• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    nevím jestli to nechápe schválně nebo je jenom hloupej.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    NENUFER: proc potapet? Staci zaplatit dluhy.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    NENUFER: ideálně když bude ručit svým majetkem a majetkem celé širší rodiny!
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    POHODAVOLE: takže má potopiť aj svoje ostatné firmy aby jednej predlžil utrpenie? Nedáva mi to zmysel.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: tohle chovani mi prijde jako takova ceska klasika. Myslim si, ze pokavad stale vydelava, tak by mel dluhy platit a je jedno z jaky firmy. To ze se mu nezadarilo, neni problem zamestnancu, kteri svou cast dohody splnili.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    VANEK: mozna tak, ze v ramci insolvence jsou pohledavky zamestnancu prednostni, pred jinejma veritelema.. tze kdyz to poslou do insolvence, obycejne dluhy (typu na najemnem) se uspokojuji az pote, zda neco zbyde na ty prednostni (mj. zamestnance).. nechci tady spekulovat, co presne udelali a jak to maji, insolvence jeste zahajena nebyla.. az bude, bude to zrejme na dluznicky navrh, takze by tam meli popsat, jak to vypada..
    VANEK
    VANEK --- ---
    DAWIDOS: Začínali Karpíšek – Kronďák po 50 tisících, ale to bylo hádám jen na založení firmy, v květnu 18 (kdy se reálně rozjel provoz?) převedli každý půlku na těch 6 dalších (zrovna Šimoník měl nejmíň, jen 5 %).

    KASUMI: "hlasovat společně s ostatními pro insolvenci. Ta alespoň umožnila dát zaměstnancům výplaty a státem garantované odstupné, na které jsme po ztrátové zimě neměli našetřeno." To teda moc nechápu.
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    Ono ani úspešné podniky asi nebudú mať na to aby pol roka živili svojich zamestnancov bez vlastného príjmu a potom ešte s plnou slávou otvorili. Na to otvorenie budú potrebovať kvantum peňazí na zásoby a keď ich teraz dajú zamestnancom tak ich proste potom mať nebudú :-( A ako to vyzerá tak zatiaľ nikto nevie ako a kedy sa hospody otvoria. Žiadne svetlo na konci tunelu :-(
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    MALKE: Ty levicova trdla, za temi si stojim (v pripade Hausknechta a Holecka), nicmene me zaujalo, ze Kuchyn ma celkem 8 investoru, Karpisek ma 25 %. To vrha trochu jine svetlo, myslel jsem si, ze je to Karpiskova one man show.
    MALKE
    MALKE --- ---
    KASUMI: Jo, a teď koukám na ten druhý text - to pak ano. Lidi ale reagovali na ten Forbes, těžko jim vyčítat, že nepracovali s informací, kterou neměli (resp. měli v té chvíli jinou).
    MALKE
    MALKE --- ---
    KASUMI: Cituju článek: Podle Karpíška jde o definitivní konec. „Z Hradčan zmizel veškerý život. Nemáme tu pro koho vařit a z čeho platit provoz, mzdy a nájemné. Nemáme ani prostředky na zákonné odstupné pro zaměstnance,“ říká Karpíšek.

    Já jim do účetnictví nevidím, nevím, do jaké míry je to se šestadvaceti (nebo kolika) podniky životní nezbytnost a do jaké ojeb. Nechci se připojovat ke "zmrd kapitalistickej", na druhou stranu ani ke tvému "kde to jsme" a komentářům typu "levicová trdla", protože zisk je pro mě vyvážen právě oním rizikem ztráty, které podnikatel nese. Kdo se rozčílí nad zavřením podniku, může snad být levicové trdlo (je idiocie nutit ho ztrátu zvyšovat), ale právě mezi Nemám pro vás práci, mějte se hezky, a Nemám pro vás práci a nedostanete ze mě ani floka, protože prostě proto, je pro mě zásadní rozdíl... (Ale asi je zbytečné to dál rozmazávat, dávám to hlavně kvůli té citaci a můžem se klidně shodnout, že se neshodneme.)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MALKE: Ackoliv tvoji myslenku chapu, nemuzu souhlasit s tim, ze podnikatel ma podnikat tak, aby mel (mj) odstupne pro zce.. opakuji - podnikatel podnika pro zisk. Za timto ucelem casto jede na krev, dela investice a pod. Nepredpokladam, ze jeho cilem je “(ne)mit na odstupne” - jeho cilem je mit zisk. Kdyz bude mit zisk, bude mit i na odstupne. Ale jak pise filip v tom clanku, co postoval kuba, navratnost meli za pet let od startu. Do te doby proste nemas volny penize. Mmch sami tam pisou, ze na odstupne bude.. tze se ted bavime ciste alademicky.
    MALKE
    MALKE --- ---
    KASUMI: Problém není v tom, že zavře. Problém je v "nemá prostředky na zákonné odstupné". Člověk určitě nepodniká, aby živil zaměstnance, na druhou stranu zaměstnanci jsou ti, kdo živí jeho. A to je naprosto v pořádku, je šikovnější, chytřejší, bere na sebe riziko, you name it. Dovolit jim, aby ho živili, a ještě na ně přenést riziko svého podnikání oukej není. Nemůžu nevzpomenout opakovaného pláče zaměstnavatelů, jaké jsou zaměstnanci mrchy neloajální - jenomže už se rádo zapomíná právě na tohle: zaměstnavatelé dost často nejsou loajální ke svým zaměstnancům.

    Tl;dr: Zavíráme po měsíci koronaviru krám a máte padáka = ok, zavíráme a nedostanete, na co máte ze zákona nárok = not ok. (Ale ano, asi bych volila sociální demokracii, kdyby u nás nějaká byla.)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    jinak pokud nastanou okolnosti, ze je firma v upadku, je povinnosti statutaru vyvolat insolvenci, jinak ruci svym majetkem neomezene..
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KASUMI: je pravdou, ze pomoh lidem, ktery zamestnava. Ja tam obcas chodim, je to dobra hospoda, je dobre videt ten socialni presah, bere třeba pivo Chříč mimo jine. Hausknecht je ovsem filosofii takovej ten zapadni moderni komunista, coz jde pomerne dost mimo muj svetonazor. Ale to bistro neni jen on. Nicmene mnohem radsi mam z tehle socialnich podniku Kuchařky bez domova http://jakodoma.org/kucharky-bez-domova-2/ to mi pripada jako projekt hodny podporeni, tam chodim vylozene rad:)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    VANEK: neznam
    VANEK
    VANEK --- ---
    KASUMI: Tak on je to žižkovský levičák (a má "sociální družstvo", resp. bistro, založené s tím, aby zaměstnal a integroval znevýhodněné, což samo o sobě je docela chvályhodné; ale argumentovat moc neumí, no).
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    KASUMI: Hele kdyz jsou tam lidi, kteri maji predstavu, ze cilovka Kuchyne se prekrejva s cilovkou Jamese Deana...



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam