• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    WERKA
    WERKA --- ---
    ADD: To mi připomnělo, jak mladej měl ze školky mokré slipy, ponožky, tepláky i tričko. Když jsem pátrala po příčině, ukázalo se, že s kamarádem soutěžili, kdo čurá větším obloukem - u jedné mísy, takže se počůrali navzájem. Takže dítě zmačené od mytí je ta lepší varianta :-)
    ADD
    ADD --- ---
    BALAENA: Ty už jsem si koupila loni. :-) Ale možná že mně by stačily crocsy, já na sebe necákám, já se jen opatrně brodím. :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: tak to kup i holínky pro dospělé
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: Nik si právě po příchodu domů myl ruce. Triko si pak rovnou svlékl, že je mokré, ale proč měl mokré i slipy a ponožky, to nechápu. A poté, co jsem to šla hodit do koupelny o koše na prádlo, mám mokré ponožky taky. :-( Možná jim ty nepromokavé oblečky z Lidlu budu dávat na doma. Včetně holinek. :-(
    EDERA
    EDERA --- ---
    BLONDYNKA: Naše blondýna má oblečení obvykle čisté, ale zato potravu nejspíš přijímá celým obličejem. Jinak si nedovedu vysvětlit, že naprosto běžně mívá čokoládu ve vlasech (a jakože na temeni, ne na tom, co jí visí podél tváří). Děs běs.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    BEBERA: Jojo, a tyhle sobecké matky těchto špínovzdorných dětí se nikdy nepodělí, kde se to kupuje, že?!
    My jsme včera vyrazili do města na pivní slavnosti, v parku jsme chvíli sbírali kaštany, samozřejmě, že OBA DVA!!!! šlápli okamžitě do toho nejtekutějšího psího hovna v celém parku, pak na náměstí si dávám burčák, abych ten smrad přežila a najednou koukám, že Rozárka má po sobě všude zelené skvrny od trávy. Ale fakt všude, na zádech a na obličeji a tak. Fakt to nepobírám, byli jsme tam pár minut a přísahám, že ani jedno z dětí nerylo nosem v hlíně a neválelo sudy.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BLONDYNKA: včera jsem mluvila se sousedkou, nabízela mi plátěné zateplené kalhoty po dceři, prý je ve školce během podzimu skvěle užila. Nevzala jsem si je, protože brát synovi na podzim cokoliv promokavého mi přijde zbytečné, byl by durch během prvních pěti minut venku. Podivovala se, její šestiletá dcerka nemá ani gumové kalhoty, protože je údajně nepotřebuje, chodí domů naprosto čistá!
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ILLUZE: Jen technická - kdyby moje děti měly ve školce oblečení na ven čisté byť jen tři dny po sobě, tak je víc než jasné, že venku vůbec nebyli, učitelky a ani místo kam se chodí, s tím alespoň u nás nemají vůbec nic společného. Moje dcera je schopna se zasvinit během dvou minut na dvorku, syn šlápne do hovna nebo na sebe vyleje cokoli tekutého i na místech, kde by normální člověk žádnou takovou ingredienci nenašel :-))
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE: A jinak k aktuální situaci - třída v té samé školce.
    Děti se v této třídě nesvolávají pokřiky typu "děti oběd!", "Jde se spát!"- na jednotlivé činnosti mají vybrané písničky - paní učitelky začnou zpívat a děti už vědí, že bude svačina či oběd nebo se jde spát...
    Ve třídě mají paní učitelky, které si jako jediné z celé školky stojí za svým a předškolákům nedávají domácí úkoly (a to jich mají letos 17) - pracují s nimi denně, vedou si záznamy a sledují, jak se v jednotlivých oblastech dané děti rozvíjejí, max. rodiče požádají i součinnost, zda by se mohli doma třeba zaměřit na motoriku nebo doporučí nápravu řeči apod. V předchozí třídě jsme zaznamenali a předem se rosili, co to bude, nástěnku s puntíky typu "přinesl x nepřinesl".
    Obě jsou velmi milé a vstřícné, Eli nám kolikrát zapomene ráno dát pusu na rozloučenou, dříve se dlouze loučila a tahala nás do třídy. Teď mezi dveřmi "pa" a už jí není... Opět jsme párkrát dostali vynadáno, proč pro ni jdeme tak brzy (ve čtyři, školka končí v pět).
    V předchozí třídě nechodili na procházky, jen jsem obden řešila příšerně zaprasené oblečení, protože brali děti jen "na zahradu" (no nevím, na zahradě jsem stavební úpravy nezaznamenala, budování parkoviště vedle budovy školy ano - z některých věcí se mi ten beton a přilepené šutry sundat nepodařilo). Teď chodí, paní učitelky nás požádaly, jestli by mohly mít děti ve školce batůžky, že si nosí z procházek listí, květiny a různé kamínky, s nimiž pak ve třídě tvoří. Jo a oblečení na ven má celé ty 2 týdny stále stejné, i když pršelo.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    YENNEFER: taky jsme měli podobný dotazník,byla jsem za to ráda,protože ze začátku Maty nemluvil..
    ADD
    ADD --- ---
    YENNEFER: To u nás bohužel nebylo. S oslovováním dětí jsem jim to musela dodatečně říct ("Benda" mi fakt leze krkem), ale jinak děti neměly problém se prosadit samy. Co Benýs jí a nejí a o co projevuje zvláštní zájem věděli bez nejmenších pochyb do týdne, na to by byl dotazník zbytečný. :-) (Ale obecně to považuju za dobrý a zodpovědný nápad.)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ADD: ve školkách, se kterými jsem měla tu čest, byl takový malý dotazník, co má dítě rádo, co nesnáší (nejen jídlo) jak mu doma říkáme, o co projevuje zvláštní zájem, atd.. přišlo mi to docela fajn a evidentně se tím i řídili...
    ADD
    ADD --- ---
    TUTIK: Mluvila, vypadá to, že situace vznikla částečně poněkud náročnou organizací (změnili systém, učitelky se částečně nějak protáčejí v jednotlivých třídách, z nichž jedna vznikla na druhé straně Prahy, takže je to pro děti i pro učitelky dost složité), špatným předáním informací novým učitelkám ("chodil sem už loni" místo "chodil sem loni tři měsíce jako výrazně nejmladší") a prostě "špatné konstelace" - jim přišlo ok nechat dítě jít poslední teplý letní den dítě ven ve spoďárech, mně ne. V pátek byla ta učitelka milá a vstřícná, tak jsem to nehrotila; že mají dát na chování vůči Nikovi pozor vědí. Kdybych s tou školkou neměla zkušenost z loňska, tak to řeším víc, takhle si myslím, že to byla blbá náhoda. (Koho děsí ten zadeček - ten den vzala paní učitelka Nika mokrou žínkou, což nesnáší , ale bylo to holt potřeba.) Uvidíme, co bude dál, ale věřím, že to bude ok. Jasně, že by se to profesionálům stávat nemělo, ale kdyby mě měl někdo odsoudit za to, že jsem jednou řekla něco, co jsem říct neměla, tak nemám šanci. ;-)
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    ADD: Tak jak to dopadlo? Mluvila jsi s nima?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ADD: To není o potvrzení zvláštního přístupu k dítěti - ano, vysloužila jsem si nálepku komplikované matky, ale to mi za fakt, že se nám od letošního školního roku vrací domů usměvavá holčička a ne vytěkaný uzlíček nervů, mi za ten výše uvedený status stojí.
    Vyběhala jsem dcerce přesun do jiné třídy. O problémech jsem tu psala loni.
    Neskutečné, jak špatný vliv na dítě může mít nevhodný přístup pedagoga a problematický kolektiv.

A ano, i mně bylo tehdy mužem "jemně" naznačeno, že to moc prožívám, alias jsem hysterka. A byla mi vyčteno upozornění jeho mamky, že dítěti komplikuji pozici ve školce.
    No a co. Podstatné je, že dcerka je teď v pohodě.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ADD: budu ti držet palce. Chápu, že takové jednání je nepříjemné. Pro mě by bylo těžké zůstat klidná a diplomatická, tak ti přeju, ať to zvládneš.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: hele, že to není na něm hned vidět, to nic neznamená. Toník taky působí jako splachovací, věčně vysmátý tip, kterého se nic nedotkne. Ale každou věc prožívá velmi silně později. Jak ho napadla v Šestce ta holka, dodnes se bojí starších blond holek. Od té doby po té nehodě s vlakem, tak se hrozně bojí dodávek i aut, třese, tlačí se ke zdi, jednou projela žlutá dodávka, tak se dokonce i počůral. Na vlaky se to ale nevztahuje. Ono se to můž projevit i o půl roku později způsobem, který si nejdříve nespojíš.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    ADD: EDERA: Ja si to umim moc dobre predstavit. Luci se takhle chova cas od casu v reakci na ruzne situace a nikdo ji neublizuje.

A minuly tyden mi zarputile tvrdila, ze ji pani ucitelka dala na zadek, protoze zlobila. Predevcirem jsem to nejak zminila pri prebirani ditete (pro pobaveni, co si dite je schopne vymyslet) a ucitelka hned vyskocila 'A ktera pani ucitelka, kdy se to stalo, co rikala...' Uklidnila jsem ji, ze se samozrejme nestalo nic, ze si to vymyslela.

Rozhovor s Luckou probihal tehdy nasledovne: Po vyzvednuti ztropila scenu, ze se nepujde vycurat a schvalne se vycurala do kalhot vedle zachodu. Placla jsem ji pres zadek.
    Chvilku se vztekala, pak se uklidnila a jeli jsme na schuzku se sestrenkou. Te pak na otazku, jak se ji libi v nove skolce pysne rekla: 'Ja dneska zlobila!!' a zamraci se u toho a naspuli pusu. 'Ve skolce jsi zlobila?'

Ted jsem se do rozhovoru vlozila i ja: 'Pani ucitelku si zlobila? Nebo se pani ucitelka zlobila na Lucinku?' (Nerozlisuje ja jsem zlobila/nekdo se na me zlobil) 'Jo!! A dala mi na zadek!!' 'Kdo ti dal na zadek?' 'Pani ucitelka!!' 'Proc ti dala na zadek?' (mezitim starsi, ktera je odpoledne ve stejne tride, prohlasuje, ze to neni pravda a rozciluje se, ze si segra vymysli) 'Curala jsem do kalhot a nechtela jsem si sundat kalhoty.' 'Lucinko, pani ucitelka ti dala na zadek nebo maminka ti dala na zadel?' 'Maminka dala na zadek!!! Protoze jsem zlobila!!!' a je u toho snad jeste hrda! :-D

Takze takhle bych si mohla klidne bez vyslechu myslet, kdo vi, co se stalo... :-)

ADD: srozumitelny to je, klidne si ten papir vytiskni a vem s sebou, nekdy je dobre, kdyz ma clovek sanci se kouknout, abys na neco nezapomnela. Ja si vzdycky na spoustu veci vzpomenu az dodatecne...
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: Dyť to píšu. :-) Mně se děti - obě - takhle zasekávaj co chvíli.
    A to, že Nik brečel, jsem iniciovala já, protože jsem se snažila z něj dostat, co se v té školce děje, že tam tak hrozně zlobí. Tak až když se mi to snažil sdělit, což s jeho slovní zásobou je pokaždý porod, tak mi vstoupily slzy do očí, že chce být se svojí paní učitelkou. Což chápu, ona ho děsně rozmazlovala, i si nám několikrát stěžovala, jak je to hrozný, že ho nedokáže vychovávat, že si ji obtočil kolem prstu a ona mu všechno odpustí. Uměl ji moc hezky obejmout koleno, položit jí na něj hlavu a hodit svůdnej kukuč. :-) Jestli je teď se čtrnácti brečícíma dětma, z nichž není výrazně nejmladší, jak si zvykl, tak to holt těžce nese.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: Je to naprosto srozumitelné a přesně takhle v klidu je to třeba s těma učitelkama probrat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam