře, když ho chci povařit a vyndat. Bude za hodinku (spíš za 40 minut) měkké a vývar silný. Mezi dělat v papiňáku hodinu a vařit tři hodiny není chuťový rozdíl. (Vaněk tam dává loupanou plec, ta pouští víc kolagenu.)

    Hrudí lze ještě dlouze dusit v těžkém hrnci a občas podlít. Pak vznikne silné šťáva, ochucená tím, co leželo okolo a čím sem to podlila. Ta se jí rovnou, je škoda to měnit na koprpvku.
    SYNTHY
    SYNTHY --- ---
    MAR_TINA: ... nic jiného si nezaslouží. :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SYNTHY: jo a to maso strčím do papiňáku :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SYNTHY: díky moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam