• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales

Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...

Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THEODORT: Polívka byl takový ten klasický vývar, co se udělá pro regiment z koncentrátu za pár korun, to je asi všude stejný. Pak jsem měla kuřecí řízek s bramborovou kaší. Tak kuřecí maso to bylo, asi bylo v akci. Kaše evidentně z prášku, z nějakého extra levného a ještě asi odfláknutá, to jsem nezvládla víc než dvě sousta (a to mi prášková kaše ve školních jídelnách zas až tolik nevadila). Možná to ještě dohnali moukou, aby toho bylo víc, neskutečná pachuť.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    TAPINA: tak mohla bys treba rozepsat trochu vic pojmy a dojmy, treba obsah toho menicka a vysledne pocity..

GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: jo, to si taky cosi, co má výuční list se samejma trojkama, představuje, že bude někde nosit talíře za dvacet čistýho.

Mimochodem, kamarád šéfredaktor má 18 čistýho. S doktorátem a asi deseti lety praxe.

OTAVA: Samozřejmě, že se nezlepší vůbec nic. Jenom s tím bude spousta práce a jsem dost zvědavá, jestli příslušný zákon a vyhlášky budou řešit takové ty praktické věci okolo, jako třeba vratky. Pravděpodobně ne, protože každýpřecevíže každý provozovatel občerstvovny je akorát daňový unikatel a bývalý vekslák, tak ať trpí. Nasrat na toto.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    MAR_TINA: Vratim se oklikou k Polerichovi - 90% lidi v pohostinstvi pracuje protoze nemaj jinou praci a nic neumej (a sere je to).

Maj na vyber, tohle nebo pracak.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mimochodem, teď jsme nedávno narazili na dovolené na podnik, který měl meníčka za 50 Kč včetně polívky a nápoje. Nekecám. Nešla bych tam, ale manželův kamarád (postarší pán, který si potrpí na slevy) nás lákal, že tam vaří slušně za ty prachy a manželovi bylo blbé poslat ho s tím do háje, aniž by to jednou vyzkoušel. Musím říct, že to byl nevšední gastronomický zážitek. Ale měli narváno.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRUKEV: Stalo. Čárky si nedělám, ale řádově desítky.
    OMNIHASH: Já tohle odvětví neznám tak dobře jako ty, takže nevím, jak mohutně je tohle okrádání rozšířené. Můžu pouze za sebe říct, že já nikoho neokrádám.

A ano, jestli někdo neumí sepsat smlouvu, jeho boj, jeho problém.

BRUKEV: No, nejhezčí případ byl, když přišel typoš, že dělá provozního támhle o dvě chalupy dál, ale má mocinky zlýho šéfa. A že tuhlevá jeho manželka tam dělala pokojskou, ale jak je šéf mocinky zlej, tak nařídil všechen zbytný personál propustit, takže jestli bych tuhlevá milostivou nevzala jako pokojskou. Byl duben, zatažené rolety, takže nulový důvod domnívat se, že bych milostivou k něčemu potřebovala, což jsem se pokusila zdvořile vysvětlit, ale nebylo mi dovoleno dokončit větu, protože týpek volně pokračoval, že paní je na pracáku, takže by jako pracovala bez smlouvy, s výplatou na ruku.
    Ono tohle bylo už asi tak po desáté, takže jsem se nesnažila být jakkoli zdvořilá a vysvětlovat, proč to nejde, ale rovnou jsem je oba seřvala, že na takový vyžírky platím daně a pak bych jim měla ještě cokoli platit ze svýho a zakončila jsem to válečným výkřikem A ven.
    Pak byl dost dlouho klid, asi rok, protože špatné zprávy se šíří rychle.

Jo a těm, co chodili s bumážkou z pracáku, jsem hojně nabízela, že ano, někoho na úklid bych brala okamžitě, jestli chce nastoupit v pondělí nebo až od prvního. Většinou hrozně rychle odešli.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DEVIL: jo, to by mě sralo naprosto v jakékoli profesi.
    bechápu, že tohle se češi nechají líbit napříč oborama.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    DEVIL: V cizine maj menicko za 80 - 100 ?
    A kolik tam maji prosim hospod, taky tolik jako tady v CR ?
    A kolik se tam vypije v hospode piva ?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BRUKEV: a este musis vzit v potaz tu zkurvenou casto 16ti hodinovou sichtu v cechach! na to nikdo ze zamestnavatelu nehledi. pokud chces sbirat zkusenosti v cechach a projdes timhle peklem, tak mas muj obdiv. ja bych se na to za almuznu pod 25 tisic cistoty vysral z tak strasny vejsky, ze by to ani nebylo hezky
    v cizine si placenej od hodiny a proste dokud tancujes, tak solej... neplaceny prescasy neexistujou
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Jenom odbocka stranou - vy si myslite ze se s EET neco zlepsi ?
    tak prvni pul rok, rok nez si lidi najdou pohodlnou cesticku ak Babise stejne obejit a vse pojede jako driv.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    BRUKEV: Já pracovala teda v hospodě brigádně asi dva roky jako uvaděčka a papírově jsem dostávala snad 200 za měsíc a na ruku čtyř/pětikilo za večer.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    a ve vesnici ve středočeském kraji taky dostaneš 10 na ruku, v nepravidelných dávkách jak se to hodí a smlouvu žádnou. (Zkušenost z rodiny).
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BRUKEV: tak to uz je jedno, jestli ti curaka postavi desitka nebo patnactka navic... tak jak tak mas jako kuchar duvod si piskat, jesi mas aspon tu desitku.
    v naky mensi prdeli nebo nakym okresnim meste budes za par tisic kapesnyho k minimalce radosti skrobit fligr na rondonu!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ale celkově si myslím, že pokud člověk dělá zaměstance, je pro něj úplně nejlepší mít smlouv, která bude dodržovaná a to po několik až mnoho let.

Chápu, že jsou ti lidi v situaci, kdy berou všechno a každá tisícovka navíc jim zejména po těch nevyplacených mzdách a podrazech pomůže.

Jen by neměli myslet moc vysoko, ty platy prostě desetitisíce ani být nemůže.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DEVIL: já na plyn nešlapu:) Netvrdím, že berou 15, jen opravuju MAR_TINA: , která tam má imho chybu početní
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BRUKEV: tak zas uber plynu. desitka kapesnyho je tucnost. kuchari v ty plznirne maj treba jen osmicku k tem patnacti, kdyz jedou klasicky vareni a neexpedujou nebo nejsou sous chef/chef
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BRUKEV: asi jsem se nad něčím zamyslela :)
    celou dobu tam mělo být 10, ale klidně si to započítej s 15. Mimo Prahu (Brno apod.) mi čistě teoreticky plat 30 tisíc na nevedoucím místě připadá hodně nereálný.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MAR_TINA: proč máš z 15k na ruku najednou 10k?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KLAAR: nahoď pak kde a skocime se zas podívat, teda najíst :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jen tak se tady zamýšlím jo...

On ten plat 15 hrubého + 15 na ruku je u rodiče dvou dětí 14 839 + 10 000 = 24 839 Kč s náklady pro zaměstnavatele 20 100 superhrubá + 10 000 na ruku = 30 100 Kč.
    Oproti 25 hrubého = 21 729 Kč s náklady pro zaměstnavatele 33 500 Kč. Zde jsem to zadávala http://www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/mzdovy-kalkulator/?

A v pohostinství mimo luxusní velkoměstské restaurace asi nepracují lidé, kteří by v jiném oboru měli 25 hrubého a víc. Jsou to lidi s maturitou nebo učňákem a srovnejte si s tím jiná zaměstnání se stejným vzděláním ve stejném kraji. U pásu ve škodovce to bude +/- stejně a v klídku, zdravotní sestra buď víc za cenu služeb nebo méně, na poště klídek méně, v zemědělských profesích sotva těch 15 hrubého (nebo taky 10) a dřina, totéž v prodavačky, pekaři...

Oni teoreticky vydělají mrzké tři tisíce navíc za cenu všech rizik peněz bez smlouvy. Jenže prakticky si ani v krásné utopii poctivého pohostinství s registrační pokladnou nějak neumím představit, že by někdo začal servírky a pomocné kuchaře plati průměrnou a nadprůměrnou mzdou. Spíš budou mít všichni patnáct a kapesné dle spropitného jako vždycky.

Mimochodem místa ve státní správě pro lidi s maturitou jsou v tabulkách nad 20 hrubého až po mnoha (15 -20) letech soustavné praxe a to musí mít dobré místo v dobrém oboru.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KLAAR: musis trochu tlacit! pokud to neni nakej franchise nebo podobny hovna, tak nasadis od zacatku vysokou latku, prilakas tam lidi a pak jim reknes, ze chces vic penez, nebo to prcas...
    a to uvidis, jak rychle ti daj 'kapesny' navic...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam