• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    Gordon Ramsay vs. amatérský kuchař - Videacesky.cz
    https://videacesky.cz/video/gordon-ramsay-vs-amatersky-kuchar
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALDEMIK: hele netuším. Ale v Praze a v Jeseníku to jde ;-)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ZUZKAOU: a ma za to, ze jen na nejakych akcich se specialnim statusem, ne?
    protoze treba ve stredoceskym kraji se hygiena rozhodne netvarila, ze by amaterum jidlo prodavat umoznila ani na nejake jednorazove akci. restaurant day jsem teda protlacit primo nezkousela, ale dost se tvarili, ze by nam za buchtu ma stanku zrusili blesak...
    DIVER
    DIVER --- ---
    abych jen nekecal, tohle mi přijde velmi velmi zajímavý:

    Nové poznatky si patrně vyžádají úplnou revizi chuťových oblastí a způsobu, jakým savci včetně člověka vnímají chuť. Na jazyku by se totiž mohlo ukrývat hned několik dalších netušených chutí.

    Vědci odhalili vodní chuť, mohou existovat i další | E15.cz
    http://e-svet.e15.cz/technika/vedci-odhalili-vodni-chut-mohou-existovat-i-dalsi-1333596
    DIVER
    DIVER --- ---
    bytový restaurace občas delame s kamosema. ale zadarmo a navzajem, takze je to nakonec Prostřeno :))
    DIVER
    DIVER --- ---
    já se omlouvám, ale pro me je nejvetsi prinos ta informace o "bytových restauracích". ted jsem to googlil a pripomnelo mi to vyvarovani ruzickovy ve vlaku detstvi a nadeje (serial). jak za protektoratu v kuchyni delala obedy pro uredniky. za potravinovy listky a prachy. to mi zase bylo sympaticky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: je fakt že tady jsou místní ženské z hygieny vcelku příčetné.

    Historka - místní makrobiotik měl prodejnu zdravé výživy a vzadu tam pekl skvělej žitnej chleba. Ale byl v nájmu u místního magora (na předchozího nájemníka vytáhl sekeru) a tomu nějak přeskočilo a zavolal na něj hygienu. Mno. Dámy z hygieny tam chodily pravidelně. Pro ten chleba...


    A makrobiotika to (to že ho majitel domu naštval, ne to že na hygieně ignorovali stížnost) alespoň donutilo přestěhovat se do bývalé hospody, takže už má provozovnu...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: To bude výmysl místní hygieny, protože to tak po nás chce už druhá školka ve stejné lokalitě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: počkej, to je ale nějaká vnitřní směrnice té školky, a nebo teda celý okres jesení na to prostě dlabe,
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    "Nakoupila tři sta vajec od paní z Moravy, která chová deset slepic." Boha!!! :D A to je právě to, kde ten selský rozum vymizel. Už jsem se na internetu dočetla i že "salmonelly se není třeba bát, když se berou vajíčka z domácího chovu". Jasně, ty jo. Protože domácí chovy jsou chráněny neviditelnou bariérou a proto nepotřebují pravidelné zdravotní zkoušky, jako ty průmyslové, zastřešené, oddělené od venkovního ptactva.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ty jo, když si vezmu, že ani dítěti do školky nesmím dát k narozeninám na rozdávání pochutinu bez dohledatelného zdroje, tak mi to přijde dost ujetý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEREGOND: na trzích musí splňovat pravidla, být živnostník a čeká je EET. Amatér je omezený ještě tím, že to je nepravidelné a obrat během jednoho roku nemá vyšší než 20 000 Kč
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    ZUZKAOU: jasný už rozumím. Přiznám si že v tomhle nemám úplně názor, podobným akcím docela fandím, ale jako spotřebitel bych si dělal celkem vrásky z toho že na festivalu nebo někde na Náplavce to vůbec nemusí splňovat základní hygienický pravidla.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: proti té osobě je i štoudef schopna vystudovat vysokou školu, to bolí...:(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEREGOND: amatér to nesmí prodávat do podniků - protože ti musí dodržovat to co musí dodržovat, včetně dohledatelného zdroje, ale na příležitosných akcích typu restaurant day?
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    ZUZKAOU: Mě na tom dost zaráží ten status "amatéra" na kterého se nevztahují regulace. Zajímalo by mě jak se pozná a kolik toho smí uvařit. Vidím kolem sebe lidi co by rádi pekli pro ostatní muffiny atp. (umí to) a stěžují si že nemůžou protože musí mít provozovnu. No a pak člověk narazí na tuhle řadu nešťastných příhod a dokud nikoho neotráví tak je to vlastně v pořádku. To mi hlava nebere.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    a kd odneska ví, co je to vlastně selský rozum
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MUTHA: ale kolik lidí ještě dneska používá selskej rozum, žeáno... :-/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jak to opravdu bylo se salmonelou na Apetit pikniku - Vitalia.cz
    https://www.vitalia.cz/clanky/jak-to-opravdu-bylo-se-salmonelou-na-apetit-pikniku/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam