• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: ale tak jako během jednoho měsíce odjížděla a když už teda předělávali jídelák, tak holt šli po tom, co jim se zdálo jako dobrá varianta.

    Plus ono to nejspíš bude hodně moukové, hodně pohankové, často asi i smažené a hodně řepno-zelné a asi si s tím v krátké době úplně neuměli poradit tak, aby to zapracovali.

    Ale našla jsem třeba řecké postní recepty - pravda, ti zjevně můžou mořské živočichy.

    Favorite Greek Lenten and Fasting Recipes
    http://greekfood.about.com/od/guiderecommendations/tp/lenten_favorites.01.htm

    ale v azbuce se mi moc hledat nechce, byť dnes mám k prokrastinaci mnoho důvodů)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BUNDA: "Jen holt je evidentně příliš těžké vzdát se víry že já tomu rozumím nejlíp, ve prospěch úspěšnějšího byznysplánu (a lepšího jídla)."

    [ ZUZKAOU @ Ano šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales ]

    Jinak řečeno: ego je asi příčinou.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ZUZKAOU: hlavně nechápu, proč nevyužili potenciálu té ukrajinské myčky. Když už jim ho Zdenda odhalil.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: není tam z nikoho dělaný obětní beránek, ale zase je na ně absurdně hodnej.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    RUTHLESS:
    ZUZKAOU: Takže na tenhle díl už se můžu podívat, aniž by mi hrozily pocity trapnosti a smutku nad tím, jak to bejvalo dobrý, jo?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: Jo, hlavní část zákazníků sou nejspíš už konvertovaní, ale můžou klidně spadat do tý první kategorie - lidí, co maso jíst z nějakýho důvodu nechtěj, ale neuměj začít o jídle uvažovat mimo zažitý kategorie klasický masový kuchyně.
    Že to ale jde podle mě dokazuje třeba Country Life, tam se dá najíst i bez nutnosti tofu svíčkovejch a seitanovejch kachen nebo husí. I když tam teda člověk narazí na seitanovej stroganoff taky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: no ale hlavní část zákazníků jsou už konvertovaní. Jak to ostatně dopadlo s masojedlíky jsme viděli. Jen holt je evidentně příliš těžké vzdát se víry že já tomu rozumím nejlíp, ve prospěch úspěšnějšího byznysplánu (a lepšího jídla). Viz přeznačkování svíčkové navzdory tomu, že ji kuchař nepovažuje za něco, co má smysl vařit.

    A teda tipla bych si, že třeba do Mlsné kavky vegetariání vodí své masojedlické kamarády a příbuzné aby zjistitli že se fakt dá jíst dobře i bez masa. (a s většinou personálu nekvalifikovaného, protože jde o chráněné zaměstnávání) http://www.mlsnakavka.cz/
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SALVATOR: Tesat
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: To upřímně nevím. Protože je bez debaty, že nejlepší bezmasý jídla sou ty, co jako bezmasý vznikly. V naší bezmasý domácnosti se sojový uzeniny, nebo sojový maso vyskytnou jednou za uherskej rok. Tofu používáme o něco častějc.
    Myslim že ta snaha přetvořit klasický jídla/blafy do vege varianty vyplývá ze dvou různejch věcí. U některejch je to z nějaký jejich neschopnosti oprostit se od běžnýho přemýšlení o jídle, ve kterým vyrostli.
    U jinejch je to snaha ukázat těm, co sou zvyklí na klasický blafy s masem, že to jde i bez ubližování zvířátkům. Bohužel, ani v jednom případě se to pak ale jíst nedá.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    ZUZKAOU: To by mě taky zajímalo..
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    KUBAN88: No, u těch opravdu militantních za tím imho stojí obrovská chuť dát si kus grilovaný krávy :-). Značná část z nich to má jenom jako pózu (ne všichni, pochopitelně)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale hlavní otázka zní jinak (a asi se půjdu ptát do pravoslavného auditka) - existuje nějaká kuchařka na postní pokrmy pro pravoslavné věřící, která je psaná latinkou? (a ideálně češtinou či slovenštinou?)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: tak ten hlavní cíl je ona urputná snaha dokazovat že i vegani můžou jíst buřty na pivě, nebo cokoliv zalít sojovou smetanou a udělat z toho "stroganov". Jistě existuje i sojové kuřecí s broskví. Ale proč někdo, kdo z toho, co jí učiní dost významnou součást své identity, jí a vaří dalším veganům klasické blafy, které díky náhražkám jsou ještě o stupeň horší, než běžné blafy hospodské?

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KUBAN88: No dokonalý to neni, ale to sem ani tvrdit nechtěl.
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    SALVATOR: mě přijde, jak kdybych měl chuť na falafel a udělal bych si ho z mletého masa...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KUBAN88: Já jím obojí, protože jsme smíšená domácnost a přijde mi, že leckterej sojovej klacek má nakonec lepší chuť, než některý "párky" :). Ale teda u soji bude vždycky problém s konzistencí, to se dohnat nedá.
    No a proč náhražky - proč by vegan/vegetarián nemoh dostat chuť na buřtguláš? Je to super jídlo a nějakou vege uzeninu se pak hodí mít po ruce :). A i když já osobně maso jím, tak se sojovým klackem mi to přijde v pohodě.
    PSYCHOCIRCUS
    PSYCHOCIRCUS --- ---
    Jestli je Seitan zdravý, tak si asi nableju do kapsy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KUBAN88: kdyby opustili tu militantnost, mohou jíst spoustu skvělých bezzvířecích věcí a občas si dát kachnu nebo svíčkovou, že jo. A nemuseli by plácat kachní stehno ze seitanu. ALe to by bylo moc jednoduchý.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    ZUZKAOU: no ale tak, akurát Clever párky si si vybrala? Existujú hromady omnoho kvalitnejších značiek, samozrejme Ečka budú dnes všade, ale toxicita "párkov" sa fakt medzi jednotlivými značkami divoko líši.
    SKRU
    SKRU --- ---
    ZUZKAOU: no tak v miste co se jmenuje Beskyd Fryčovice se asi dejou lecjaky zverstva:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A ještě má oblíbená historka, kterak technoložka Beskydu Fryčovice (tedy osoba s ing. titulem z potravinářství) se vrhla na syrovou stravu a jedla a pila převážně firemní produkty - tedy salátovou zeleninu, naklíčené luštěniny a zeleninové šťávy. Z přemíry vlákniny bez ničeho jiného měla, mimo jiné, strašlivou zácpu a břicho nafouknuté tak, že vypadala jak v 5. měsíci. Nakonec zašla za doktorem, a protože přeci jen je to kraj razovitý, tak jí pan doktor předepsal jíst špek. Zabralo to...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam