• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BALAENA: já teda musím říct, že moje podezření ohledně učitelek bylo liché...jedna je teda přísnější, ale ona ho stejně štědře i chválí. Řekne přesně - zlobil v tom a tom a tom, veliká pochvala za to a to, popral se, ale za to nemohl, to si nezačal atd. Ona teda vyžaduje poslušnost a samostatnost více než ta druhá, která je hodně laskavá, ale Tonda je prostě tvrdohlavý, postaví si hlavu, že nic neuklidí, neoblékne řve a nakonec to udělá, ale stojí to dost nervů a chápu je, že tam mají těch dětí hafo, ale obě to vidí optimisticky. A spíš jsou ke mně jako soucitný, že to nemám s ním lehký, než že by na mě nasazovaly, že ho rozmazluju nebo něco.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEDVED007: pokud to ovšem učitelky dělají. u synovce se prvního půl roku omezovaly na každodenní konstatování, že už ZASE byl u oběda poslední. víc se o jeho fungování ve školce ségra ani na přímé dotazy nedozvěděla
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MARKYSHA: a radí ti učitelky co jako máš dělat, aby se situace zlepšila ? nebo se jejich rady omezují na to, že prostě nechtějí, aby tam byl ? nechci se nijak učitelek zastávat, ale přeci jen asi za život vidí víc dětí než běžná matka a pokud jsou příčetné, tak k tomu třeba mají co říct.....ve školce byl jeden zcela příšerný chlapec....rozkládal celou třídu, nikdo si s ním nevěděl rady, ale rodiče k tomu přistoupili tak, že Adámkovi všichni křivdí, protože on je výborný a co jako všichni mají....stačilo mi vidět, jak hoch voral celou rodinou od prarodičů po rodiče v šatně a bylo mi jasné, proč se chová jak se chová.....čímž vůbec nechci hledat nějaké analogie k Vašemu případu....to vůbec ne, netuším kde je problém.....akorát chci naznačit, že je asi dobré nějak se školkou spolupracovat, jde-li to.....určitě má lepší výsledky, když všichni vychovatelé dítěte táhnou za jeden provaz.....
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Tak si zas připadám, že mám nějaký výjímečně úděsný dítko :-(
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ZEMINO: dítě může lozit z jedné školy do druhé jak uzná za vhodné....tedy pokud má škola, kam chce jít volno a vezme ho.....kámoška takhle dítko přehazovala ještě na konci srpna, protože se nečekaně stěhovali.....
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Třeba ho nepotřebuje, řekl úřad a nedal autistce do školky asistenta - iDNES.cz
    http://olomouc.idnes.cz/...rum-olomouc-160-/olomouc-zpravy.aspx?c=A141029_2111622_olomouc-zpravy_stk
    ADD
    ADD --- ---
    TRISSIE: Kdyby nevzali mladšího, tak bychom zřejmě změnu neuskutečnili, pokud by mě někdo nepřesvědčil, že by Benýs měl chodit do školky s budoucími spolužáky.
    Kluci mají minimálně skautské schůzky a biblickou v Praze, takže rozdíl by byl, že bych příměstským busem jezdila ne jen s miminem, ale s miminem a dvěma dětmi, musela bych je vyzvedávat dřív, muž by mohl vyzvedávat pouze v pátek a nemohli by mi nikdy pomoci naši (takhle loni třeba vyzvedli kluky a šli s nimi na hodinu na hřiště, než muž dorazil z práce). Zrovna tohle mluví spíš pro setrvání v pražské školce.
    MEDVED007: Místní školky bohužel nemají školné na stránkách, musím ho teprve zjistit. Do školy budou asi kluci chodit u nás, žádnou dostupnou skvělou školu, která by stála za dojíždění a zároveň jsme na ni měli peníze, jsem v Praze neobjevila. (Jediná, která by nám vyhovovala, je na Praze 4, což je nereálné dojíždění - a vracet se kvůli tomu do paneláku nebudeme.)
    BALAENA: U nás je jen jedna škola, tak předpokládám, že většina místních dětí půjde do ní. Špatnou pověst nemá.
    RYBKA: Budu ještě zjišťovat informace a chci tam jít na den otevřených dveří. Zatím řeším, jestli do toho vůbec investovat energii, nebo rovnou kluky nechat, kde jsou.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Mám asi blbý dotaz..snad ho dobře popíšu.
    Přemýšlíme,kam přihlásit do školy dítě.. nejspíš bude mít odklad,protože jeho mluva je opravdu příšerná a navíc je červencový.. ze školky "spádovost" -abych chodil s dětmi je ZŠ,která letos otevřela nově dokonce logopedickou třídu,ale do školky jezdíme 3 zastávky MHD.. u baráku máme dvě ZŠ v dosahu 300m,do jedné chodí 1x měsíc na předškoláka.
    Ted ta otázka,dítě které dostane odklad musí se napřesrok hlásit do té samé ZŠ? nebo může ji změnit. A zapisuje se jen do jedné školy?Kdyby totiž dostal odklad,tak počítám,že za rok by už mluvil dobře a šel by do některé školy u baráku..pokud,ale mluví jak mluví,tak bych ho zkusila přihlásit na tu logopedickou..
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: dal jim to sežrat, překonal se, utíkal ze třídy, řval na celou ložnici, pak zas nechtěl domů, ale nevolali mi, jen jsem si vyslechla ságu, jak je děsnej a vydá za pět.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ADD: Zašla bych se do té školky ještě podívat, může se stát, že na tebe zapůsobí tak, že o přestupu přestaneš přemýšlet :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: tak všechny to nemají, ale není to zase taková rarita....v mém okolí to mají vlastně všechny...jde jen o míru...někdo to má jednou týdně v průběhu jednoho měsíce, někde to běží celý školní rok....
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Tonda poprvé spí ve školce....bojim...ráno vykřikoval, že chce po o o.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MEDVED007: Týjo, mám školné do státní školky 15 euro - a předškoláci to mají zadara...

Jinak, já dala staršího do nejbližší školy (sousední ulice školky), a ze školky tam spolu s ním šlo jediné dítě; zbytek jinam...
    To jediné dítě byl jeho nejlepší kamarád ze školky, ale nyní už kamarádí hodně s dalšíma - a to mám dítě citlivé, nedravé... Takže bych tenhle faktor nepřeceňovala.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Pokud něco takového škola pořádá. Nemají to všechny.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BALAENA: navíc s dětma z vybrané školy se dá seznámit i jinak....obě naše holky chodily do školy na předškoláka....jednou za týden měli "jako vyučování"...poznaly školu, učitelky, spolužáky.....
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: A je jistý, že s těmi dětmi pak půjdou do školy? Tedy - jste si jistí, že je dáte do spádové? Pokud jsou teď vedení jako "malí vědci", aby to pak spádová škola nezabila...

Aneb možná začít i referencemi na školu...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ADD: k té finanční úspoře....já nevím, jak u Vás, ale u nás státní školka nebyla o moc levnější....školné 900 + jídlo cca 1200....no a kroužky jsou sice dobrovolné, ale my je dětem stejně platíme....

a souhlas s trissie.....rozhodla bych se tak, aby byly obě děti ve stejné školce + by bylo prima vzít v úvahu i další vývoj tj. teď řešíš předškolní rok, ale pak ti začne starší chodit do školy...kam ? i potom bude logistika dost zásadní problém.....
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: přidala bych na seznam rozhodování jednu položku - že ty budeš doma s miminem (což ovlivní i ty následné akce v Praze).
    Ale primárně, rozhodně bych na tvém místě nechtěla mít děti ve dvou školkách daleko od sebe, takže pokud by nevzali i mladšího, tak bych do toho nešla vůbec.
    ADD
    ADD --- ---
    Pomůžete mi s uvažováním? Kluci chodí do soukromé školky, školné je 2 500 + 1 000 za jídlo a cca 1 000 za kroužky. Starší bude po prázdninách předškolák a musej ho tedy vzít do místní státní školky, možná by s ním vzali i mladšího (to nevím). Sepisujeme si pro a proti změně:
    - současná školka má propracovaný program, snaží se děti hodně rozvíjet, vychovávat z dětí malé vědce, kluky to tam velmi baví
    - mohou tam chodit oba
    - tím, že je školka v Praze, je jednodušší vyzvedávání - aby byl člověk v době zavíračky školky u nás, je třeba z centra odjíždět o půl hodiny dřív (často pak máme program v Praze, takže by to byla cesta tam a zpět době největších návalů v MHD)
    + finanční úspora
    + seznámení se s dětmi, s kterými pak kluci půjdou do školy
    Jak byste se rozhodovali vy?
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    dnes opet bude hlasovani o detskych skupinach
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    JELLYBEAN: no a to "mateřské centrum" je naše školka :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam