• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    CANDLEMASS
    CANDLEMASS --- ---
    LILY: jj, to je už asi pozdě :) Mimochodem o školách a školkách na Úvoze slyším samé pěkné věci, zajímavé.
    LILY
    LILY --- ---
    CANDLEMASS: loni prý brali na Úvoze (a dvě kamarádky si to tam chválí), ale přihlášky dávali 26.,28. a 29.1., takže už je asi pozdě.
    LILY
    LILY --- ---
    Tak jsem dnes byla pro přihlášku do jedné školky. Poté, co jsem sdělila datum narození dítka, mi paní rovnou řekla, že jeslti mu bude v září tři a půl, tak ani nemá cenu si brát přihlášku. Do školy prý jim odejde jen šest dětí, tudíž budou rádi, podaří-li se jim umístit sourozence dětí, co už tam jsou.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MADIETTA: taky mi přijde, že nevíš, jak vypadají skutečně průměrné děti.
    CANDLEMASS
    CANDLEMASS --- ---
    ZOFI: no, bude to koukám sranda... :/
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    CANDLEMASS: no, o to se asi pokoušeli mnozí a tak od lonského školního roku udělali ten elektronickej zápis a příjem do školek se ted řeší centrálně, ředitelky ani sponzorování MŠ na to nemají žádný vliv. Jen nechápu, proč už druhý rok je největší brněnská městská část (Brno střed) od el. přijímání dětí do mš osvobozena ?!
    CANDLEMASS
    CANDLEMASS --- ---
    ZOFI: to měla být školka pro zaměstnance Akademie věd. Hloupě jsme s tím počítali, s náma se prý také počítalo a vůbec vše bylo prý velmi nadějné a pak se to snad pokazilo na nějakém neukojeném egu či co. Podrobnosti ví žena, já jsem to raději ani nechtěl poslouchat :)

Ten dotaz na radnici rozhodně zkusíme. Je to fakt tristní stav mš v Brně. Já klidně i někoho podmáznu nebo jednorázově zasponzoruji, ale soukromou prostě nedáme. :)
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    CANDLEMASS: Jak jsem psala - zatím to školka není - rekonstruuje se a přestavuje neobývaný dům (který ale před 15 lety prý školkou byl) a je to zrovna v Černých Polích...takže na netu ho nenajdeš.
    Je třeba psát a telefonovat na radnici, aby s tím pohnuli a v září tu školku opravdu otevřeli..tam pak snad, i proto, že o tom moc matek neví, vezmou i nějaké tříleté, jinak na naší MČ je to asi dost marné..
    Co je to firemní školka AV - myslíš tu, co udělali ted od ledna u VŠ na Lesnické?
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    V Brně máme 109 školek a zde jsou přesně daná kritéria k přijímacímu řízení... můžete si to porovnat s těmi u vás (v Praze, či jinde). Je to stejné? Liší se? V čem?

http://zapisdoms.brno.cz/kriteria-rizeni
    CANDLEMASS
    CANDLEMASS --- ---
    ZOFI: Díky moc. Dnes mě napadlo se podívat jestli je na Nyxu i auditko o školkách a zrovna jsi se s tou informací snesla z nebe. :)

Jsou někde podrobnosti o té nové školce? Kde se přesně nachází? Nějak se mi nedaří googlit. My teď trochu tápeme, asi nám padla jedna šance na firemní školku AV a tak zkusíme oběhnout všechny v okolí Černých Polí. :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    MADIETTA: Neštvi mě! V kterém vesmíru je prvňáček, co si sám píše a ilustruje knihy "průměrně chytrý"? Nebo jsi tak odtržená od reality, že jsi se nikdy nesetkala s těmi skutečně průměrnými až podprůměrnými?
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    v našem obvodě - Brno sever, by se měla od září 2013 otvírat nová mš (o jiné v Brně nevím). Měla se ale otevřít už v září 2012, poté v lednu 2013... uředníci mají na vše dost času... Ted už by to SNAD mělo být jisté (jde jen o rekonstrukci a upravy nepoužívaného domu).Mš se ale bude kolaudovat na jaře, nábor dětí vidím tak na květen - červen, nebude tedy v elektronickém zápisu...
    Mámy v září 3 - 4 letých dětí (i z jiných sousedních měst.částí), zavolejte na Úřad městské části Brna sever - starostce a na odbor školství a poptejte se, zda bude mš od září otevřena a na KDY plánují zápis dětí...
    http://www.sever.brno.cz/kontakty-na-volene-organy/72-vedeni-radnice/95-ing-bc-sabina-tomiskova-ods.html
    PaedDr. Hana Svobodová - Brno-sever
    http://www.sever.brno.cz/kontakty-na-odbory/65-odbor-skolstvi-a-kultury/30-paeddr-hana-svobodova.html
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    vzhledem k tomu, že jsem uč. mš. mám zde upozornění pro matky nových teprve se přihlačujících dětí do mš v Brně - v unoru začíná tzv. elektronický zápis dětí - 4.2. se začínají vydávat přihlášky.. http://zapisdoms.brno.cz/ http://zapisdoms.brno.cz/prijimaci-rizeni

Jak bylo ředitelkám mš v lednu vedoucí odboru školství řečeno - v září 2013 bude o 1000 tříletých dětí v městě Brně VÍCE, než v lonském roce a dětí, co odchází z MŠ do ZŠ je naopak měně, než loni... Ted si nepamatuji, kolik přesně bylo loni v Brně nepřijatých dětí, ale bylo to HODNĚ.. Jen v naší městské části nevzali 265 dětí, obvodů je myslím 29, naše je ale druhá největší (17mš). Některé mají jen jednu školku.
    Takže to vypadá, že se někde nebudou přjímat i mnozí 4 letí... V Brně porodost tedy rozhodně neklesá...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ZOFI: já si to představit dovedu, a upřímně řečeno jsem ráda za průměrně chytré dítě. Nikdy se sice nebudu moci chlubit potomkem, který v první třídě počítá derivace, ale když takhle čtu nebo poslouchám matky géniů, tak si svého bezproblémového řadového školáčka nemůžu vynachválit.

Mimochodem, zajímavá věc, synova učitelka je primárně speciální pedagožka, pravidelně si bere integrované postižené děti, teď má syn taky jednu autistickou spolužačku, ale je zvláštní - v dobrém smyslu - že u ní se to promítá i na opačnou stranu a individuálně přistupuje i k dětem nadanějším. Nemá třeba problém zadat chytrému dítěti nějaký projekt navíc a pak mu na jeho prezentaci vyčlenit celou hodinu. To fakt oceňuju.
    LILY
    LILY --- ---
    ZOFI: díky, byl to jeden z mých typů. Školu znám, studoval tam bratr (jeho dali rodiče na matiku, protože je kluk a mě na francouzskou školu, protože jsem holka, ale oba jsme to nakonec sabotovali a byli v běžné všeobecné třídě)
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    LILY: gymn. na třídě Kapitána Jaroše, mají zde v Brně jedinou třídu s matematickou profilací a to hned od 6. třídy - tedy osum let...
    6.října 2012 měla škola 145 let od svého vzniku, měla obrovské oslavy, přijel na návštěvu i prezident... v Brně je to nejstarší škola a studovalo tu mnoho známých lidí... Studuje tu 752 dětí, na nižším osmiletém gymn. má každý ročník jednu matem. třídu, jednu všeobecnou po 31 dětech, ve vyšším mají v každém ročníku 1 matematickou třídu a 3 všeobecné po 30 dětech..Mají dost velké nároky, děti na nižším rozhodně neberou jako děti na povinné školní docházce, ale už jako ty 15tileté, co přijdou po ukončení ZŠ. Tento 4. rok na nižším už i syn má co dělat, aby měl v matematice samé 1 ...
    LILY
    LILY --- ---
    ZOFI: omlouvám se za ot, ale který gympl je v Brně považovaný za nejprestižnější?
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    MEDVED007: psaly jsme svůj příspěvek ve stejnou dobu, takže jsem si ho přečetla až po odeslání svého... mluvíš mi z duše...
    můj syn nikoho neprudil, patří ke klidnějším, ale šikanovali ho děcka... lišil se a tím byl odepsanej, a skončilo to labilitou mozku ( omdléval, oči v sloup, necítil končetiny...) a v nemocnici. Je to 5 - 6 let a tehdy ve velkém Brně ho nebylo kam dát!!! Opravdu nevím, co by s ním bylo, kdyby tam zůstal..
    Myslím si, že náš stát se nadaným dětem nijak nevěnuje, nic pro ně nedělá... ony potřebují své školy, jet mnohem rychleji (můj syn 2-3 roky v matice v jednom)...a tak o mnoho nadaných lidí přijde...protože z nich po ukončení základky vyjdou pubertáci s nechutí ke škole a vzdělání všeobecně...udělaj si nějakou střední školu, at mají už pokoj ...
    Věřím tomu, že kdo má děti normální, si asi ani nedovede představit, o čem mluvím (píši)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VALENTINA: je to škola od školy...lucky základka na nějaké dys taky kašle, ale přiznává to zcela otevřeně a rodiče to vědí už při zápisu....naopak druhá variantní škola se tomuhle věnuje velmi a kdo ví, nebo si myslí, že má dítě problém, tak jde tam případně tam v průběhu docházky přestoupí. je pravda, že v mnoha školách se mnoho nezměnilo :-( proto jsem ráda, že ve finále máme lehce nadprůměrné dítě, které zapadne bez problémů.....se zuzou to bude asi jiný kafe, ještě do školy nechodí a už jí nesnáší, nelíbí se jí, že bude muset psát úkoly, dělat věci, které se po ní chtějí, obecně odmítá jakoukoliv drezuru....no těším se na to, to bude jiný kafčo :-)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MEDVED007: tak to se velmi mýlíš, moje kamarádka má dcerou silnou dyslektičku a paní učitelka během celé první třídy nepoznala, že je něco špatně, ani po návštěvě poradny nemůžeš od školy čekat v podstatě nic, důležitá je práce s dítětem doma, čili ve škole má možná nějaké úlevy na známkách, ale o nějakém individuální přístupu nelze mluvit. A to samé bude asi s těmi nadprůměrně chytrými, prostě se jim člověk musí víc věnovat doma, pokud je dá na běžnou základku. Jo, základka je nejlépe stavěná pro zcela průměrné děti, na tom se bohužel mnoho nezměnilo, otázka je, zda při tom počtu dětí ve třídě to vůbec změnit lze. Třeba u nás máme po zápisu 90 nových prvňáků, jako kam se ty děti vejdou, to bych ráda věděla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam