• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POHODAVOLE: pořád se kruhem vracíme k tomu, na co je někomu kuchařka napsaná tak, že podle ní začátečník úspěšně neuvaří. Pokud se někdo chce naučit vařit (nebo třeba umí vařit a chce proniknout do indické kuchyně), potřebuje knihu, která nějak vysvětluje pracovní postupy. Výčet surovin (případně bez uvedení množství) a postup na svíčkovou na 5 řádků je na nic.

    Připočti si k tomu to, že v socialistickém Československu vycházely kuchařky s recepty světové kuchyně bez obrázků, fotek a podrobných postupů. Umíš si představit vaření pizzy, kterou jsi nikdy předtím neviděl, leda chviličku v televizi?

    Vzpomínám si, že jsem se dlouho učila akorát solit, protože jsem netušila, kolik soli do čeho, aby to bylo dobrý, 2g? 20g? všude psali sůl a pepř bez čísla.

    To je stejné jak doporučit namísto učebnice angličiny si vyhledávat slovíčka a fráze v on-line slovníku.

    btw. Vařit docela umím, jsem ten případ učení se od mámy a dvou babiček. Ale to nehraje roli v okamžiku, kdy si vezmu recept na maki sushi a tam bude napsáno : uvaříme rýži jako na sushi, pokrájíme ingredience, poklademe řasu a stočíme jako obvykle.

    -------------
    shrnu to : to, že na youtube existují videa s pečením kuřete, neomlouvá autora kuchařky z toho, že u napsal kuře upečeme do zlatova bez času a teploty.
    Gracjan Roztocki - Kurczak czyli Gotuj z Gracjanem
    https://www.youtube.com/watch?v=q1eYqr4-Jtw

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MAR_TINA: staci hledat recepty prezentovane nekym, komu veris ne? :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: Já dělám ze smetany (dostatek) a kopru (mnoho). Slabší jedinci můžou dosolit nebo zahustit jíškou.
    NENUFER: Konvekťák funguje jinak. Mnohem jinak.
    SYNTHY: No fujtajbl. Koprovka s masem, taková svatokrádež.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SYNTHY: mám tu hrudí, tomu dělá papiňák dobře, když ho chci povařit a vyndat. Bude za hodinku (spíš za 40 minut) měkké a vývar silný. Mezi dělat v papiňáku hodinu a vařit tři hodiny není chuťový rozdíl. (Vaněk tam dává loupanou plec, ta pouští víc kolagenu.)

    Hrudí lze ještě dlouze dusit v těžkém hrnci a občas podlít. Pak vznikne silné šťáva, ochucená tím, co leželo okolo a čím sem to podlila. Ta se jí rovnou, je škoda to měnit na koprpvku.
    SYNTHY
    SYNTHY --- ---
    MAR_TINA: ... nic jiného si nezaslouží. :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SYNTHY: jo a to maso strčím do papiňáku :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SYNTHY: díky moc
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZOIDBERG: To už někdo udělal, já ho mám vytištěného z pdf. Akorát už nevím, kde jsem k tomu přišla.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: vařit neumím, resp. jednou za dva tři měsíce si udělám jeden z těch patnácti receptů, co ovládám, přesto sem byl schopnej podle youtube udělat segedín a španělský ptáčky...největší problém bylo přeložit jména jednotlivejch součástek do místní řeči, kdo vymyslel informace typu přední plecko to má u mě na dlouho rozházený.
    SYNTHY
    SYNTHY --- ---
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MAR_TINA: Já si už říkal, že z toho Vaňka udělám e-book, ten font, kterým je to udělané, je tak blbý, až to to bučí, a většinu obrázků stejně může vzít čert.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: dokážeš vybrat ten správný? Pokud ne umíš vařit? I mě se stane, že občas vytvořím šlichtu.
    A nabízí se otázka, proč psát kuchařku, ve které není návod, jak uvařit.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: internety, youtube ví všechno. Aspoň z těch klasickejch jídel tam najdeš videorecept na všechno.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Hm, ta Bible šéfkuchaře se prodávala slevněná na polovinu, a mohl jsem jí mít ještě mnohem laciněji... No nic, zkusím si to ještě sehnat. Nový trend ve vydávání kuchařek ale vítám, pokud člověk dělá něco poprvé, tak to opravdu ocení. Jasně, zná jednotlivé triviální úkony typu "osmaž cibulku až zesklovatí" nebo "udělej světlou jíšku" , a umí si do toho dosadit i ty neznámé prvky, ale přesto je to příjemné, nemít pochybnosti. I když se vždy mohu utěšovat, že když to nevyjde, tak to naše slípky vždy sežerou :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Nemáte někdo kuchařku od Vaňka a není v ní koprová omáčka?
    Byla bych ráda za kopii - pořád s ní bojuju (doma se to NIKDY nevařilo a NIKDO by to nežral :D)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: to věřím.
    Nezapomenu svůj pokus o zajímavé jídlo z kapra podle Vrabce, vznikl mi rozvar rybího šlemu (nepsla, jak dlouho se vaří rybí maso) s vyplavenýma kostma a rozinkama!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Já jsem se učila vařit podle pověstných Receptur teplých pokrmů. To byly ze začátku veledíla, kolikrát jsem vytvořila i úplně jiné jídlo, jen z těch stejných surovin :D
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: challenge accepted ;), novou Sandtnerku doma mám, Vrabec není o nic lepší
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: Vystihla si to stručněji než můj román :)

    Kuchařka pro dceru, Hovory s řezníkem (Kuchařka pro dceru z masa a kostí), kuchařky od Vaňka, Apetit, dobrá jsou ta videa od Itala v kuchyni, jsem teď zjistila.... Kdybys něco náhodou potřebovala.

    Dobré ale drahé jsou Bible šéfkuchaře, tam nejsou recepty, ale návody, jak pracovat se surovinama. Mám Maso a naučila jsem se maximum, ze schopnosti osmažit malý výsek krávy a vepře jsem se dostala ke zpracování čehokoli, co mi někdo donese, mrtvá nutrie nebo mamutí chobot by nebyl problém.

    Naopak z moderních nefunguje Pohlreich a Rákosníková, recepty dobrý, ale pro zkušené.

    MOIRAIN: Vrabec byl strašlivej a ani dobře uvařené mi to často nechutnalo. Za mala a mlada jsem se učila podle Fialové Juliany, ale pomáhala mi maminka (čti stála mi za zadkem celou dobu, pak stále v jiné místnosti a roky byla na telefonu.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PLAGUEDIL: tenhle fakt odsoudil snad Vaněk nebo kdo.
    Ano, recepty a kuchařky jsou pro ty, co vařit umí. Tedy jsou žena vychovaná matkou dobrou kuchařkou, která jí byla vzorem a láskyplně ji vedla k vaření, i dcera byla v době dospívání doma a ráda poslechla maminku.
    A ten zbytek populace vařit neumí a v tu chvíli dochází ke kolizi. Věty typu žloutek, bílek zvlášť, ušlehat do pěny, 15 minut před koncem vaření přidat X, nalít do vymazaného pekáčku a pomalu péci na střední plamen, těsto husté jako na lívance, maso očistit a nakrájet, péci do měkka, přidat světlou jíšku, osolit, dochutit octem a cukrem...
    Zejména starší kuchařky bez obrázků a fotek se stručnými recepty byly psané jak čínsky. Koprovku mohla podle návodu uvařit osoba, která uměla třeba rajskou, ale koprová se u nich doma nedělala. Laik těžko.
    Přelom nastal až s Apetitem, fotky, obrázky, rady, škola vaření, přesná gramáž, doba přípravy, stupně, minuty pečení. Pak začly vycházet i podobně psané kuchařky.

    A pak stačilo, aby holka (natož kluk) šla ve 14 letech na intr, pak první práce a ubytovna a závodní jídlena a najednou se vdávala a připálila i čaj.

    Schválně si někdo vemte nové vydání (je jen přepsané) Sandtnerky, vyberte recept na něco, co v životě nevaříte a zkuste to udělat jenom podle textu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam