• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EDERA: aktuálně dumáme, jak to pořešit - na běžné pozici v oborech, ve kterých působíme, je malér, pokud matka (natož otec) končí pravidelně o páté, natož před touto hodinou
    z města nám však příjezd trvá více než hodinu... i ta naše soukromá školka však končí o půl šesté, natož státní...
    zase ale začíná o půl sedmé... což je super pro holky, co působí v nemocnici v Motole, kterých je v našem městě pár... ale ne pro běžnou "pracovní sílu" v ostatních oblastech...

těžko shánět své kolegy na pravidelné porady kolem sedmé osmé, protože naše radnice poněkud zastydla v osmdesátých letech, kdy něco nějak fungovalo
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EDERA: já jsem na volné noze, nemám tedy pevnou pracovní dobu a jistě by na mě tedy řada lidí mohla zaútočit, že jsem matka-asociál, když jedno dítě zůstává po škole v družině a druhé ve školce po spaní, ale kdybych vyzvedávala děti každý den po obědě, tak bychom se taky mohli jít pást.
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    EDERA: nadzvedlo? cti poradne... psala jsem o své zkusenosti, co jsem zazila sama. A taky jsem psala ze jsem to zazila na vesnici. Myslim tim opravdu malou vesnici. Nikoliv male mesto, mestys....
    bokud se ovsem nepopdcenujes, k nadzvednuti neni duvod..:))
    EDERA
    EDERA --- ---
    FOXOVA: Já Ti nevím - v mém světě se prakticky nevyskytují děti rodičů, kteří by byli oba zaměstnaní a ještě dokázali zajistit vyzdvihnutí dítěte z družiny do dvou odpoledne.
    Sama mám pracovní dobu do 16:15, do školky dorážím zhruba v 16:50. Děti jsou tam tou dobou tak 3-4, bez výjimky děti zaměstnaných matek, co to stejně jako já stíhají tak tak s jazykem na vestě. Nejčastěji se v šatně setkám s maminkou, co je lékařka a ordinuje někde v horoucích peklech. Nejsem asociál - přátele mám, ale i ti teda kupodivu chodí do práce a končí často ještě později než já. A sousedi jsou takový gerontologický spolek, co by potřeboval pomoc sám. Přesto mám dítě upravené, spolupracující a ve třídě nejšikovnější. To Tvoje rozdělení mě dost nadzvedlo. Svět není černo-bílý.
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    BALAENA: ano, moje deti ze školky taky. Ty děti, které jsou z té druhé skupiny tam právě být nechtějí. Většinou. Taky nechodí na žádné kroužky, a když tak na kroužek rodiče zapomenou a pod..

ale to se týká mé zkušenosti, nejen z družiny, ale i ze školky. Taky je pravda, že se to týká vesnic a dětí starousedlíků. Kdy konkrétním zařízením prošlo hned několik sourozencu, včetně rodičů. Učitelé ty rodiny znají a vpodstatě akorát pokrčí rameny s tím, že je to nepřekvapuje. To jsou rodiny kde je prevážně nižší inteligenční vybavenost, nebo rodiče, kterí to se svými dětmi opravdu příliš numěj...

nechci se tím nikoho dotknout - jako ze kdyz jste v praci do 5 a pro dite jdete v 6, jste nezralí rodiče... probuh to fakt ne - :))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    FOXOVA: když přijdu pro dítě do družiny dřív než ve čtyři, tak mě vyhání, že si ještě nestačil dost pohrát a že domů nejde
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    Ježiš, píšu jak tatar, jsem unavená z pohotovost, ze který jsem se právě vrátila...
    ale snad je to čitelný :)
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    ILLUZE: Jako moje zkušenost z družiny je bohužel zatim dost podobná tomu, co říka v tom článku. Sice jsem ho celý nečetla, jen prolítla ale do jisté míry ano.
    Mohla bych ty děti rozdělit na dvě skupiny. Jedna jsou děti rodičů, kteří jsou zaměstnaní, o děti hezky pečují, a dobře je vychovávají - tzn. děti jsou pošlušné/ zloběj taky, jako každé dítě ale tak nějak normálně/, do školy chodí upravené, připravené, mají všechny domácí úkoly a ta rodina funguje. Ty děti si v družině pěkně hrají, tvoří skupinky hrají různé hry, zapojují se do programu, který jim připravím. Dá se snimi domluvit a mohu se na ně spolehnout. Pokud´ nemají odpoledne nějaký kroužek, chodí do družiny do 14 hod, někté ani né každý den v týdnu.
    Druhá skupina děti tam býva do konce, mnohdy jim musíme volat, že tam mají dítě. Jsou to sociální rodiny. Matka rozvedená, bez práce, bydlí u rodičů. Jiný dítě je zas odebrané rodicům protože fetovali. Další je synem prostitutky. Tyhle děti, presto, že jsou v péči osoby bud´na mateřský, nebo nezaměstnaný tam jsou opravdu od do. Chodějí tam nemocné, u jednoho dítěte voláme rodiče nekolikrát za měsíc. Nenosí si do školy pomůcky, ubližují dětem, jsou hůře navnaditelné, nic je nezajímá. Jen počítače a sřílečky. Na kroužku keramiky si dokonce vyrobily kulomet....Je to skupinka problémových dětí, kteří již v 1 třídě začínají šikanovat ostatní, kradou a lžou. Veškeré výchovné působení končí někde jinde. Jen né v hlavě. Děti drří taky pohromadě a jsou smutné. Vymýšlejí si hystorky jak pro ně dneska příjde máma hned po vyučování a vyhlížejí ji z okna a pod. Tohle mě moc mrzí, s tim nic neudělám.

Rodiče dětí první skupinky mají přátele, sousedy a vyzvedávání funguje tak jak má. Ve druhé skupině to nefunguje, dokonce rodiče ani nejsou schopni pochopit systém fungování družiny ....

Ještě mě napadá, zda ten článek nebyl napsan taky tak trochu jako nakopnuti těch určitých rodičů, ale ty to nejspis ani nečetli, a když tak nepochopili...

Taky jsem byla matka na materské a ditě měla ve školce. K mateřský jsem pracovala na půl úvazku jako pokladní v o. řetězci do noci + studium VŚ . když bylo mimino v poledne tuhý v postýlce, vyzvedával manzel cca kolem 15-16 hod. /skolka se otvírala po 15,15hod/ Dcerka tam aspon spala. Doma mi jinak v poledne vyváděla. Pro mě to byl jediný moment se v klidu nadechnout, nebo pracovat do školy. JInak jsem tam bývala nejcastěji po o. Ted pracuju do 14,30, letim si rychle nakoupit a pro holky chodim v 15.00hod. A to mi vzdycky nadavaj, že si chtějí hrát s dětmi. Chápu je, ale mě se po holkách stýská a přesto, že mi akorat vynadaj, se na ně moc těšim a mám radost že je mám už u sebe. At si remcaj, ja si je užívám i tak:))
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ILLUZE: jako z družin tu zkušenost nemám, protože dcera tam chodí max do tří hodin, ale ve školce jsem se bavila s učitelkama kdože zůstává ve školce pravidelně nejdéle a vyšlo z toho, že jsou to převážně děti, jejichž matky jsou na mateřské...běžně jsou ve školce do pěti a ještě některé expertky musí uhánět, aby si dítě laskavě vyzvedly....to prostě nechápu....na mateřské jsem dceru brala zásadně po obědě a déle tam byla jen když vyloženě chtěla nebo měla nějaký kroužek...to samé teď....jsem doma, tak si děti vyzvedávám tři dny z pěti po obědě a ty dva dny jsou tam, protože mají kroužky, které vážou na školu/školku
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Mne dnes dost nadzvedl tento článek http://www.novinky.cz/domaci/298701-z-druzin-se-stava-celodenni-odkladiste-deti.html

Obzvlášť pak: Rodiče si chtějí odpočinout
    Podle Hudce rodiče často hledají možnosti, kam děti odložit, aby si mohli odpočinout.
    „Jde o rodičovsky nevyzrálé lidi, kteří přesně neodhadli určitá omezení volného času a teď zjišťují, že jsou s tím problémy. A pokud nejsou ochotni některé aktivity opustit, tak pak děti odkládají jinam. I ve školce je nechávají déle, než je třeba,“ dodal.

Kolik matek aktuálně na rodičáku zná? Hodně kolem mne jich prostě při rodičovské pracuje, jen musíme onen stav rodičovské "dovolené" nahlásit. A viz naše loňská zkušenost - danou skutečnost ony instituce vůbec nerespektují a neberou v úvahu - radnice nám ony body seškrtala, že u toho pracuji na IČ nikoho nezajímalo, přestože máme v přihlášce uvedeno, že se touto skutečnosti sankce v podobě mínusových bodů snižují.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    FOXOVA: praha 11
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    MEDVED007: uzu se jen zeptat ktera je to skola a kde? /neboj, jen ze zajimavosti/
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    FOXOVA: díky, že to píšeš....kdybych tam někdy dítě potřebovala nechávat, tak se to bude hodit...vzhledem k tomu, že naše dítě do koncovky nechodí, tak mi to je fuk a maximálně se k nějaké iniciativě připojím, protože mi přijde dobré v tom ostatní podpořit...nicméně mladší dcera nám za dva roky taky bude na tuhle školu chodit, tak kdo ví jak to bude pak....
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    MEDVED007: ja vedu jedno odd druziny, jsme mala vesnicka skola, ale i tak mame deti hodne. Jedna vychovatelka ma mit maximalni pocet 28 deti. Slucujeme druzinu ve 14,30 hod, s tim, ze pokud je pocet deti vetsi, neslucuju a pockam az jich jeste par odejde, nebo je-li celkem 32 deti jsem tam navic dokud neni povoleny limit na vychovatelku. 50 deti na vychovatelku se mi nechce verit, vzdyt je to proti " zakonu" navic si nejsem jista, co by tomuto poctu rekla hygiena...kazdopadne pokud to tak opravdu je, urcite bych psala stiznosti...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TESSS: naše dítě by ze školy muselo cestovat busem a pak jít kus pěšky, fakt si nepřeju, aby to dělalo jako prvák nebo druhák....navíc má odpoledne kroužky v místě školy, tak je logické, že ve škole počká a jde rovnou na kroužek
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TESSS: I kdyby byl jen jeden v celé republice, nerada bych, aby si vybral zrovna moje dítě. Pokud je možnost, aby bylo dítě v družině, než ho budu moct vyzvednout, budu daleko klidnější, než když bude dítě celé odpoledne bezprizorní. Aspoň do té doby, než pobere tolik rozumu, že se nenechá nalákat na "pytlík bonbónů".
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KEMAL: ono ani prvostupňové...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TESSS: nedávno se to řešilo vedle ve fotkách mimin, na Vypichu byl pokus o únos holčičky a školy žádají, aby rodiče děti vyzvedávaly. Další případ byl na Žižkově. Ono se to děje, milé dámy a mínusy tomu nezabráníte...
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    TESSS: o to přeci nejde, prostě předškolní dítě se rozhodně nemůže samo pohybovat na městský ulici
    TESSS
    TESSS --- ---
    MARKYSHA: jasne pred kazdou skolou ciha minimalne jeden pedofil....
    SHEDI
    SHEDI --- ---
    BALAENA: Tohle přecházení do jiné tgřídy družiny u nás je taky možné, tedy mluvilo se o tom na začátku roku. Jak je to pak v praxi, to nevím, já vidím akorát různě pobíhající děti ze třídy do třídy:)))
    Jen mě mrzí, že nemají školní zahradu... když jsem chodila do školy já, tak jsme kromě atletického hřiště a jednoho menšího hřiště měli ještě oplocenou zahradu a tam jsme se celkem slušně vyblbli. Tady jsou jen hřiště nebo rovná zatravněná plocha, ale družina z nějakého důvodu stejně chodí nejčastěji na tzv. zelené hřiště, což je fotbalové hřiště uprostřed sídliště, s umělou trávou a sítěmi kolem dokola. Přitom v atriu družiny jsou prolejzačky atd. Ale tam se zase nevejdou všechny družinové třídy, takže by učitelky nemohly spolu tlachat:)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    YENNEFER: Další věc je, že by to pro vychovatelky mohly být hodiny nad úvazek a ne každý je ochoten dělat víc/dýl, než musí.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SHEDI: v synově škole jsou dvě družiny - "malá" a "velká" a do té půl šesté většinou jedou obě, pokud jedna učitelka potřebuje odejít o chvíli dřív, tak je teda s nima jen jedna,ale to už tam stejně bývá posledních pět sedm dětí.
    ale stejně to dost často není "malá" a "velká" družina, ale "klučičí" a "holčičí" (třeba když se v jedné vybalí autodráha, kluci se přirozeně slezou všichni v ní a většina holek naopak jde otráveně vedle), nebo není problém se přesídlit do sousední družiny za kamarádem, pokud o tom obě učitelky vědí, a tak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam