• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD:
    TRISSIE: ale chápete, že to je váš osobní přístup? Že to objektivně nemá naprosto nic společného s tím, jestli dítě je nebo není chudák, jestli ta dotyčná matka je nebo není dobrá matka?

Kde se to ve vás vůbec bere, tahle potřeba furt někoho soudit? Skoro to zní jako kdybyste se potřebovaly s někým srovnávat, že jste lepší. Nebo nevím, na tohle asi nemám kapacitu, tenhle přístup "podívejte se na ni, ona tohle (dosaď jakoukoli objektivně zcela neškodnou aktivitu, která rozhodně není týráním dítěte), je to špatná matka" je mi prostě cizí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: a hlavně teda to, že tam nechává to dítě každý den až do večera. Kdyby ho tam měla na dopoledne, nebo já nevím po spaní si ho vyzvedla, aby měl kontakt s jinými dětmi, tak neřeknu ani popel. Ale záměrně ho tam nechávat každý den až do zavíračky... druhé auto mají, ona řídí, takže klidně by tam pro malýho zajet mohla.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LAURA: když nemají na výběr, tak nemají na výběr, od toho školičky jsou, ostatně moje děti do ní chodit nejspíš budou taky, protože čistě na home-office nemůžu dělat věčně. Ovšem v takovém případě udělám maximum pro to, abych s nima taky mohla být i ve všední den a nebudu je tam nechávat do zavíračky jen proto, abych teda měla svůj klid.
    ADD
    ADD --- ---
    LAURA: Ale tady se mluvilo o matce, která má volbu. Jasně, že jsou ženské, které musí bát dítě do týdenních jeslí, protože alternativou je děcák. Ale tady se nemluvilo o bídné situaci některých rodin, ale o přístupu rodičů, kteří mají možnost volby.
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD: tak buď ráda, že máš možnost to tak mít, spousta lidí třeba nemá na výběr. Se sebevědomím to nemívá pranic společného.
    ADD
    ADD --- ---
    LAURA: Já si vždycky myslela, že nejsem moc sebevědomá matka, ale v tomhle kontextu asi jsem. Myslím si, že moje přítomnost má pro dítě hodnotu, že mu mám co předat, že nikdo na světě k němu nebude tak pozorný jako já (a to fakt nejsem žádná matka údernice). Do tří let se tvoří základ, na kterém dítě bude celý život stavět - jeho schopnosti vztahové, jazykové... a nevím, proč bych u toho neměla být.
    LAURA
    LAURA --- ---
    TRISSIE: v zahraničí je to naprosto běžné. Já v tom osobně taky problém nevidím. Holt chce být matka doma jen s jedním dítětem. Můj muž to tak má taky a nijak mu to nevyčítám..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LAURA: ve dvou letech být s matkou akorát o víkendu? když k tomu není vůbec nutnost?
    LAURA
    LAURA --- ---
    TRISSIE: jestli je tam to dítě spokojený, tak kde je problém? Jako přijde mi fajn, že u nás mají děti a matky možnost spolu být doma dýl, než je to běžné v zahraničí, ale tohle paušalizování typu "chudák dítě" mi přijde teda dost mimo, nezlob se.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VALENTINA: když jsi mi tak nahrála... na Pavlově oslavě narozenin jsem se bavila se sousedkou (má dva kluky, 3/2011 a 1/2013) a vylezlo z ní, že toho staršího má už od jara na full time v soukromé školce, vozí a vyzvedává ho tatínek, takže je tam kluk 7-17 od pondělka do pátku. A oba rodiče se rozplývali nad tím, kolik se toho malej ve školce naučil, a jak mu to vyloženě svědčí.
    Přitom ona je full time doma, má na starosti akorát toho mladšího a barák (kterej není nijak extra velkej), kolem zahrady dělá všechno on a většinou i vaří on.

Já vím, že mi po tom hovno je, ale furt mi to přijde docela divný a toho chlapečka je mi docela líto...
    a už vůbec se nedivím, že její manžel rozhodně nechce třetí dítě, i když ona jo.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    MAKU: až si najde kamaráda, tak se to otočí :-) první rok jsem se ve školkové šatně při čekání skamarádila s paní, která tam dala syna v pěti letech, prvních pár měsíců probrečel, totální mamánek, už to chtěla vzdát, ale pak ho učitelky daly dohromady s mým synem, kluci si sedli a bylo po problému. Nech tomu čas a věř, že je to pro něj fajn. Zvlášť pokud je jedináček, tak je dobře, když bude chodit mezi děti, se kterými si pohraje a naučí se, jak to chodí v kolektivu :-)
    MAKU
    MAKU --- ---
    YENNEFER: jo, souhlas. dík za nakopnutí :)
    MAKU
    MAKU --- ---
    Nejsem si jistá, že by pomohla změna školky - rozumové výhrady mám ke školce já, u T. je to spíš dáno pocity nejistoty - nové prostředí, cizí lidi, problém se začlenit mezi děti. To bude mít ovšem v každé školce (loni byl párkrát dopoledne ve školičce DDM - tam bylo dětí jen pár a učitelky snaživé - po třetí návštěvě už tam taky nechtěl. Pak už tam nechodil - víc než čtvrt roku nesměl ze zdravotních důvodů do dětského kolektivu a na jaře už se to nějak nestihlo.) Myslím, že dobrá učitelka by mu mohla významně ulehčit začlenění mezi děti, na druhou stranu změna školky vtento moment udělat jen ještě větší zmatek. Ale úplně jasno v tom nemám, váhám ve všech směrech.

VALENTINA: dík za podporu, budu bojovat sama se sebou.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ADD: tvůj názor, já s tím nesouhlasím. Jako nejsem pro to, nechávat tříleté děti v zařízení celý den, ale moje děti do školky od tří let chodily, babička je vyzvedávala po O a myslím že žádné negativní následky to na nich nezanechalo:)
    a je jasné, že když přijde dítě první rok do zařízení, tak je většinou víc nemocné, ale s tím se musí počítat.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    MAKU: tohle je blbost, když se ti něco nezdá, tak na to upozorni hned... ty učitelky tam toho mají docela dost a pokud si normálně hraje a nevyjadřuje nějakou nespokojenost, tak ony nemůžou poznat, že není spokojený, ale hraje si sám, protože prostě neumí navázat kontakt, takže když je poprosíš, aby mu s tím pomohly a vybraly mu třeba kamaráda, tak uvidíš, že to půjde líp
    ADD
    ADD --- ---
    VALENTINA: Naše dětská doktorka mi přihlášku do školky podepisovala velmi nerada; tvrdí, že dítě do pěti let nemá v kolektivu pravidelně co dělat, že na to nemá imunitu. Názor, že dítě se musí nejpozději od tří let otrkávat, je trochu ovlivněn dobou minulou - když musí, tak proto, že umřít hlady není v jeho zájmu, ale pokud by hlady neumřel, tak proč?
    ADD
    ADD --- ---
    MAKU: Já nevím jak vy, ale my máme doma taky reálný svět. :-) A do imaginárního světa utíká spíš dítě nešťastné ve školce než dítě šťastné doma. (Vím, jaks to myslela, ale vedu si svou. :-))
    Neznám žádnou církevní školu, která by při přijetí upřednostňovala křesťany. Prostě zřizovatelem je církev / řád, ale rozdíl je spíš v tom, že církevní školky jsou nové, nemají zajeté sterotypy a učitelé ještě nejsou zpruzení. :-)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAKU: souhlasím s Medvědem, neházej flintu do žita předčasně, ono se to poddá. Můj syn si první rok ve školce hrál v podstatě sám nebo s kamarádem, s klukama se nezapojoval-taky tam už byli z předchozího roku sehraná partička. Doma bych ho nenechávala, život je boj a on se bude muset o sebe postarat, že tobě to trhá srdce, to je normální, já za děti taky často trpím, ale často je taky nechávám se v tom trochu plácat, ať se otrkají. Taky jsou oba dost velké citlivky, ale fakt v tom kolektivu se budou pohybovat ještě pár let.
    MAKU
    MAKU --- ---
    MEDVED007: Trefa. No - to je i důvod, proč ho tam ráno vodí muž a já ho vyzvedávám. Racionálně máme s mužem naprosto shodu v tom, že to T. potřebuje - a za rok by to bylo totéž. Pocitově mám ovšem sklon podléhat tomu pláči :-(

ADD: no já nevím, to mi zas přijde jako schovávání se před reálným světem... Navíc zakázky doufám neskončí, potřebuji naopak další a další ;-)

Já osobně chodila do jeslí a do školky v pohodě, problém jsem začla mít v ZŠ a pak se to už se mnou vleče celý život (radši zalezlá doma nebo venku sama s rodinou, než kdekoliv mezi lidmi). S ohledem na to, že pro změnu ZŠ v Kunraticích má dobré jméno a je šance, že tam pak bude chodit se známými tvářemi ze školky, mi zas přijde výhodné pro budoucnost setrvat na této školce. (Ač teda tohle ADD: zní zajímavě, kouknu se, děkuji. Ale nejsme věřící, tak pochybuju, že by nás tam chtěli ;).

BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: i adventisti mají školku na čtyřce, konkrétně na Brumlovce :) ale pokud vím, beznadějně plnou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam