• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: Já myslím, že ne, to by se pak týkalo i všech Sokolů, cvičení, tanečků, angličtin. Ono imho předškolní vzdělávání je jiná skupina - to jsou ty školky i dětské skupiny.
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Ale on se ten zmrsenej zakon prave tyka i zajmovych organizaci, ne? Mela jsrm pocit, ze se tyka vsech organizovanych deti mladsich sedmi let. :-(
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LEPEK: na to bych nesázela, bohužel. Spíš je opravdu cesta, když oni je vogonsky likvidují, použít jejich cestu a to změna zařazení z předškolního zařízení na zájmové organizace a pod., určitě bude i další možnost. Češi mají talent hledat díry v zákonech.
    EDERA
    EDERA --- ---
    PAIKEA: Každá dobrá myšlenka může být znehodnocena, když se jí ujmou diletanti. Já zas zažila anglickou školku zbudovanou na mrazivé středověké chodbě. Taky nic moc.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    mno, nemyslíte, že to chce nějaké další akce okolo nové legislativy...dopisy poslancům atd.... ať to téma neumlkne.. ?

když si vezmu kolik dětí chodí do prima dětských klubíků, miniškoliček, lesních školek atd. a najednou by to nebylo možné... je mi z toho ouzko... kam ty děti budou chodit, když státní školky nemají kapacitu? A miniškoličky, klubíky a lesní školky budou ilegal?
    ADD
    ADD --- ---
    Osud se rozhodl me otestovat, takze jsem aktualne s detmi ve srubu, topime v replice krbu z 12. stoleti, latrina je 100 m mokrou travou a k tomu prsi, v te zime to pusobi jako snih s destem. :-) Prijde mi to v kontextu teto diskuse docela vtipne. ( V lete za sucha to jsou vlastne dost mastnacke podminky.) Nicmene detem se tu libi a dest jim pry nevadi. Jedine, ceho se bojim, je, ze zitra nedorazi indiani v bederkach, na ktere se tak tesi. :-D
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    PAIKEA: povídej, trochu to rozveď, zajímá mě to
    PAIKEA
    PAIKEA --- ---
    Já a můj syn máme s lesní školkou velmi špatnou téměř půlroční zkušenost, záměr skvělý, provedení tragické a to za dosti dobrých podmínek oproti podmínkám, které popisuje Blondynka. Byli jsme pak na zkoušku ještě v jedné a po dvou dnech stačilo taky. Mám pocit, že si v dnešní době může asi školku otevřít každý "kdo má rád děti". První měsíc se opravdu snažili, pak to šlo od desíti k pěti, ta první už je zavřená. Po své zkušenosti s LS bohužel nevěřím, že učitelky či asistenti umí odhadnout důsledky všeho, co se tam děje.
    ADD
    ADD --- ---
    BLONDYNKA: Ja mluvila o zodpovednosti tech deti. Nevim jak u tvych deti, ale u mych a deti z meho okoli nejcasteji dochazi k urazum, kdyz je rodic blizko a dite mysli, ze ho zachrani (zrbrzdi odrazedlo, vcas sebere nebezpecny predmet...). Kdyz rodic neni v dohledu, dokazou se o sebe postarat sami. Verim, ze ucitelky LS umi odhadnout, co jeste deti zvladnou a co ne.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    zde článek k tématu lesních školek

Sedmá generace - Vychovat děti v rytmu přírody
    http://sedmagenerace.cz/text/detail/vychovat-deti-v-rytmu-prirody
    EDERA
    EDERA --- ---
    BLONDYNKA: Já bez mučení přiznávám, že lesní školky nejsou nic pro mě. Ale znám dost lidí, jejichž přístupu k životu to vyhovuje, a nevidím důvod, proč jim bránit něco takového praktikovat. Lesní školka, kterou jsem viděla, sice není tak tip ťop čistá a pohodlná jako normální školky, kam chodily moje děti, ale nic nebezpečného na ní nevidím. A přístup, že jsou děti co nejvíc venku, a to i když třeba prší nebo trochu mrzne, je mi rozhodně sympatičtější, než když jim ve vydesinfikované školce pustěj na celé odpoledne televizi, protože trochu krápalo, tak se přece nedalo jít ven.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BLONDYNKA: Jenže to je tvoje jedna jediná zkušenost s jednou lesní školkou, dle které bys zakázala existenci lesních školek všech. Stejně tak bys mohla chtít zakázat porody doma, když bys viděla jeden zpackaný domácí porod. To je ale trochu krátkozraké imho...

BLONDYNKA: Bohudík jsem viděla lesních školek dost na to, abych si mohla udělat názor. Po shlédnutí jedné lesní školky bych se obávala, že můj názor není relevantní. Bylas to ty, kdo mi jednou někde psal, že nemám mluvit o výchově dětí, když mám jen jedno malé? Tak ok, potom uplatni stejnou logiku na tvoje názory o lesních školkách.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    BLONDYNKA: má úplně stejnou hodnotu. Tzn. přečtu si zkušenosti určitého vzorku lidí a něco si z nich vyvodím. Na to nemusím mít osobní zkušenosti (to je argument na úrovni "když kritizuješ film, napřed si natoč nějaký sama"). Když je v hromadě pozitivních zkušeností jedna negativní, je jistě sama o sobě validní, ale o celkové kvalitě lesních školek vypovídat nebude.

No a výrok Likvidaci takových lesních školek hlasitě tleskám. Jestli existují i nějaké příčetné, kde se dodržují základní hygienické normy a elementární bezpečnost, tak je to holt smůla, že dojedou na diletanty, se kterými jsem se setkala já je absolutní argumentační fail. Kdyby existovala (jakože jistě existuje) jedna úplně strašlivá obecní školka běžného typu, kde by se nedodržovalo vůbec nic a děti tam trpěly, bylo by snad záhodno na základě toho zakázat obecní školky jako takové?
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    MADIETTA: Oč je moje zkušenost méně validní nežli zkušenost těch tvých údajných jiných lidí a než tvá žádná zkušenost?
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    MEDVED007: ne, tento argument není mimo. zjevně tady žádná z vás lesní školku neviděla ani z rychlíku, děti byste tam žádná nedala, ale pindáte a pindáte až do umrtvení.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    BLONDYNKA: a proč bych nemohla? Oč je tvoje zkušenost validnější než jiných lidí?
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    MADIETTA: Mno, odpovědi i na tebe jsou třeba zde [ BLONDYNKA @ mateřské školy ]. Obecně lze říci, že lživě tvrdíš, že bych něco extrapolovala, naopak je v tom kontextu úsměvné, že zrovna ty nemáš zkušenost žádnou, ale přitom klidně soudíš, že moje zkušenost je extrém "na základě zkušenosti jiných lidí". Haha.

RACHEL: taky veselé, každý, kdo se nenechá umlčet klovajícím davem, je trol.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    LBW: Dneska je koukám ta neschopnost porozumět psanému textu silně rozšířená.
    Výslovně jsem psala:
    "Za sebe shrnuji, že školka, kde se na písku válí děravé rezavé hrnce, spí se v celtách na špinavé podlaze, je tam jeden záchod, na který se chodí ven, a nelze se tam pořádně umýt, je pro mne nepřijatelná a zcela souhlasím s jejím zákazem."
    "Likvidaci takových lesních školek hlasitě tleskám. Jestli existují i nějaké příčetné, kde se dodržují základní hygienické normy a elementární bezpečnost, tak je to holt smůla, že dojedou na diletanty, se kterými jsem se setkala já"

Najdi mi, kde jsem psala, že bych tleskala zákazu všech. Pokud bude školka dodržovat základní normy a pravidla daná našimi předpisy, tak ať si je klidně v lese v jurtě nebo chatce. Ale pokud je nedodržuje, ano, pak zákazu tleskám.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    damy, pro chvile, kdy je Blondynka obzvlaste pri chuti, tu existuje funkce "ignorovat".
    prosim, nekrmte trolla, ktery se bud potrebuje pohadat anebo se tim kralovsky bavi.
    dekuji za pozornost.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BLONDYNKA: sorry, ale tenhle argument je zcela mimo....není podstatné, kolik z nás tam děti dává, ale že tyhle instituce zjevně životaschopně fungují a je o ně mezi rodiči zájem....že to nejsou rodiče aktuálně přítomní na nyxu na tom nic nemění.....
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    BLONDYNKA: problém je, že extrapoluješ zkušenost z jediné lesní školky na všechny. Osobně nemám s lesními školkami zkušenost žádnou - nikdy jsem žádnou ani osobně nenavštívila -, nicméně na základě zkušeností jiných lidí, kteří děti v lesní školce měli, soudím, že cos zažila, není norma, ale extrém.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam