• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    EDERA: Jo, v našem nejchudším kraji... což je trochu s podivem, neb třeba za psa platíme v našem krajském městě poplatek vyšší než hlavní město (a kdokoli jiný ve státě).

Ale školky se zatím dotují slušně. ZRPŠ bude asi stejný 5euro*10měsíců =50 euro=1250Kč.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SANTAL: A kdeže to? V zemi divů za pomlčkou? Já platila ve státní (teda obecní, přesněji) školce 850 Kč/měsíc školného a SRPŠ bylo tisícovka za rok. Viděla jsem detailní vyúčtování a při cenách za divadýlka to ani o moc míň být nemohlo.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ANNAWA: Jo. a SPOUSTA věcí, které bych uměla naučit - kdyby mě to napadlo. Takže ne já, školka naučila mé děti jíst s nožem. Školka je naučila skládat si pyžamko. atd... Jsem fakt ráda za tuhle zpětnou vazbu, člověk je miluje - ale stejně podceňuje...

Mladší do 3r - které měl v létě - mluvil 5 slov. Od léta chodíme k logopedce, ale i ta se ptala zda jde do školky... A já málem tenhle týden brečela štěstím, když mi můj nemluvící syn na mé "Ľúbim ťa" řekl "Aj ja teba, ve(ľ)mi".
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    YENNEFER: Slovensko :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ILLUZE: ještě, já se bála, že B školku nedá, byl na mě dost fixovanej, ostatně spí se mnou v posteli, večer ho musím mýt většinou já a tak podobně, ovšem ze školky je nadšený. Je tam nejmladší, v prosinci mu bude dva a půl, oni ho vzali, protože otvírali a neměli ještě plno, normálně berou od dvou a půl až. Přiznali pak, že z toho měli vítr, on je i vzhledově dost mimino, ale chytil se podle mě i podle nich výborně, dneska už si myslím, že zrovna jeho do školky nedat (chodí tedy třikrát týdně na dopoledne), okrádala bych ho o něco, co mu zjevně svědčí.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ILLUZE: B začal taky vyžadovat nočník až po nástupu do školky :-)

A to si představ, že do školky dávám dítě já, na mateřské, na vesnici, do práce nechodím (že pracuju doma, oni nevědí :) Navíc je ta školka přímo v naší ulici, takže babky mají vše pod kontrolou.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SANTAL: já úplně vidím, jak B ve školce popojel ve věcech, v nichž se mu věnovat nedokážu nebo mi to nejde, nebaví. V mém případě například zpěv, kterým bohužel vůbec nevládnu, pak vztahy s vrstevníky, sourozence má mnohem starší, hodně popojela i mluva, donedávna ne moc hovorné batole náhle skloňuje, časuje, to nevím, zda je školkou, ale řekla bych, že i to je.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    SANTAL: kde to jsi, to zní jako ráj :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SANTAL: tak to je úžasné.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Týjo - platím 13 euro školné (ve státní), a to jen za mladší, ne za předškoláka. To je cca 325 Kč.

Státní školka, 2 třídy do 20 dětí, 2 učitelky na třídu, angličtina se platí zvlášť (40 euro na půlrok, tedy 1000Kč), celodenní strava na jedno do 25 euro (necelých 650). 5 euro (125Kč) ZRPŠ, které se fakt do mrtě využije (návštěvy divadla, solní jeskyně, zoo... každý měsíc něco).
    Deti tam fakt nejsou jen hlídány, jsou vychovávány, socializovány. O nějaké soukromé fakt není důvod uvažovat...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ADD: hehe :-D
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ILLUZE: vida:-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ADD: no ad. finance - je docela rozdíl do školky vybavit děti tepláky (nemluvě o tom, že ze sekáče ideál) a je rozdíl klasické oblečení, navíc, když už i ty děti samy díky ostatním spolužákům začnou vyžadovat lepší oblečení, natož značkové

MARKYSHA: Hele, v tuhle chvíli mi je všechno jedno :-))) Malá si na večerní mytí opět sama vzala nočník a poprvé se do něj vyčůrala :-))
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ADD: Aha, tak to pak jo :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ad peníze...můj postřeh je, že čím je dítě starší, tím víc peněz stojí...možná neplatíš školkovné, ale platíš za družinu, za x kroužků, boty na větší dítě už taky člověk za pětikilo nekoupí, o dalším oblečení nemluvě...prostě suma sumárum to má jedinou tendenci a to nahoru...zlatý plíny na mimino :-)
    ADD
    ADD --- ---
    RYBKA: Takové "polosoukromé", firemní. Tak se tam platí takové "polosoukromé" školné. :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ještě k tomu čtení, jak tu padlo ... většina mých známých, vesměs inteligentních lidí, se naučila číst v předškolním věku sama. Nějaká ta jednotlivá písmenka člověk kolem sebe potká, i vyptá se dospělých, co to je, a postupně se mu to spojí. Takže když dítě má zájem o čtení, tak se to prostě naučí, těžko mu budete odpovídat "já ti neřeknu, co to je, na to jsi ještě malej". A nenudil se v první třídě nikdo, ono tam ji i tak těch nových podnětů dost.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    No, to je další věc, že je dobré natrénovat to ranní vstávání a vypravování v instituci, kde nevadí, když někdo přijde o deset minut pozdě :o)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ADD: Já myslela, že B. chodí do státní...?
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: Ale je fakt, že mi kamarádka poslal odkaz na velmi dobře působící soukromou školu - jenže to bych musela jít do práce a vydělávat na školné a pokud možno šetřit,... a že by mě to nějak lákalo... :-)))
    ADD
    ADD --- ---
    RYBKA: Na 800 školkovného bych s láskou vzpomínala i teď. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam