• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    DIVER: A to je kde, Praha-předměstí?
    DIVER
    DIVER --- ---
    KUBAN88: ještě jeden model kuchaření:

    v hospodě, kam chodím já, nějak před rokem dvěma dolehla bída na majitele a když už okrouhal personál (hsopoda+bar) i o uklízečku, došlo na kuchyň. zvažoval, že jí úplně zavře a bude točit jen pivo a servírovat utopence.

    pak ale dostal jinej nápad a dohodl se s kuchařem, že mu tu kuchyň kompletně celou hodí na triko. nevím, jestli po něm chce nějakej nájem (tuším, že ne) nebo jen náklady na energie, ale co si kuchař vyvaří, to má.

    takže to dělá kámoš sám. vaří pondělí až sobota. polívky má od osmi, obědy od deseti hodin a zavírá ve tři. nakupuje sám, vaří sám, ceny nahazuje sám. prodá podle mě pár desítek (25 - 30?) obědů/den.

    jako žádná sláva, cítím tam dochucovadla, ale najíst se tam dá. zase beru, že je na to úplně sám, imho včetně nádobí. určitě to nejde dělat všude, ale motivaci pro kuchaře tam cítím. a majitel hospody má hospodu i s jídlem bez starostí o kuchyň.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: nic proti dobré pizze za adekvátní cenu. Jen na ní musím do Prahy či roztopit pec...

    http://www.pizzarozvozjvs.cz/ Quattro formaggi: tomato, mozzarella, niva, hermelín, sýr
    http://www.pizzeria-tosca.cz/pizza/ QUATTRO FORMAGGI / salsa, niva, eidam, mozzarella, parmazán (ti ale mají moc dobrou řeckou kuchyni a slušné obědy)
    http://www.bowlingjesenik.cz/nabidka/ Quattro Tomat. omáčka, 4 druhy sýrů – niva, hermelín, gouda, mozzarela, šunka, oregáno
    http://www.pizzapepino.cz/ Quattrp: tomatová omáčka, gouda, hermelín,mozarella, niva, šunka (ti si k tomu hrají na steakhouse a neumí trefit propečenost masa, o zrání masa nikdy neslyšeli)

    Přijatelnou pizzu tu má jedině ital v hladovém okně, kde v létě točí taky zmrzlinu. Ale to je klasický fastfood..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: protože nemáš doma takovýho troubu, kterej to upeče do 10 minut.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUBAN88: to jsou hlavně lidi, co neprošli hotelovkou.. a to imho stačí :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    ZUZKAOU: To rikal Polraich ne - Pizza a Pivo je neporazitelna kombinace :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: maloměstské picerky jsou vůbec kapitola sama pro sebe... Nutno naznat, že naplňují poptávku, takže za to nejde úplně vinit majitele. Proč někdo ale zaplatí 120 kč za placku s eidamem, vysočinou a protlakem a považuje to za nóbl/romantickou večeři, mi vážně uniká.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Právě se mi oklikou "vrátil" zákazník, majitel jedné ze dvou mizerných pizzerií v našem městě. Před 8 měsíci si u mě objednal, dostal a zaplatil posudek za 2000 Kč (něco potřebného k přístavbě té hospody) a dneska mi jeho projektantka volá, jestli jsem to náhodou nedělala, že on si to nepamatuje a jestli to nemám v archivu. Dělala, mám, dotisknu, jsem hodná. Ale už chápu, proč se mu nedaří mít hospodu na úrovni.
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    nejlepší přístup je dotovat nějakého učně už na škole - praxi, kurzy, atd... ale to je pro zavedené restaurace a někdy ti ten kluk uteče... ale dlouhodobě by to byla skvělá motivace i pro studenty mít ve třeťáku už předsmlouvu, pravidelnou brigádu apod. Jenže to by se museli starat i učitelé a personal učňáků...
    DIVER
    DIVER --- ---
    ke kuchařům:

    kámoš je vyučenej kuchař. dělal to pár let po škole, pak šel dělat řidiče. po 10-15 letech se k tomu chtěl vrátit. z jedný hospody ho po týdnu vyhodili, že prý mu to vaření moc nejde (a asi měli pravdu). v druhý mu nabídli desítku na ruku a zbytek na černo. to zas nechtěl on. takže dělá řidiče a manuála v technických službách.

    ale co chci říct - on sice i doma vaří a tam mu to možná i jde, ale když jsem za nim v tý hospodě byl, tak mi tam pyšně vyprávěl, že si dokonce i na ty carbonara googloval recept, aby zjistil, jestli se tam dává smetana a česnek :)

    asi to fakt bude s těma kuchařema těžký. i pro normální běžnou hospodu.
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    CAPTAIN_TACUD: kuchař naprostý souhlas, tam je potřeba mít zájem a něco umět.
    Tím nechci snižovat práci servisu - ale tam je potřeba být především komunikativní a vnímavý... plus samozřejmě snažit se taky něco vědět

    opět převedu na jinou pozici, ale je to dost podobné - například operátor v telekomunikacích - taky může dělat "každý" ale aby ses uživil musíš prodávat/pomáhat/.... musíš si najít vlastní fígl jak nabízet/pomáhat, musíš sám poznat kdy co nabízet, co je moc a to prosím podle hlasu a základní bio v nějakém systému

    a jsi odměňován taky bonusově. Stejně tak dýško... ano češi nedávají, ale nejsou už 90.léta, tahle výmluva je už trochu passé

    všechno je to ale o práci nadřízeného s podřízeným
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    OTAVA: zmrd no
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    DIVER: pekne, hlucna samota / chodila jsem tam celkem casto, i nejaky bday oslavy jsem tam mela.) vubec cela ta ulice bejvala fajn, Pumpa, Mimosa...a kamarad je teda dobrej, pokud mel vstuni cash na komplet zarizenii kuchyne, restaurace, stesti na lidi a koncept - super, jen ten model fakt casto takovej neni:)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    CAPTAIN_TACUD: Z vlastni zkusenosti muzu rict ze na mealym meste (cca 10 000 obyvatel) dostaval kuchar tusim 30, nebo 35 na ruku a stejne krad jako straka. Maso, vlastne vsechny suroviny.
    Tohle naprosto nechapu.
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    KUBAN88: No resi se tady servis, ale vono pry nejde sehnat nikoho ani do kuchyne, no to je pak jeste 100x vetsi tragedie.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    KUBAN88: tak u Mcdonalda maj propracovanej system skoleni a kdyz neco neni jak ma, tak letis - lidi venku je dost.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Kluci to se musite rozhodnout - bud chcete aby jsme meli menicko za 80 a je vam jedno ze vas obsluhuje nekdo kdo je neprijemnej a neumi secist tri cisla, pripadne vas (nebo zamestnavatele) rovnou okrqde, nebo chcete servis a jste ochotni si za to priplatit.
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    teď možná budu za kacíře - ale proč ve řetězcích jako McDonald, kde lidé dělají bez praxe, bez patřičného vzdělání, za minimální peníze, jsou většinou příjemní, přesný při obsluze. Chápu nejde to úplně srovnávat, ale vymlouvat se jen na to, že nejsou lidi je prostě píčovina
    ryba vždy smrdí od hlavy a v tomto případě od provozního a majitele. Jsem naprosto alergický když provozák sedí na baru a pije kafíčko, zatímco má servis na hovno - to se týká i lepších podniků a la Grosseto, Ambiente apod...
    DIVER
    DIVER --- ---
    SARAJ: ""zakladni pravidlo je, ze prvni rok dotujes""

    no, byl bych opatrnější s tím pravidlem :) asi to tak funguje, ale ne absolutně. kámoš si před pár lety oetvřel na vinohradech hospodu http://www.hlucna-samota.cz/. za pár měsíců jsme tam zašli a ptám se ho, jak se chytili a jestli to bylo těžký. a on mi povídá: "hele, vůbec ne. první den jsme otevřeli a od tý doby tady máme plno." a myslím, že to platí doteď.

    jako jasně, možná dotoval, protože něco splácel (ale nemyslím si). taky to tam vede trochu jinak než pajzl, ale pořád je to prostě česká hospoda s českou kuchyní.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    THE_BALROG: A k tomu odvody, takže to máme gulášek, pět knedlíků, pivečko, 368 peněz prosím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam