• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    EDERA: já původně doufala, že mi tady někdo hodí nějakou jednoduchou odpověď a nestane se z toho diskuze přes 50příspěvků. Je mi už trapný, že jsme to tak rozvedly. Ale i tak díky: rámcový program google našel a fakt zírám, že máte pravdu a jde o suplování rodiny a sociálních dovedností. no z 50stran jsem přečetla zatím asi jen jednu
    KATIA
    KATIA --- ---
    EDERA: rámcový vzdělávací program se tomu říká
    Metodický portál RVP - Modul Články
    http://clanky.rvp.cz/clanky/P/PREDSKOLNI-VZDELAVANI.html/
    EDERA
    EDERA --- ---
    VERONIKA22: Ono by možná stačilo, kdybys místo stanov začala hledat osnovy.:-)
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    VERONIKA22: mozna budes tedy prekvapena, kolik durazu se v ramcovych pogramech predskolaku klade prave na navazovani vztahu ke kolektivu, druhym lidem, socializaci, umeni se odloucit od rodicu a nejblizsich, atp. Proste veci, ktere sve dite sama doma nenaucis.
    Nejaky basnicky, rikanky, malovanicka bych rekla, ze jsou dost podruzne.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: jak jsem zmiňovala konkrétní příklad, tak tam prostě jsou úplně jinde. pracují hodně s motorikou, s tím, aby se dětem věci propojovaly, aby spojovaly obě hemisféry... to taky není o znalostech, ale o skvělé přípravě na učení, soustředění...... podle mě supr.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TAPINA: ale jo jsem asi taková. nedávno mi v jiné technické diskuzi bylo řečeno, že knihu nepotřebuju ať použiju google. ale já fakt nemám ráda pátrání v monitoru. Jsem dost knihomil a miluju když je něco černé na bílém.
    Na vzdělávacím kurzu jsem si ověřila i tu kreativitu, že jsem jí opravdu do vínku moc nedostala.
    a ano ztrácím se ve světě a jsou k tomu i podstatné důvody. ale pokouším se s tím bojovat. ať to tak nezůstane navždy
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: nevím, netuším....je fakt, že naše dcera vstupovala do školy s nadprůměrnými znalostmi a škola je dělaná obecně pro průměrné dítě (samozřejmě)....ale stejně si myslím, že první třída není o vědomostech, ale hlavně o tom, aby se dítě naučilo samostatně myslet, být za sebe zodpovědné, umělo si plno věcí zapamatovat, sedět a soustředěně pracovat....je toho hodně a je to i tak pro ty děti zezačátku těžké....nějaké vědomosti prim nehrají
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERONIKA22: Já už mám z tebe zase pocit, že se ptáš složitě na věci, které lidi tak nějak normálně dělají a neřeší, kdy a jak. A že by ona "institucionalizovaná výchova" byla pro tvoje dítě ideální šance, jak nesklouznout do stejné ztracenosti ve světě, v jaké se nacházíš ty.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    JELLYBEAN: zkusím vůbec bych netušila jak to správně pojmenovat
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    VERONIKA22: když si do googlu zadaš rámcový program předskolniho vzdelavani, tak ti to urcite vyplivne nejaky konkretni navod. Nebo si zadej rámcový program mateřská škola a najde ti to uz konkretni programy konkretnich školek, kde se urcite muzes inspirovat.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: začínám mít pocit, že možná ty vesnické školy jsou oproti praze napřed ;-) nebo školky pozadu?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KATIA: ano díky toho jediné se budu držet. kouknu co vše by se nám hodilo

MEDVED007: achich přijde mi to smutný. čekala bych i od první třídy pořádný příděl novinek pro ten dětský mozek.
    KATIA
    KATIA --- ---
    VERONIKA22: existují, jak ti bylo doporučeno. portál toho má celý regály.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VERONIKA22: myslím, že co je pro předškoláka a co pro prvňáka se vlastně ani neví....krom psaní a čtení (a to se písmena aspoň tiskací probírají už ve školce) je to hrozně propletené...já osobně měla pocit, že dcera se v první třídě krom psacího písma nenaučila lautr nic....ve druhé ten pocit do značné míry přetrvával...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    EDERA: říkadla máme, zpěvník máme, výtvarné umění zvládám docela dobře a toto vše máme doma už nyní jako samozřejmé vyučování. Ale takové ty samozřejmé dovednosti neumím rozlišit: co je pro prvňáčky a co je už pro mateřský školy. směry a roční období jsem fakt nevěděla kam zařadit. i tvary nevím jak brzy to děti umí pochopit a pojmenovat. Proto se tu vyptávám. a štve mě, že neexistují nějaké materiály pro učitele či zvídavé rodiče. Já bych jinak četla "stanovy" a nevyptávala se tady tak hloupě :o)
    KATIA
    KATIA --- ---
    EDERA: tak samozřejmě. jenom si myslím, že je prostě dneska jistá pravděpodobnost, že narazí na pokrokové pedagogy. dcera kamarádky například chodí do obyč základky na malém městě a učí se motorickou metodu.
    EDERA
    EDERA --- ---
    VERONIKA22: No, jestli Tě jako první pro tenhle účel napadne slabikář a ne knížka říkadel, zpěvník, kniha o výtvarném tvoření apod., tak mám o úspěchu vaší domácí předškolky lehkou pochybnost.

KATIA: No, jak kde - u Kebiny ve škole se učí úplně stejnou analyticko-syntaktickou metodou jako v pravěku, kdy jsem do školy chodila já. I ta nablblá papírová písmenka vystřiháváme a Kebinka je ztrácí.
    Obě naše holky se naučily číst samy od sebe dávno před začátkem školy - jedna půl roku, druhá zhruba rok a půl. Jedna svou učitelku nesnáší natolik, že jí zatím neprozradila, že umí číst, druhá si nosí v aktovce vlastní knihu a při hodinách češtiny si v klidu čte:-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KATIA: čtení vynechám. jsem proti aby se v první třídě nudila
    KATIA
    KATIA --- ---
    VERONIKA22: dneska už se třeba děti učí číst jinak než za nás, moc bych se tímto směrem nepouštěla...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KATIA: ale né jí - mě. školské dovednosti nemám tak se prostě potřebuju inspirovat. ok vyhledám si to nakladatelství portál
    KATIA
    KATIA --- ---
    VERONIKA22: portál vydává celou řadu knih pro předškoláky, pracovní listy. není důvod dávat jí školní knihy.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KATIA: chápu ale já prostě nechci aby už dítě bylo každý den pryč a řešili jsme den co den docházku do nějaké školky. Zatím ho prostě hlídat nepotřebuju ale na soukromé hlídání finančně nedosáhnu. Tak aspoň mám cíl co musím pro dcerku zajistit. ještě zbývá spousta času ( neměla ani ty 4té narozeniny ) takže lépe určitě může ještě být.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam