• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    YENNEFER: stydím se teda ale mohlo by se stát, že by tu dost exemplárních kousků třeba hned nebylo.
    EDERA
    EDERA --- ---
    YENNEFER: Tak u nás je zjevně něco špatně, protože ačkoliv zeleninu normálně jíme v množství větším než malém, ne vždycky je v lednici vzorek vhodný k odnesení a ochutnávání za syrova ve školce. Cuketa a řapíkatý celer se k tomu moc nehoděj a do svačinových krabiček třeba zrovna přišla řada na jablka.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    YENNEFER: Někteří lidi zeleninu nejedí a jsou normálně zdraví jako všichni ostatní a do některých dětí dostat zeleninu je nadlidský úkol. :)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    TUTIK: jak jako shání zeleninu? :-) tu snad každý normálně vytáhne z lednice a pokud ne, tak je fakt něco špatně, nehledě na zaměstnanost...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    když jsem dnes přišla toni (3) vyzvednout ze školky, naklonil se ke mně takovej blonďatej kluk a povídá: "tonička dneska zlobila!!" tak se ptám toni, zda je to pravda a ona přikývla. "přebíhaly jsme s emmičkou samy přes ulici!" a já: "jakto, vždyť víš, že sama přes silnici nesmíš!" a tonička: "ale emmička mě držela za ruku a říkala, že takhle se nám nic nestane!"

eh, no comment :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TUTIK: Buď ráda, že jsi dostala email, ve spoustě školek bys dostala vynadáno, jak to, že neneseš zeleninu, že sis to přece měla přečíst na nástěnce ;-)
    My tenhle týden měli přinést deštník, že s nima budou děti tančit. Obdivuju paní učitelku, že si tohle s tím stádem tukanů lajsne, já bych už předem viděla samé vypíchnuté oči... (Dopadlo to dobře, děti byly nadšené a měly všechny oči na svých místech.) ;-)
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    Tak nam to taky zacina. Uz ve skolce. Noseni pomucek. :) Dostala jsem email (!!), ze maji deti prinest v pondeli zeleninu na poznavani a ochutnavani...

Mne to teda (zatim) prijde mile a pozitivni - beru to jako zapojeni deti, a vytahnout mrkev z hliny a utrhnout rajce je pro Zuzu zabava.... ale jde se na to podivat i z druhe stranky - z pohledu mych zamestnanych kamaradek, jak shani nekde zeleninu, aby deti mohly donest pomucky a svacinku do skolky. Uz od skolkoveho veku, az pujde do skoly, bude toho jeste vic... :)
    LBW
    LBW --- ---
    MOTYLEK: Cely prvni rok? Musim byt trpelivy teda
    Je ve skolce od zari, zrovna za chvili pro nej pujdu a chystam svacinu, aby chudak mel co jist cestou domu :-))
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    QASHQAI: Styděla se před paní učitelkou, ne? :)

LBW: Nemáš dítě čerstvě ve školce? Náš Adam byl nedojedenej první rok ve školce. Vždy když jsme si ho vyzvedávali (hned po odpolední svačině), nám oznamoval, že má hlad, a sondoval, co jsme mu přinesli k jídlu. Druhý rok ve školce už tohle nevyžadoval, asi si zvykl jíst tam pořádně.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: já zrovna začínám toužit po tom,aby B přes den spát přestal. Jako jo, ta hodina až dvě jsou fajn, ale když to stejně je jednou od dvou a po druhé od čtyř, nenaplánuju nic. A hlavně, chodí kvůli tomu spát v deset večer, klidně i v půl jedenácté a to se mi hrubě nelíbí, už proto, že u toho často vyvtuhnu taky a já bych si přitom ráda večery zachovala pro sebe, ať už na práci, čtení, povídání s Ondřejem či cokoliv.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TETA_JELENA: U nás jak onemocní jedna, do 2 dnů lehne i ta druhá, takže tenhle problém asi řešit nebudu, nechám je doma obě, aby to neroznášely dál.
    MEDVED007: Když jsme byli v létě na "táboře" (taková rodinná dovolená pod týpkem s dalšíma rodinama a tím pádem hromadou dětí), hrály si holky někdy spolu a někdy každá se svýma vrstevníkama, že by mladší byla nonstop pověšená na ségře a jejích kamarádkách, se nebojím.
    KEBAB: Mně učitelka právě říkala, že mají dobré zkušenosti s obojím a že záleží hlavně na dětech. Že hodně rodičů sourozence odděluje hlavně proto, že se řežou :-)

Díky všem za reakce :-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    RYBKA: nás holky překvapily - ta starší se pečlivě starala, ta mladší na ni zvysoka pekla a věnovala se jen novým hračkám - jinak se doma za ní táhne jak malé smrádě
    ale starší byla očividně pyšná, že tam tu mladší sestřičku má a snažila se ji ochraňovat nebo alespoň zpovzdálí dohlížet
    KEBAB
    KEBAB --- ---
    RYBKA: Syn (3 roky) teď začal chodit do školky dcery (4,5 let). Konzultovala jsem to s učitelkama a jejich zkušenostmi a nakonec jsem se je rozhodla dát každé do jiné třídy. Ostatně s dcerou loni chodili dva bráškové a nebylo to asi úplně ono, byli na sebe strašně fixovaní a dál už se moc nesocializovali. Já navíc řešila, že dcera je dominantní doma i ve školce. Doma jí syn moc neunikne, ale ve školce si může začít fungovat víc po svém, ve svém kolektivu... Chodí tedy do vedlejších tříd, občas mají i nějaký program spolu, sourozeneckých dvojic je ve školce víc a učitelky to řeší tak nějak rozumně, občas se domluví a jdou se sourozenci navštívit apod. Zatím to tedy trvá jen od září, ale myslím, že to oběma jde k duhu.

Logisticky nic moc, chodím je vyzvedávat ještě s nejmladším synkem, tak to je vždycky adrenalin zajít a vyjít ze školky se správným počtem dětí, ideálně i oblečením, které jim patří.
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    MAKU: dobre vedet! poslu ji to dal, ona je od sebe nechce oddelit vubec nikde. Jonasek chodi na atletiku, ona tam bude chodit taky. Jonasek chodi tam a tam, ona bude chodit taky.
    Jeste maji oba problemy s reci, jelikoz jsou dvojjazycna rodina. Jonasek loni hodne koktal, Klarce neni ve 3 letech vubec rozumet. No nevim, kazda matka musi tohle zvazit a myslim, ze i pres negativa to stejne udela tak, jak mysli ona....nebude je rozdelovat.
    Ja nemam zkusenost, tak nemuzu nic rict.
    MAKU
    MAKU --- ---
    TETA_JELENA: MEDVED007: já si tohle zažila sama na sobě - mám o rok staršího bratra a byla jsem na něj fixovaná hodně moc. Zatímco na školku mám vzpomínky pěkné, škola byla od začátku utrpení (jakožto předšklolák jsem sice ve školce nějaké kamarádky měla, ale žádná pak nešla na stejnou ZŠ). Najít si mezi spolužáky nové kamarády mi moc nešlo - po škole jsem si chodila hrát s bratrem a jeho kamarády z jeho třídy. Což samozřejmě šlo jen do určitého věku - pak mě kluci mezi sebe přestali brát - a já se cítila ještě osamělejší. To samé letní tábory atp. - oddělení od bratra pro mě znamenalo do určitého věku více méně samotu. Jsem teda klasickej introvert, extrovertní povaha by si asi nové kamarády našla snadněji.
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    MEDVED007:
    MEDVED007: jojo, pripada mi to, ze to dite neni moc schopno byt bez toho sourozence. otazka je, zda je to dobre ci ne. nastesti to nemusim resit:))
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    jediné negativum jsem teda viděla v tom, že ta mladší si vlastně nevytvořila svůj okruh kamarádů.....furt se táhla za ségrou a hrála si s těma většíma, ostatně jak je zvyklá i normálně. ale jakmile ségra odešla do školy, tak se to rychle srovnalo.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TETA_JELENA: tak tohle je pravda.....my teda neřešili až tak nemoci....ostatně když je jedno dítě nemocné, tak je snad i lepší mít doma i to druhé, protože je třeba tam zdravé nějak dopravit a s nemocným malým doma je to docela problém....řešíme teď se školní docházkou....nicméně u nás byl jediný problém, že předškoláci měli určité aktivity (kroužky, výlety), které mladší děti neměly resp. se jich neúčastnili....a to ta mladší obvykle obrečela.....ale já si říkala, že to je otužování na to až tam bude úplně sama......mmch, to proběhlo zcela hladce.
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    RYBKA: moji nej kamosce ted nastupuje dcera (3roky) k brachovi (4.5 roku) a jediny, ceho se boji, ze az Jonasek onemocni, ona to bude blbe nest a nebude chtit do skolky. pokazdy kdyz je rozdelili, chytla usi a homeopatka ji rikala, ze to s tim urcite souvisi. tak nevim, jestli bude chtit delat jakykoli aktivity bez nej. je na nej dost fixovana.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MEDVED007: Přesně tohle bych si od toho slibovala :-) Díky
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    RYBKA: holky mi chodily poslední rok školky té starší spolu.....můžu to jen chválit....mladší se zcela bezproblémově zapojila ač jí byly čerstvě 3 roky a logisticky je to taky prima :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Máte někdo zkušenost se sourozencema (ne dvojčatama) v jedné třídě?
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    LBW: Haha. Maruška mi hned v šatně vypije skoro na ex půl litr pití-asi tam ani nepije, to musím zítra vyzjistit. Na jídlo se učitelek denně ptám, protože moje dítě je totální nejedlík, tak abych byla v obraze, co pozřela a třeba jednou mohla mít radost, že snědla všechno!! :) Pokaždé je to ale stejné-svačiny ani neochutná, na oběd jen pár lžic polévky a druhé jídlo nikdy ani neochutná a když p. uč. zkouší pobízet, tak sa tam rozbulí :( Zato doma hned hlásí, že má hlad a chce papat tu řízek, tu hranolky, pak čokoládu, čokoládovej jogurt...Na můj dotaz, proč nejí ve školce mi řekne: "Protože je tam paní učitelka." To teda má logiku...:))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam