ILLUZE: A jinak k aktuální situaci - třída v té samé školce.
Děti se v této třídě nesvolávají pokřiky typu "děti oběd!", "Jde se spát!"- na jednotlivé činnosti mají vybrané písničky - paní učitelky začnou zpívat a děti už vědí, že bude svačina či oběd nebo se jde spát...
Ve třídě mají paní učitelky, které si jako jediné z celé školky stojí za svým a předškolákům nedávají domácí úkoly (a to jich mají letos 17) - pracují s nimi denně, vedou si záznamy a sledují, jak se v jednotlivých oblastech dané děti rozvíjejí, max. rodiče požádají i součinnost, zda by se mohli doma třeba zaměřit na motoriku nebo doporučí nápravu řeči apod. V předchozí třídě jsme zaznamenali a předem se rosili, co to bude, nástěnku s puntíky typu "přinesl x nepřinesl".
Obě jsou velmi milé a vstřícné, Eli nám kolikrát zapomene ráno dát pusu na rozloučenou, dříve se dlouze loučila a tahala nás do třídy. Teď mezi dveřmi "pa" a už jí není... Opět jsme párkrát dostali vynadáno, proč pro ni jdeme tak brzy (ve čtyři, školka končí v pět).
V předchozí třídě nechodili na procházky, jen jsem obden řešila příšerně zaprasené oblečení, protože brali děti jen "na zahradu" (no nevím, na zahradě jsem stavební úpravy nezaznamenala, budování parkoviště vedle budovy školy ano - z některých věcí se mi ten beton a přilepené šutry sundat nepodařilo). Teď chodí, paní učitelky nás požádaly, jestli by mohly mít děti ve školce batůžky, že si nosí z procházek listí, květiny a různé kamínky, s nimiž pak ve třídě tvoří. Jo a oblečení na ven má celé ty 2 týdny stále stejné, i když pršelo.