• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    LILY
    LILY --- ---
    KEBAB: Asi doufají, že v tom pak nebude takový zmatek a vyhnou se chaosu v září, kdy se tam část dětí vůbec neobjeví, protože nastoupí jinde, aniž by to rodiče sdělili.
    Záleží na místním systému. Někde chtějí potvrdit, že dítě opravdu nastoupí, jinde s ním rovnou počítají. Někde šoupnou dítě do jedné ze školek, kam je přihlášelo, aniž by to byla ta mš, kterou preferují. V místě, kde bydlí bratr se zase sejdou ředitelky všech školek, projdou si všechny seznamy a domluví se, kam které dítě půjde...a někde to řeší tak, jako u vás.
    KEBAB
    KEBAB --- ---
    RYBKA:
    LILY:
    LBW: a kam tím směřují? Chtějí lidi odradit? Nebo se bojí, že jim pak přijaté děti nenastoupí?
    LBW
    LBW --- ---
    KEBAB:
    RYBKA:
    napr. na Praze 9 chteji podepsat, ze prihlasujes dite maximalne do dvou skolek; na Praze 6 to nejak neomezujou
    LILY
    LILY --- ---
    KEBAB: jak kde, ale respektovala bych to. Jinde se zase ptají, jestli rodič souhlasí s umístěním do jiné školky, když je dítě nad počet.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KEBAB: V Praze to tak je v některých městských částech.
    KEBAB
    KEBAB --- ---
    Je na přihlášce do školky běžné prohlášení, že rodič dítě nepřihlašuje do žádné jiné školky?
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    LILY: a nebo měli nahlášený odklad šd, který se neuskutečnil... jak se dole psalo...
    LILY
    LILY --- ---
    ZOFI: 16 mi přijde jako takový průměrný počet (po tom, co jsem porůznu viděla)

QASHQAI: říkala mi spousta lidí, že i když se děti nedostaly, tak rodiče, kteří jsou aspoň trochu aktivní a obvolají v průběhu září školky, kam přihlášku dali, tak se jim obvykle dítě umístit nakonec podaří. Pár dětí často nakonec nenastoupí a sem tam některé hned na začátku odejdou, protože se ukáže, že nejsou způsobilí ještě do školky chodit. Ale dost často zabírá právě argument matky, že je už zaměstnaná a nemá jak to jinak udělat.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    QASHQAI: v me favoritni berou 6...
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    ZOFI: Ne z Phy. Mně nejde o nic v podstatě, jsem na MD, holka může být dál 2 roky doma, dokud mi neskončí RD na druhé dítě, ale co asi jiné matky, co musejí do práce a nemají hlídání ani na drahé školky a chůvy??? Je to prostě na dvě věci...:(
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    QASHQAI: jsi také z Brna? Tady je na 1 školku až 200 přihlášek, míst 10 -20 uplně běžně...
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    V Brně chybí 2 500 míst pro děti veškolkách ... z toho plyne, že rodiče zkouší vše možné, aby dítě do školky dostali a máma nepřišla po 3 letech RD o práci.. Když je matka samoživitelka a má 2 děti na krku, či má rodina hypotéku a sotva z jednoho platu přežívá, tak se není čemu divit, že udělá vše... i že dá z tohoto důvodu dítě o rok později do základní školy.
    Můj syn také má odklad, sice ze zdravotních důvodů, je chytrý, hlavně na matiku, ale dostal se z páté třídy na 8letý gympl a je naprosto spokojený, ten rok nebo půlrok (je konec dubna), co je starší, není vůbec poznat. Tak bude maturovat ve 20 místo 19 - aspon bude zralejší a bude dřív vědět, na jaké vš by ho to bavilo, co chce vlastně v životě dělat...
    Tohle mě netrápí, horší je ta ztráta zaměstnání... a pokud dítě opravdu moc do školy chce, jde to v mš v červnu domluvit a odklad zrušit... aspon za něj mohou přijmout dítě, co se nedostalo
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    Ve školce o kterou mám největší zájem-blízkost domu a rozlehlá zahrada, berou prosím pouhých 16 dětí!!! Mají prý hodně dětí s odkladem...Bezva, pomalu ale jistě ztrácím pro letošek se školkama naději...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TORUVIEL: jsem stejného názoru. No poptam se učitelek,jestli jeste bude focení a toto budu bojkotovat. Jinak ja ze školky mám fotky,jsem ročník 80
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ZEMINO: 4x za rok je moc podle mého názoru, mně by stačila na památku jedna fotka za rok, A5, takhle to aspoň bylo když jsem chodila do školy já. Ze školky nemám fotky žádné (jsem ročník 88).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    EDERA: no to měli loni,ale malý chodil od ledna. Letos uz měli podzimní motiv,zimní motiv,ted ten hrad a vsadím boty,že na konci roku bude ta klasická na lavičce + portréty. Je to hrůza,každý tyden něco platíme,buď divadlo,maskarak,srps (to je dobrovolne) teď vyvěsili sponzoring nového koberce,který vysel na 6000,-, kdyby radši zvedli školné,než to platit takhle.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZEMINO: 4x za rok?:-O U nás se fotí jednou skupinovka a jednou portrétovky samostatných dětí.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ZEMINO: a tak koukam po netu a ty fotky fakt stojí kilo urcite. Dost mi ale vadi na co tak velke fotky? To uz nestaci ty standartní velikosti. Ve školce se fotí 4x za rok a je pravda,že tohle je ta levnější varianta,ale zase jeden kus. Jinak maji tematické,kterych davaji zase různé velikosti,ale ta sama,takze mi to taky přijde zbytečné. Nevim,jestli změnili fotografa,ale loni se zaplatila ta hlavní fotka a pak každé dite mělo svuj kód a přes net se pak dalo objednat od magnetu přes hrnicky s fotkou ditete,což mi přišlo fajn. Jak často se fotí u vas?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Mám blbý dotaz. Kolik stojí ve vašich skolkach fotky tridy? U nas se fotí zítra na nejakem "hradě" asi kulisa. A za jednu fotku A4 chtějí 150,- což mi přijde sakra hodně.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    FIFI: Ja nerozumim, proc s ditetem? Nevyplnuje se na prihlasce pripadne akorat, zda sourozenec do skolky chodi / nechodi a to ve chvili zapisu i budou ci prvnak chodi. To se k prihlasce mladsiho ditete priklada potvrzeni o tom, zda starsi bude nebo nebude mit odklad?
    A kdyz rodic ve skolce rekne, ze bere predskolaka do poradny, na zaklade toho se pak az rozhoduje... - to jsou bezne zapisy do MS az po zcela uzavreni odchodu stavajicich predskolaku a odkladu/neodkladu?

V mistni skolce to tak je - zapis delaji pozde, pry aby prave uz bylo jasne, kolik predskolaku bude odchazet (vloni byl zapis az nekdy koncem prvniho kvetnoveho tydne, tzn. vysledky rozhodnuti prijeti/neprijeti do skolky az v cervnu). Ale co jsem se rozhlizela po jinych skolkach, je to velka vyjimka, zapisy byvaji brzy na jare.

Jinak tady tedy nehraji sourozenci zadnou roli (ani starsi ve skolce, ani mladsi doma s mamou), berou se deti striktne podle trvaleho bydliste a veku.
    Myslim, ze je to asi jedine 'spravedlive' reseni, kdyz je tech mist tak zalostne malo. To, ze by jich tak malo byt nebylo a ze i tri nebo ctyrlete deti maji mit sanci jit do skolky a mamy po RD do prace... to uz je zas dalsi vec. :-(
    LILY
    LILY --- ---
    TRISSIE: způsob jednání "protože to dělají všichni" podle mě nikdy nic moc dobrého nepřinesl.
    Navíc tohle odkládání dítěte, které to nepotřebuje (ať už kvůli mladšímu sourozenci nebo jen tak) mi přijde nefér v mnoha ohledech, ale už to tu nedávno bylo probíráno, tak nemá cenu to znovu řešit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam