• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    XMARGE: jo, ty mi prijdou taky fajn, obe. Ja si ve vysledku myslim, ze ji tam bude lip, jen proste me krka, ze to nemohlo probehnout lip, hladce, s pripravou a bez nasledku, no.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    RENFRI: ucitelky v myskach mi obe prijdou moc fajn. obe jsou prisnejsi, ale spravedlive, tak snad se tam majde bude libit:-) ta mlada ucitelka z berusek se mi taky moc nezdala. Minuly tyden v utery byly deti spojeny vsechny v jedny tride v motylkach, premek nechtel spat a delal jim tam bugr a ona mi to pri vyzvedavani rikala s ocima navrch hlavy.. a s tim utiranim zadku mi to snad ani nerikej, premek si ho sam neutira, on si tam skoro ani nedosahne... ucitelky z mysek s tim nastesti prpblem nemaj a utiraj...
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    BEBERA: S ucitelkou to resit budu, resp. s reditelkou, protoze tahle zenska by vubec u deti delat nemela, jsem rada, ze je v te skolce jedina, ostatni jsou fajn, a Majda s ni normalne vubec neprijde do styku, ona ma tridu i v jinem kridle budovy, akorat ted, jak maji snizene stavy, tak je porad spojuji. Ona se o detech obecne nevyjadruje moc dobre a podle me k nim ani nema poradny vztah a rozhodne tohle neni zpusob jednani, ktery bych chtela tolerovat. Tohle je zenska, ktera ma ve tride i male deti, proste 2.5+ a treba rekla, ze zadky jim utirat nebude, protoze by se poblila. Doslova. Ty deti si na zachod dojdou samy, ale poradne se utrit, na to snad ani nemaj jeste dost dlouhy ruce jako fyziologicky, nebo jsem magor, ze jeste ve trech letech kontroluju dite, zda se po velke dobre utrelo?

Na druhou stranu, musim rict, ze ucitelka te tridy, kam ma Majda prejit, Mysek, byla uzasna, Majdu uplne namotivovala, takze ta uz je s tim v pohode, i ja jsem to vzala, jakoze to pro ni bude lepsi. Prechod tedy resit nebudu, jen zpusob jejiho jednani a oznameni.

TORUVIEL: Majda je citlivka. To jako hodne, vsechno hodne resi a proziva, hlavne ve vztahu k ostatnim lidem, aby se jim zavdecila, aby udelala vsechno dobre a nejlip, je mi ji obcas uplne lito, hlavne to znam sama, takze vim, jake je to nestesti to takhle mit nastavene :-(
    My na ni prakticky vubec nikdy ani nezvysujeme hlas, vsechno s ni jde resit domluvou a diskusi a to ani ne dlouhou. A pak prijde takovahle kracmera, ktera ma vsechno desne na haku, rekne o Majde, ze si nepozna ani vlastni tricko (mela ho nove, nezna ho) a jeste ji okrikne pro nic za nic, duvod byl ten, ze ona na me mluvila ohledne toho tricka, ze Majda nejdriv rekla, ze je jeji a pak ze ne a Majda to chtela vysvetlit, tak se zacla zapojovat do hovoru "mami, mami.." a ona na ni vyjela, "co ty tady porad mami, mami. Mami, tati v komore je mys. Proste si to tricko vemte, sem uz Majda stejne nepujde, od zitrka je v Mysich. " Jako obsahem nic desnyho nerekla, nechci byt zase precitlivela, ale ton, kterej pouzila byl fakt hroznej, nedivim se, ze se Majda sekla a pak rozbrecela. Ona se jinak umi ozvat, kdyz se ji neco nelibi, ale jen racionalne, kdyz ma prostor na vyjadreni, s timhle pracovat neumi a popravde ja taky ne, popadla jsem tricko a sly jsme dolu, myslela jsem, ze Majda se otrepe, ale nedala to, proste se dole slozila. Nerikam, ze je to adekvatni reakce, ano, je precitlivela, je astmatik a astma je imho vetsinou proste psychosomaticke, ale tak sakra i s tim ma ta zenska pracovat a ne po me potopa a nezajem.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    RENFRI: Co je to za učitelku proboha...občas se opravdu divím, kdo všechno pracuje s lidmi. Můžu se jen tak pro zajímavost zeptat, jak to má Majda s emocemi? Umí se ozvat, když se jí něco nelíbí, nebo to v sobě drží a neumí to projevit? Čistě jen proto, že mě zajímá ta psychosomatika...jestli se ti chce odpovídat...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: tak to ani smykem.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    RENFRI: a držím palce, ať je Majdě líp a ty máš zítra u zkoušky štěstí a zvládneš to... Před minulou zkouškou jsem za 3 po sobě jdoucí noci naspala asi 8 hodin, za celý den jsem nemohla pozřít ani sousto, jak mi bylo zle, a odpoledne při ústní části jsem už měla nonstop mžitky před očima a motala jsem se, asi jsem musela vypadat úplně tragicky, protože učiteli se mě zželelo a přidal mi chybějící 2 body, abych prošla jeho částí zkoušky...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    RENFRI: a budeš to doufám minimálně s tou učitelkou řešit? Teď nemyslím přesun, ale její chování? Ať si káča uvědomí, jak velký vliv na jí svěřené děti má...
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: To ani ne, je to baví. A vylítají se pak večer doma. Ale mně to přijde už moc, radši bych, aby se vylítali venku za světla a večer se vzdělávali. :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: a nejsou z toho kluci přetažený ? Já to jednu dobu s podněty přeháněla a Tonda pak byl vysloveně večer hysterický, přetažený, unavený.
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: No právě, mě to taky vyděsilo.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: no já si vzpomněla, že jsme zrovna tuhle koukali s dětma na video, kde nějaká doktorka ukazovala mozek právě vyjmutý z mrtvoly, jak skutečně vypadá, bylo to hrozně zajímavé.....teda nejdřív to zaujalo mně, tak jsem to ukázala i dětem a úspěch to mělo velký :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: No, potěš koště! Byla jsem patnáct let vdaná za jednoho inženýra, co prošel experimentálním školstvím v podstatě bez kontaktu s normálním světem. A viděla bych na tom pár vad, pro které bych rozhodně nedopustila opakování na vlastních dětech. Ani smykem!:-)

MEDVED007: Mně by přišel jako moc i ten řez mozku. Neřeknu, když se dítě aktivně samo pídí a domáhá encyklopedií o lidském těle (zřetelně si vzpomínám, že čtyřletý Jr. řešil rozdíl mezi nervy senzorickými a motorickými a podobné detaily). Nebo když se to probírá v souvislosti s očekávaným narozením sourozence. Ale hustit to do tříletých dětí jen tak z našeho dospěláckého rozhodnutí? Jako proč?:-O
    Blondýna teda ve školce žádný řez mozku nekreslila. Místo toho dělali takový pěkný obrázek, kde byla hlava, nahoře odklápěcí a za ní namalované, na co jako myslej. Blondýna tam namalovala naši rodinu. To mi přišlo pěkné a věku přiměřené.
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: No právě, já bych taky byla radši, kdyby chodili ven pořád, ale oni nechodili ani na podzim, když byly ty nádherné slunečné dny. Budeme zkoušet přejít do školky u nás v obci, ale jestli nevezmou i Nika, tak by to bylo organizačně neúnosné.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: a co to jsou pro ně vhodné podmínky? Co jsem si všimla, tak u nás nevhodné podmínky je hustý déšť :-) Jinak už jsem musela nakoupit ultra zásobů šusťáků na ven apod., protože každý den nosím kusy bahna doma na vyprání :-) Což je pro mě super, já si myslím, že tím si tu imunitu vybudují nejvíc. Já s mámou jako dítě chodila ven se psy za každého počasí a kromě dost tristního předškolního období jsem byla celou základku i střední zdravá, pediatrička se vždycky divila, kdo jsem, když jsem přišla na preventivku.
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Dopoledne by chodit měli, ale po stížnostech rodičů, že nechodí ven odpoledne, po školce vyvěsili cedule, že odpoledne se ven z organizačních důvodů chodit nebude a dopoledne, jen když budou vhodné podmínky. :-(
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: nechodí vůbec ven? To by Tonda trpěl, v naší školce chodí dopoledne a kolikrát i odpoledne a stejně Tonda natahá výrobků domů a je vidět, že s nimi i hodně pracují:-)
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Ale jo. Oni toho stihnou... Akorát že já, mít peníze, mám děti v lesní školce, a tady argumentujou tím, že je moc práce všechny děti obléct a vzít ven, tak se s nimi raději učí... :-(((
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: hů, takže písničky a básničky se u nich asi nekonají, co?
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Paní ředitelka má vizi, že na MŠ naváže speciální ZŠ a pak lyceum, z kterého se půjde na ČVUT. Doslova řekla, že si děti od rodičů vezme ve dvou a půl a vrátí je jako inženýry, aniž by děti přišly do kontaktu se světem. (V tu chvíli jsem usoudila, že jsem na informační schůzku o nové ZŠ šla zbytečně, protože tohle rozhodně není můj cíl.) Podezřívám ji, že předměty, které nepovažuje za zásadní, míní probrat během MŠ, aby se pak už mohli věnovat jen technice.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: hehe v pátý třídě jsme se na škole s holkama na škole v přírodě slejzaly pod peřinou a šeptem si sdělovaly důležité poznatky a mám dojem, že jsem snad byla poslední, co nic nevěděl :-)
    EDERA: mně moc ne, říkám si, jestli to je školka pro génia, neumím si představi, že by Tonda vůbec pobíral, natož doma reprodukoval, nehledě na to, že pochybuju, že by ho to zajímalo.
    RENFRI: ajaj ta učitelka je na ránu a tohle není do budoucna dobrý, ona je asi hodně citlivá a když jí ta psychosomatika rozjíždí takové věci :-( Co s tou školkou budeš dělat? Dá to?
    ADD
    ADD --- ---
    RENFRI: To nezní jako dobrej scénář... :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam