• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    FIFI: Vždyť to nedává smysl... Proč jim vadila plena na spaní, když by tam nespal?

U nás bylo v požadavcích, co má dítě splňovat při nástupu do školky, mimojiné i to, že je bez plen, ale nikdo se na to extra neptal. Taky tam bylo, že se má umět samo obléknout a půlka dětí od dcery ze třídy to pořádně neuměla.
    FIFI
    FIFI --- ---
    RYBKA: no to jsem chtela, ale jak jsem jim rekla, ze ma na odpoledni spani pleny, tak nemohl. Navic tehdy neslo, ze by chodil do skolky a zaroven aby matka pobirala RP. Ani napr. na 5 dni v mesici nebo kolik dni to o par let pozdeji bylo, to neslo.
    Resila jsem praci nakonec slecnou na celodenni hlidani, k tomu jsem mela v zaloze tchyni v ID (kdyz jsem potrebovala byt v praci dlouho, napr. po 17. hodine, tak tchyne slecnu vystridala). Obcas si vzala moje mama dovolenou, kdyz jsem musela na sluzebku apod.
    Nakonec sel do skolky az ve 4,5 a stejne byl stale nemocny, dalsi rok zase nemoci, pak odklad z duvodu nemocnosti a zjistenemu vrozenemu problemu s imunitou, to uz je ale jinej pribeh:)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    FIFI: A to nemohl chodit jen na dopoledne?
    FIFI
    FIFI --- ---
    FOXOVA: jak občas? Můj syn prostě v noci či po O spal a nějaký čůraní ho nevzbudilo. Nemělo ani cenu ho budit třeba o půlnoci a jít s ním na WC. Prostě na spaní bez čůrání - čili čůrání až po probuzení dozrál ve 3 a 3/4. A školka tudíž nebyla, přestože byla dřevní doba, kdy míst ve školce bylo plno.

Mám dvě děti a to druhý bylo komplet bez plen ve 2 letech a 2 měsících, přistupovala jsem k tomu stejně, naopak u toho mladšího byla asi spíš benevoletnější, věděla jsem od staršího, že stejně nic nezmůžu a výsledek byl zcela jinej.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EDERA:aha, no to je jasný, já myslela, že se to nesmí přihlašovat do více školek, jak jste tady psaly níže, ono je to všude jinak.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MARKYSHA: Ale ředitelka dopředu varovala, že tam je míst minimum, a přihlášky se dají podat do více školek s tím, že vyznačíš preferovanou. Jen nezodpovědný blb spoléhající se na milost Boží (nebo ten, kdo tu školku až zas tak nepotřebuje:-) to nešel zkusit i jinam.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MARKYSHA: nejsi....naše městská část neumístěné děti "přerozděluje" a tudíž tě případně informují, že je místo jinde a máš-li zájem.....
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    FIFI:
    MEDVED007: jo tak ano, na spani to chapu, ze to se obcas hlavne kolem tech 3 let stava.. zas si vem, kdyz se neco "povoli"ostatni rodice se toho chytnou. A to dohadovani je fakt taky sileny. Proste je jasny, ze vsechny pravidla kazdymu nevyhovuji, ale vyhovet kazdymu taky zase nelze.
    ty kalhotky/latkovy/ jsem mela pro dceru taky, a stacila kapka a byla skrz i postylka, ale zas ji to dvakrat stacilo, pak uz je nechtela a dusovala se, ze to zvladne. A zvladla:]]
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EDERA: ale když si vybereš "špatně" jednu a tudíž nepřihlásíš do jiné, tak jsi v kelu, ne?
    EDERA
    EDERA --- ---
    MARKYSHA: Ono zrovna tahle MČ je na tom se školkama dobře a asi nebyl výrazný problém udat dítě v jiné. Ale prostě tahle naše konkrétní byla letos neprůchodná. Naopak třeba vloni nabrali celou třídu tříleťáků. Jde to ve vlnách.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EDERA: :-(
    EDERA
    EDERA --- ---
    MARKYSHA: Praha.
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    no u nas dneska zas problematickej odchod, Majda, ze odtamtud nechce, delala neviditelnou, schovavala se, kdyz se mi ji konecne podarilo oblict a dostat ven, tak zacala natahovat, ze deti deti, no tak aspon, ze neplace ve skolce. Akorat teda dneska taktne pani ucitelka rikala, ze jestli bychom mohli trochu vic vest Majdu k samostatnosti, ze ostatni deti si obuji boty samy a Majda pry ani nevi, ktery boty jsou jeji :-D Tak jsem se fakt musela smat, zacne ji tvrdej rezim, Berusce :-)) Oblekani ani svlekani opravdu neni jeji parketa ani trochu, nesunda si ani teplaky.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EDERA: Brno? Já ho fakt dám do nějaký soukromý, prachy neprachy, takhle budu někde žebrat, ještě se mi tam nebude třeba líbit přístup (v jedný školce u nás, tuším, že Arabská, nutí děti spát pouze na levém boku a jíst jednou rukou a druhou mít skříplou mezi koleny a to si na stránkách píšou Montessori přístup), nervovat se, že neodplenkuju, že tam bude nějaká šikana, že tam bude zrovna nějaká zapšklá kráva, co si na něj zasedne apod.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Ty brďo - výsledky přijímacího řízení do naší školky:
    Do školy odchází 12 dětí.
    K zápisu přišlo 48 dětí.
    6 přijatých dětí jsou sourozenci dětí, které už do školky chodí. 5 přijatých dětí jsou děti speciálními potřebami do mikrotříd (i ty jdou podle věku a nejmladšímu budou v září čtyři). A poslední přijaté dítě je předškolák.
    To teda fakt bylo letos bez šance.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MEDVED007: ta původní je částečně dotovaná městem, takže chtěli 3.900,-Kč, my platíme cca 8 tis.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ILLUZE: tak to máte fakt levné soukromé školky...protože tady....praha východ a do centra jsem našla nejlevněji kolem těch 10 tis. :-( upřímně, to by musela být státní echt hnusná, abych tam dítě nedala, když už by se mi dostalo (hurá) :-)
    mmch vídeňská školka, o které jsem psala, je klasicky státní resp. církevní, což tam je v podstatě to samé....i tak stojí hrůzu peněz, na vídeňskou soukromou by kámoška nedosáhla ani ve snu a to nejsou žádné socky...a srovnání české státní a rakouské státní je dost šokující.....v neprospěch vídně....české děti nevědí co mají....tam je to fakt hlídárna nejhrubšího zrna, žádná předškolní výchova se nevede, to ať si dělají doma s dětma rodiče, ven se chodí stylem, že mají dvorek a když se domluví dvě děti spolu a přehodí si na nástěnce svoje značky, že jsou jako venku, tak můžou kdykoliv jít (třeba i blbě oblečené/obuté) bo to nikdo nehlídá, vybavení je mírně řečeno ubohé, ošuntělé.....kámoška tam přehazovala kluka ze státní pražské a byla dost v šoku....ale ráda, že ho má aspoň kam dát, protože situace se školkama je tam asi tak blbá jako tady
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MEDVED007: žiju na Praze západ - a pokud jsem správně četla, píšeš o školce ve Vídni
    a taktéž já píši o možnosti výběru mezi soukromými školkami
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ILLUZE: ty asi nežiješ v praze, viď ? mě připadá, že tady nejde o dvojnásobek, ale o desetinásobek ceny minimálně.....běžná státní školka má školkovné když 1000, tak to je hodně a rodiče brblají....soukromé se pohybují tak v rozmezí 10-20tis. za měsíc.....občas v tom ani není strava.....takže podle mě to je hodně markantní rozdíl a hodně lidí si to prostě nemůže dovolit....
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MEDVED007: ale to si zase říkám, že to je i o přístupu rodičů - v současné době si už člověk může i vybírat mezi školkami - tedy co se týče soukromého sektoru

také jsem nedala dítě do školky, kde mají jídlo volně přes den položené na stolečku a jako nápoj se tam preferují Jupíka, který jim tam dělá sponzora, odmítají "děti vychovávat", "tak malé děti si mají jen hrát a hrát"...
    ano, platíme dvojnásobek ceny, ale za zdraví dítěte a podporu jeho vývoje nám to stojí
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    FOXOVA: kamarádka bydlí ve Vídni, kluk jí chodí do školky tam, ve třídě jsou taky dvě učitelky, podobný počet dětí jako v běžné české školce a kamarádka bojuje naopak s tím, že kluka nemůže naučit na záchod, protože ve školce tam mají pleny všechny děti a učitelky se odmítají zabývat s tím, že se někdo počurává....2x za den se vyhlásí přebalování a všechny děti přebalí a hotovo. ....je pravda, že obecně ten přístup jejich školky je dost volný....plno věcí se tam vůbec neřeší.....takže třeba bojuje s tím, že jí kluk chodí ven bez bot (v zimě) a nikdo si toho nijak nepovšimne max se tomu zasmějou :-( spíš mi přijde, že to je o přístupu......já ale teda psala hlavně o spaní ve školce, se starší holkou jsem to řešila, má děsně tvrdé spaní a min 2x za týden byla skrz.....ale že bych jí dala ty natahovací gatě, které by si na spaní dala klidně i sama, tak o tom nechtěli ani slyšet....proč , to jako fakt nechápu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam