• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    FOXOVA: je celkem legrační, jak jsou dva tábory...rodiče, kteří si myslí, že výchovu spasí škola...takové to počkej jak tě ve škole srovnají....a na druhé straně škola (tedy ty), která říká kde nic není ani smrt nebere :-( oba přístupy jsou podle mě chybné...pravda je tak někde uprostřed....nebo možná víc na straně školy, protože rodina opravdu má podle mě větší vliv než škola.....ale rozhodně bych to nebrala takhle šmahem
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MEDVED007: do zavíračky je imho taky moc, to už ty děti trpí, třeba, jak jsem nedávno zmiňovala toho lumpíka Venouška, jak pozlobil chvíli Tondu, ten tam právě bývá do zavíračky a přijde mi kvůli tomu vůči ostatním dětem dost zatrpklý a nešťastný. I já sama jsem ve školce tvrdla jako poslední a pamatuju si, jak moc mi to bylo líto, když některé děti šly po o nebo hned po spaní.
    FOXOVA: ale zase bych to nepřeháněla, který z našich vrstevníků neměl jako kluk pistolku? Mně naštvalo to škatulkování a odsuzování dětí, který za rodiče nemůžou a hlavně, označování rodičů, kteří nemůžou dítě vyzvednout do 14:00 za nefungující? Já mám pocit, jestli tam u vás taky nemáte nějaký závod se směnným provozem, kde většina lidí pracuje, potom to lze, ale s pevnou pracovní dobou ani náhodou.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    TRISSIE: pochop, že naše školství zatuhlo v dobách, kdy se dělalo 6-14 :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    chápu debatu nad tím, že rodiče vyzvedávají dítě mezi 16-17 ve školce. Teoreticky, je možné si zařídit zkrácený úvazek po dobu školkovou (a pohřbít kariéru do věku 6 let nejmladšího dítěte). I to je sice víc teorie než praxe, ale..
    ovšem aplikovat to na dobu školní???? to jako že má matka nebo otec pracovat do 2 odpoledne až do deseti let věku dítěte? Nové americké fifties?
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    YENNEFER: protoze at se snazis sebevic, kde nic neni ani smrt nebere.... zni to strasne v souvislosti s detma, ale je to tak.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    FOXOVA: já naštvaná nejsem, spíš mě udivuje přístup učitelky, která mávne rukou, že ji to nepřekvapuje, protože rodiče byli to samé... :-(
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    Pomerne me udivuje, ze jste na me nastvani. Mam bohužel zatim zkusenosti, ktere nejsou pro urcite rodice lichotive.
    Ja za slozeni deti ve skole nemohu. To tu proste je dany a ja nemohu delat nic jinyho, nez vymyslet pro deti nejaké programy abych vysla vstric co největsimu poctu deti najednou.

YENNEFER: mam nepomerne slozeni deti 1 a 4 trida... s prevahou kluku. holek tu mam jen 8. coz je teda taky hodně znat. snazim se je zabavit co to jde,. Celkem se mi to dari. ale mzi me, ze veskara ma snaha prace se vytraci. Vliv rodiny a prostredi je stale jeste vyrazny. Uvidime jaky bude dalsi vyvoj...

ad vyroba zbrani - jsem silně proti tomu. Vedu-li je proti nasili, nebudu jim povolovat vyrobu zbrane. Snazim se detem ukazat, ze jsou i jine zpusoby hrani, a jine nez nasilne mysleni.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: tak ona je asi jiná zkušenost, když máš děti od sebe věkové dál a když jsou blízko a sladit aktivity není těžké....naše děti měly a mají školku i družinu rády, chodí tam bez problémů, ale když je na výběr družina nebo máma, tak dycky zvolí mámu....a já jsem moc ráda, protože já si čas s nima taky užívám a jsem ráda, že jsem s nima...bylo by mi líto, kdyby to bylo jinak.

proto moc nechápu matky na mateřské, které nechávají pravidelně děti ve školce do zavíračky :-( zjevně mají děti věkově blízko u sebe a ač jim nijak nechci upírat právo na odpočinek, tak prostě tohle je pro mě přes čáru...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ILLUZE: mně bylo okamžitě po narození první dcery jasné, že teď můžu na mnoho a mnoho let zapomenout na to, že bych "normálně" pracovala...oba s manželem chodíme z práce když v šest, spíš v sedm...tak to prostě je, přijala jsem to jako fakt. a popravdě, poté co jsem na mateřské okusila časovou volnost kdy nemusím strávit každý nádherný den zavřený v temné kanceláři, už se mi do toho ani nechtělo. ano, chci pracovat, nějak se pracovně realizovat, ale že to není stálý plný úvazek mi nijak nevadí. ale pravda taky je, že jsem nikdy nebyla kariérní typ (ač si to o mě hodně lidí myslelo a myslí) a že mě moje práce nikdy nijak zvlášť nebrala...zajímala mě spíš výborná parta, která se tam vytvořila a věci okolo :-))) jsem ochotná klidně zkusit něco jiného a uvidí se :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ORIKA: I kdyby si je na ten stůl hodily, tak jediné, co k tomu mám je těžká závist:-)

ILLUZE: Držím palce. Podle mě to moc řešení nemá. Hlídací/vyzdvihávací babičku (ať už vlastní nebo placenou - placená nemusí být zrovna v babičkovském věku:-) nebo rezignaci jednoho z rodičů, který si najde takovou práci, která prostě končí před zavíračkou školky, i když to není zrovna to, co ho baví/naplňuje/co vystudoval.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    FOXOVA: celkem chápu jak to myslíš, ale není možné ty děti z *problémových rodin* nějak zapojit mezi ostatní? jestli se tam tvoří skupinky, které ty děti vyloučí, tak je dost smutné, pokud se to dospělí nesnaží trochu rozstřelit... sama mám zkušenost jen z táborů, ale i tam se nám dařilo takovéto děti nadchnout a zapojit a nikdo je neodstrkoval stranou, protože jsme to prostě nedovolili... rodiče nikdo nezmění, ale škola by něco udělat mohla a měla
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    já vás uklidním, mám zkušenost zcela jinou než FOXOVA :) v družině nám nejdéle zůstávaly děti, jejich rodiče pracovali jako doktoři nebo v podobně pracovně náročných profesích a pak děti, které měli ve škole staršího sourozence a tomu končila výuka 2x týdně až po 16hod, takže dítko vyzvedl poté co skončil...99% dětí co odcházelo dříve (buď ještě před procházkou nebo hned po ní) kňouralo, že chce v družině ještě zůstat a hrát si s ostatními
    děti ze sociálně slabších rodin se rozhodně patologicky neprojevovaly (rozhodně ne v tak velké míře jak u foxové) a fakt, že jsou na tom "hůře" (finančně) se projevoval zejména v tom, že jim rodiče nemohli dát peníze na společnou návštěvu solné jeskyně/divadla/školy v přírodě apod.
    a k těm matkám na mateřské/rodičáku - valná většina z nich si děti vyzvedávala hned po obědě, příp. po procházce a často se stalo, že dítko chtělo ještě v družině zůstat, což už bylo na domluvě maminky se mnou...opravdu bych se neodvážila tvrdit, že ženy co jsou doma (a je fuk, jestli na rodičáku nebo v domácnosti nebo z nějakého jiného důvodu) odkládají děti do družiny/školky aby si pak mohly doma hodit nohy na stůl...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EDERA: aktuálně dumáme, jak to pořešit - na běžné pozici v oborech, ve kterých působíme, je malér, pokud matka (natož otec) končí pravidelně o páté, natož před touto hodinou
    z města nám však příjezd trvá více než hodinu... i ta naše soukromá školka však končí o půl šesté, natož státní...
    zase ale začíná o půl sedmé... což je super pro holky, co působí v nemocnici v Motole, kterých je v našem městě pár... ale ne pro běžnou "pracovní sílu" v ostatních oblastech...

těžko shánět své kolegy na pravidelné porady kolem sedmé osmé, protože naše radnice poněkud zastydla v osmdesátých letech, kdy něco nějak fungovalo
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TUTIK: u nás bylo období, kdy nám paní učitelka musela volat, že konečně můžeme pro Eli vyrazit - trvala na tom, že tam musí zůstávat poslední - časem jsme zjistili, že je blahem bez sebe, že má konečně paní učitelku jen pro sebe - nutno však podotknout, že ta ženská je poklad a s dětmi si skvěle vyhraje...

EDERA: chápu, že jsou děti ustýskané, každopádně je pro ně jistě lepší, když si hrají se svými vrstevníky nebo něco ve školce tvoří, než doma hrají právě ony počítačové hry nepřiměřené svou úrovní jejich věku

P.S.
    a docela mne fascinuje, kolik rodičů i v ne sociálně problematických nebere na zřetel doporučení výrobců a distributorů, od kolika let je daná PC hra vhodná
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    EDERA: Tohle je takova pravda a je smutny, ze to tolik lidi nevidi. Ja ted jeste ani mimino nemam a presto davam na dve dopoledne dvou a pul letou dceru do skolicky a petileta chodi do skolky denne a zustava do odpoledne. i kdyz tedy jeji skolka je do tri jen pondeli az streda, kdy ma pote hned navazujici hodinovy krouzek a ve ctvrtek a v patek maji skolku jen do dvanacti. Vyhovuje nam to tak, ale i kdyby byla skolka dele denne, bude tam chtit zustavat.
    A az budu mit novorozene, tim spis pro tu mladsi (a pro vsechny) bude prospesne, kdyz nebude muset porad jenom sedet doma a koukat se na spici mimino - od zari bude chodit do skolky na kazdy den.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ILLUZE: no to je teda sprosťárna, rodiče prostě pracují. A co se týče nechávání dětí po obědě ve školce spát, já osobně bych to volila taky, protože když ho po obědě odvedu, tak už spát nepůjde a bude vzhledem k rannímu vstávání přetaženej. A já si prostě nemyslím, že by děti z prvního stupně měly chodit ze školy samy a trávit samy ten čas. Co se týče kroužků na škole, jestli se nic nezměnilo od té doby, co jsem chodila do školy já, tak stojí za prd. Já třeba chodila na tzv. pohybové hry, měla to naše tělocvikářka a pokračovali jsme v prudě s nářadím. Bomba.
    FOXOVA: taky mám tu zkušenost od kamarádky, že její děti nadávají, že jde moc brzy, že doma je blbý mimino a tam mají kamarády. Ale neznám rodiče, který mají pracovní dobu do jedný, aby mohly vyzvedávat děti ve dvě, to je teda pěkná blbost. Zřejmě v tom vašem prdelákově máte zlatý život...
    EDERA
    EDERA --- ---
    FOXOVA: Upřímně řečeno si myslím, že určitá skupina dětí na tom holt vždycky bude dokonce líp odložená v družině, než kdyby byla doma s rodičema. Jsou rodiče, kteří se dětem věnovat neuměj a/nebo nechtěj a žádným befelem shora nebo omezením možnosti družiny je k tomu nepřiměješ. Může mi to být líto, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat. Že si spratečci vyrobili na keramice kulomet? Bohu díky aspoň za to! Aspoň si vyzkoušeli, jak se s hlínou pracuje, jak těžké je převést nápad do reality. Furt lepší, než kdyby v té družině vůbec nebyli a třeba kouřili za stodolou.
    Pracovně se mě tahle problematika okrajově dotýká, účastníkům se pravidelných setkání zástupců neziskovek a státních institucí, kde se řeší problematika dětí ohrožených zneužívánim a kriminalitou a vždycky tam zazní, že zapojeni ohrožených dětí do nějakých zajímavých odpoledních aktivit ve škole je poměrně spolehlivá prevence.
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    Je mi jasny že se hned kazdy rozumny rodic nasupi, protoze ma pocit že on je tak oznacen... nikdo vas prece k rodicum asocialum neprirovnava... ty deti, ktere jsem popsala jsou vzajemne dosti odlisne. Navic je to opravdu muj osobni zazitek. Co by vas spis melo mrzet neni to, že to tak vidí člověk z oboru, ale ze se to vubec děje... že jsou prostě rodice, kteri to dite proste odlozi a prehodi odpovednost za instituci i kdyz sve deti maji radi a mysli to dobre. Tot vse. :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EDERA: protože by byl s mámou přece. Tím mě tuhle uzemnila tchýně, že co jsem to za matku, když jsem přes týden s dětma jen od čtyř do devíti.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MADIETTA: Já třeba ani nevidím nic pohoršujícího na tom, je-li v družině dítě, jehož matka je na mateřské s mladším sourozencem. Péče o mimino JE taky práce, jako každá jiná. A z vlastní zkušenosti vím, že se hodně blbě hledá program, který by zaujal jak mimino, tak desetiletého školáka. Proč by chudák školák měl odpoledne dřepět doma, kde jeho mladší sestra spí, když může řádit s kamarádama na školním hřišti, jít do kina, na družinový kroužek keramiky etc.?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam