ILLUZE: Jako moje zkušenost z družiny je bohužel zatim dost podobná tomu, co říka v tom článku. Sice jsem ho celý nečetla, jen prolítla ale do jisté míry ano.
Mohla bych ty děti rozdělit na dvě skupiny. Jedna jsou děti rodičů, kteří jsou zaměstnaní, o děti hezky pečují, a dobře je vychovávají - tzn. děti jsou pošlušné/ zloběj taky, jako každé dítě ale tak nějak normálně/, do školy chodí upravené, připravené, mají všechny domácí úkoly a ta rodina funguje. Ty děti si v družině pěkně hrají, tvoří skupinky hrají různé hry, zapojují se do programu, který jim připravím. Dá se snimi domluvit a mohu se na ně spolehnout. Pokud´ nemají odpoledne nějaký kroužek, chodí do družiny do 14 hod, někté ani né každý den v týdnu.
Druhá skupina děti tam býva do konce, mnohdy jim musíme volat, že tam mají dítě. Jsou to sociální rodiny. Matka rozvedená, bez práce, bydlí u rodičů. Jiný dítě je zas odebrané rodicům protože fetovali. Další je synem prostitutky. Tyhle děti, presto, že jsou v péči osoby bud´na mateřský, nebo nezaměstnaný tam jsou opravdu od do. Chodějí tam nemocné, u jednoho dítěte voláme rodiče nekolikrát za měsíc. Nenosí si do školy pomůcky, ubližují dětem, jsou hůře navnaditelné, nic je nezajímá. Jen počítače a sřílečky. Na kroužku keramiky si dokonce vyrobily kulomet....Je to skupinka problémových dětí, kteří již v 1 třídě začínají šikanovat ostatní, kradou a lžou. Veškeré výchovné působení končí někde jinde. Jen né v hlavě. Děti drří taky pohromadě a jsou smutné. Vymýšlejí si hystorky jak pro ně dneska příjde máma hned po vyučování a vyhlížejí ji z okna a pod. Tohle mě moc mrzí, s tim nic neudělám.
Rodiče dětí první skupinky mají přátele, sousedy a vyzvedávání funguje tak jak má. Ve druhé skupině to nefunguje, dokonce rodiče ani nejsou schopni pochopit systém fungování družiny ....
Ještě mě napadá, zda ten článek nebyl napsan taky tak trochu jako nakopnuti těch určitých rodičů, ale ty to nejspis ani nečetli, a když tak nepochopili...
Taky jsem byla matka na materské a ditě měla ve školce. K mateřský jsem pracovala na půl úvazku jako pokladní v o. řetězci do noci + studium VŚ . když bylo mimino v poledne tuhý v postýlce, vyzvedával manzel cca kolem 15-16 hod. /skolka se otvírala po 15,15hod/ Dcerka tam aspon spala. Doma mi jinak v poledne vyváděla. Pro mě to byl jediný moment se v klidu nadechnout, nebo pracovat do školy. JInak jsem tam bývala nejcastěji po o. Ted pracuju do 14,30, letim si rychle nakoupit a pro holky chodim v 15.00hod. A to mi vzdycky nadavaj, že si chtějí hrát s dětmi. Chápu je, ale mě se po holkách stýská a přesto, že mi akorat vynadaj, se na ně moc těšim a mám radost že je mám už u sebe. At si remcaj, ja si je užívám i tak:))