• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: tak u bikosu, podle faktury, rama cremefine ke šlehání 1 l 67.90, smetana jihočeská 30% v makro eshopu 70.20, když se vezmou čtyři kusy, tak 69 něco. V podstatě je ten rozdíl pro běžné použití marginální, ale...

    Zde odbočím a zaskuhrám si. Ministrerstvo životního prostředí začlo dávat dost peněz na ozdravné pobyty, školy musí udělat výběrové řízení a 100% rozhodovací váhu má cena. Takže všichni jdou nadoraz. Takže děcka dostanou, co se za ně zaplatí, a soryvole, i ty dvě koruny na litr smetanoidu pak hrajou roli. Mimochodem, poslední várka využívala smluvně určené ovoce na každou svačinu na ovocné války, takže jsem prostě zelinářovi říkala, že klidně ty hnusný levný kyselý jabka a mandarinky, protože si nic lepšího nezasloužej.

    A odbočím ještě jednou, místní zelinář, je teda z druhé strany hor, někde od polských hranic, je anděl. Všecko má krásné, když se s ním domluvím, že potřebuju maximální počet kusů ovoce na kilo nebo banány zvláště přezralé, tak zařídí. Občas je i v sudetech někdo normální a neštítí se práce.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: co stojí Rama Skorojakošlehačka? Měla jsem dojem, že je to velká reklama a je to dražší než šlehačka. Tento týden v lidlu 14,90 / 250ml, trvanlivá, od kraviček.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ADAMIRA: No, moje zkušenost je spíš opačná, hromada byrokratů dokazuje svou užitečnost tak, že vymýšlí hovadiny.
    Ale třeba mám obecně dobrou zkušenost s hygieniky. Oni jsou totiž poměrně normální a nejde jim o buzeraci per se, ale o pořádek. Takže se třeba v posledních letech poměnily některé v podstatě marginální body různých vyhlášek - nebylo povolené dětským výpravám servírovat míchaná vajca nebo zmrzlinu z gastrobalení s premisou, že vajca by mohly být nedodělané a zmrzlina... něco, a v polních podmínkách pionýrského tábora nelze dodržet chladírenský řetězec aatd. Tohle se vyškrtalo, musí se dodržet chladírenský řetězec a tím to končí, šmytec. Pokud si umí zařídit příslušnou kvalitu transportu a skladování, tak ať to děcka dlabou klidně uprostřed lesa.

    Jo a dneska jsem vracela dva kartony Ramy Skorojakošlehačka. Pokaždé pana Bikose zjebu, že když říkám smetana, tak myslím tu od kraviček, když říkám máslo, tak míním máslo, ne margarín s příchutí. Jako, ta Rama je docela dobrá do omáček a tak, ale udělat z toho šlehačku do kávy, to fakt nejde. Ale párkrát nastala situace, kdy tu byli nějací levní hosti (ano, školy v přírodě a spol., tam rozhoduje cena a co si zaplatili, co maj), takže to vepřové na smetaně je vlastně vepřové na ramě. Ale jo, v papíře bude, že může obsahovat alergen mléko, takže budou všichni hepy a to je to hlavní :D
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    GENTIANA: Ano, kdyby to tady takhle fungovao takhle standartně, tak to kromě pár úředníků neřeší...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    DEVIL: A tak to už je koneckonců jedno, jestli někdo cibuli nemá rád, nadýmá ho, má z ní kopřivku, nebo jeho náboženství zakazuje konzumaci páchnoucí zeleniny ve středu. My jsme hospoda, morální důsledky nehodnotíme.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja bych se na celiaky a ostatni alergiky taky vysral. kdyz prijdou zrat k nam a maj s necim obtiz, tak mi bud reknou servirky, nebo naklusu rovnou ke stolu a domluvim se s hostem, kdyz mi na lince zrovna nepraska ud!
    muzu rict, ze u nas sypem vsemoznejma astronomickejma praskama a glutamatama a nikdy se mi nestalo, ze bych se nedomluvil a host byl nespokojen.
    pokud mam zradlo uvareny, a do toho mi pribehne servirka, ze jako tohle a tohle ne, tak ji poslu do prdele, zavolam manazera a pokud je to jeji chyba, ze se nezeptala nebo zapomnela, tak se ji to nauctuje. pokud se nepriznal host, tak se to uctuje jemu. v pripade ze drzkuje a nechce platit, tak je odporoucen a ztracen. o jidlo se pak hodi hyenam - servirkam.
    presne jak rika GENTIANA pokud ma stravovaci problem, ma usta kteryma si muze rict! pokud ne, nashledanou

    s tou cibuli teda uprimne, vetsinou to je jen problem spis jako ze nechtej, aby z nich netahla, nebo je nadyma, nebo buhvico. nejvetsi zastoupeni jidel s modifikacemi jsou pro celiaky.
    kdyz mam ale na grilu x sendvicu a do fritaku hazu vsemozny kureci mrdky obaleny strouhankou, tak pak kdyz mi prijde modifikace gluten free na burgr s hranolkama, me opravdu nedojima, ze ty hranolky se smazej ve stejnym fritaku jak strouhanka.. a nikdo nikdy nedrzkoval
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Když tady teda všichni řešíte, jak ti ubozí alergici doposud trpěli nedostatkem informací o tom, zda kotleta přírodní a brambory vařené náhodou neobsahují stopy mlžů, tak vězte, že jsem zažila x lidí s nějakým stravovacím problémem, všichni si uměli normálně říct. Byla tu v létě na docela dlouhou dobu paní, která nesměla cibuli. Takže se domluvila s kuchařem, na nástěnku si napsali Jednu porci bez kuchyně, paní si řekla personálu a jí dali extra porci čehokoli. A udělali jí i bezcibulový guláš. No hay problema.

    Jenomže v praxi prostě existujou variace - do vývaru se prostě nahází ořezaný kuřata, ale když jsou, tak kachny nebo krůta, a šťopky z listové zeleniny - což je standardně petržel, ale taky třeba celer, libeček, koriandr, cibule, pórek.... a vývar jde do omáček a polévek a kdovíčeho ještě. Pokud bych měla striktně dodržovat nějaký postup, tak toho mnohem víc vyhodím jenom proto, že pro to zrovna není žádné použití. Do generické omáčky na těstoviny se bez problémů dá narvat hromada cibule - nebo tam nemusí být žádná, a než aby mi shnila, tak ať je v té omáčce. A tohle ví personál, nebo se přeptá v kuchyni, protože ono lidí, co mají anafylaktický šok z něčeho nebo jiné tězké problémy, zase nejsou davy a ti se obvykle ptají předem.

    Nemluvě o tom, že pokud má někdo fakt těžkou alergii nebo jiný problém, tak s ním může zacloumat fakt minimální množství. A není v lidských silách zabránit křízové kontaminaci. Leda že bych tu měla oddělenou bezvaječnou, bezpšeničnou atd. provozovnu, separátní nádobí atd.

    TAPINA: Bezlepkové těstoviny tu běžně máme a stačí říct. Jestli je někdo takovej kretén, že by do rajčatové omáčky najebal mouku, tak bych ho pravděpodobně umlátila lívanečníkem.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    VANEK: Lunchtime je holt v křemíkovém nebi, to je už jasné. Zomato navíc vypovědělo smlouvy regionálním restauracím, překopali celou službu a jde to do úplně háje.

    Nicméně jsou tady jiní, kteří by třeba mohli zaujmout místo, viz třeba http://www.lupa.cz/clanky/prostor-po-lunchtime-cz-chce-obsadit-listek-cz-nova-sluzba-pro-menicka/ (a nejsou jediní, naštěstí).
    VANEK
    VANEK --- ---
    STARE_CASY: Při tom, co vyvádí Zomato (spolknuvší Lunchtime), silně pochybuju. Na druhu stranu dírečka na trhu by to být mohla...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Jsem zvědav, jestli na tohle nějak zareagují agregátory poledních menu. To by bylo příjemné rozšíření služby.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jo, tak já jsem taky pravidelně potkávala v hospodě na poledním menu paní, která potřebovala něco bezlepkového a byl to děsný problém. Ale ani ne tak v tom, že by nevěděli, ale že prostě neměli. První jídlo těstoviny, druhé omáčka zahuštěná moukou a třetí něco v trojobalu. A to se teď nezmění, jenom to tam bude napsaný.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    Kdysi jsem byl s kamarádem (celiakie) na kolech a vyhládlo nám, v putice žádal obsluhu, aby určitě nebyla mouka v jídle (kuřecí prsa s broskví). Slečna: "Ne, není tam mouka...". Přinesli talíř a samozřejmě prso zaprášené moukou...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    TAPINA: Konkrétně mému dítěti to samo o sobě nepomůže, o to ale fakt nejde. To byla jen ilustrace toho, že přesvědčení "u nás se přece můžete domluvit" je mylné a naivní.

    Vítám to z úplně jiného důvodu, který jsem popsal - pomůže to imho v tom, že si postupně lidi uvědomí, že uvádět informace je normální, a to i u jídel v hospodách a jídelnách. Ten zákon není ani zdaleka dokonalý, ale vítám to alespoň jako první krok. A zas tak moc práce to reálně není. Ten soupis alergenů není tak složitý, jak to líčíš. Mám s tím zkušenosti, a nejen pro své dítě. Ono to jen vypadá složitě, ale je to jen otázka zvyku a chvíle praxe, na co se zaměřit.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    PLAGUEDIL: rogalo
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ADAMIRA: obědnáž znamená co?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    já nevim...po celý republice jsou nízkopodlažní tramvaje, přechody pro slepce, bezbarierový vstupy, místa a záchody pro vozíčkáře, prioritní sezení pro hůře pohyblivý lidi apod. Všechny tyhle věci stojej prachy, jsou náročný na realizaci a čas a stejně pak sloužej mizivýmu procentu spoluobčanů. Ale jakmile se má hospodkej sebrat a sepsat seznam z čeho vaří, je to hroznej problém a omezování svobody, diktát z bruselu atd...moc to nechápu. Já to beru jako akt solidarity vůči znevýhodněnejm občanům a pořád mi přijde lepší nedokonalej krok timhle směrem než žádnej krok.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    CORNELA: Ano s tebou bych v ideální situaci souhlasil, ale jak píšu, žijeme v zemi, kde si obědnáž "vegetariánský smažák bez masa" a je v něm šunka - aplikuj na cokoliv.
    TO je ten problém, kdyby to tady takhle nefungovalo, dalo by se IMHO vždy domluvit...
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    THEODORT: Takze "v podstate" se domluvis s restauraterem. Proc by to tedy tak nemohlo byt i tady?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    CORNELA: My máme v republice jenom těžký alergiky a dětský alergiky?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    SAMIEL: nahlasuje se uz behem rezervace ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam