Ano, ted už jsou základky, kde se nadaným dětem věnují...i když nevím, jak kvalitně...
Můj syn má 15, chodí jakoby do 9. třídy (4.ročník osmiletého gymnázia) a když začal chodit do školy, měl veliké problémy - jak s výukou (strašná nuda), tak s dětmi (šikana). PPP pak udělala pro něj indiv. vzděl. program, což se ale uč. moc dělat nechtělo.. ve třetí třídě udělal matiku 5. a to po odpoledních hodinu 2x v týdnu...pak se vztahy ve třídě (31 dětí, hodně podprůměrných a problematických v chování) k němu natolik zhoršili, že začal omdlévat, dostal se do nemocnice (podezření na epilepsii), naštěstí to chtělo "JEN" změnit školu... ale nikdo z 5ti velkých škol přijatelných na dojíždění ho nechtěl!! Že mají dost podprůměrných žáků, on od 9 let s IQ 145 byl přijat do MENSY ČR a dělal matiku o 2 třídy výš..navíc byl dyslektitk, takže češtinu - diktáty a čtení na 1 byl pro něj dost problém vytáhnout... ale zas o různých věcech věděl víc, než učitelka... což nemají rády. Nebylo to vůbec jednoduché a je to jen 6 let zpět.
Nakonec ho vzali do soukromé 5leté základky pro děti, k u kterých byl předpoklad, že od 5. třídy půjdou na osmiletá gymnázia... Dělali se tam do 1. třídy zkoušky.. je o ni v Brně obrovský zájem, do jediné první třídy se bere jen 18 dětí, hlásí se jich asi pětkrát tolik.. naštěstí dvě děti po třetí třídě odešli (nezvládali) a tak mého syna do 4.třídy přijali.. Patřil k nejlepším ve třídě, dyslexie se mu tam spravila. No, jeden mínus - stály mě ty dva roky 2x 25 000kč.. a jsem samoživitelka s hypotékou na krku, takže pro mě docela dost peněz... ale Ron dostal konečně chut chodit do školy a na přijímačkách na nejprestižnější a nejstarší gyml v Brně měl 2. nejlepší výsledky z 350 dětí, co se hlásili a nyní vyhrává krajské matematické olympiády, jezdí na soustředění se studenty matematiky z Karlovy univ., dvojky má pouze z jazyků...
Moc mě to stálo přemýšlení, zda dva roky základky za 50 000 stojí, musela jsem si udělat další půjčku... a stálo... Tak jak není snadné mít dítě s vadou učení, není snadné mít dítě s nadáním, žádné dítě, co se vymyká průměru ( at dolů, či nahoru ), to nemá na základce lehké.