• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: každá to bereme v kontextu vlastní rodiny... a většinou i poznáme, kdy jde o neemocionální popis situace, kdy o dobromyslné dobírání a kdy je to jízlivá pichlavost, byť by šlo o tutéž větu.

já jinak nejsem člověk, který by měl problém s nedostatkem sebevědomí, ale právě ty pichlavé poznámky můžou za to, že i v době, kdy to absolutně nebylo na místě, jsem měla problém s přijetím vlastního těla.
    ADD
    ADD --- ---
    MEDVED007: Moje matka má celoživotní komplexy, že je hubená, takže mi pořád rvala a rve, že mám přibrat. Teď z Trissie slov vidím, že fakt nejde o to, kolik vážíme, ale z čeho mají strach naše matky. A my žijeme své životy, ne životy našich matek, ne?
    ADD
    ADD --- ---
    BONEMINA: V pohodě, vzhledem k tomu, že "já jsem" na rachitické snědé týpky. :-))) Asi prostě nejsme povrchní, no. :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ADD: já jako dítě furt dokola poslouchala, že jsem "taková pěkná" a netušila jsem, co se tím jako myslí...pochopila jsem to až o x let později :-) jo a krkala mě babička, která mi neustále říkala, že jsem moc podobná své o 10 let starší sestřenici, která je sice zlatá duše, ale už v 16 měla zadek rozměrů mírně řečeno obřích....z toho mě dycky omývalo :-) čili pokud si někdo chce něco nějak brát, tak se dycky něco najde, že :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TALENKA: nevím, proč by sis potřebovala pumpovat sebedůvěru, ty kozo ! včera jsem zrovna slintala na tvýma fotkama ze školního výletu a říkala si, jak je možný, že ti to furt tak sluší a tak hezky se dokážeš smát, i když je hnusně, jsi unavená, a máš za zadkem bandu puberťáků......mmch, když někdo začne o tloušťce, tak si tě často "beru do huby", protože pro mě jsi vzorem ženské, která ty kila umí nosit!
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ADD: Tohle byl ještě dřívější. Ale pobavilo mě, když z muže 4 roky po svatbě vypadlo, že on byl vlastně vždycky spíš na ty éterické drobné žínky. No, tak má ženskou vyšší než on :)
    ADD
    ADD --- ---
    LADAVAZA: Ale to za tim zase neco hledas, ne? Vety, ze nekdo hodne ji nebo ze zhubnul, jsou ciste popisne. Jeden muj syn hodne ji a oba mezi 12 a 15 mesicem vyrazne zhubli, protoze se zacali vic hybat. Nenapadlo me, ze by bylo netaktni o tom mluvit. ;-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LADAVAZA: Jestli není nakonec ze všeho nejdůležitější ty děti co nejdřív naučit, že tohle jsou takové konverzační větičky, které se vyslovují, aby nebylo ticho, a nemají ve skutečnosti žádný význam. Jenže to by to nejdřív ten rodič musel umět takhel brát.
    ADD
    ADD --- ---
    BONEMINA: Tsss, tebe musel milovat kvuli uslechtile dusi, proti ostatnim jeho laskam mas zadek naprosto zanedbatelnej. ;-)))
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    TRISSIE: Tohle mě strašně štve-připomínky k tomu, že dcera "teda hodně dobře jí", "do té to padá", atd. Nejabsurdnější jsou ale hlášky typu "trochu zhubla, neee?" od mužovo tety. U 15 ti měsíčního dítěte mi to přijde úplně absurdní..
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Mě před pár lety hodně zlepšilo sebevnímání, když jsem zpoza dveří vyslechla rozhovor mého tehdejšího s nějakým jeho kamarádem. Kamarád: "Ta tvoje má ale tlustej zadek." A přítelovo zamilovaně obdivné: "Žejo?"
    ADD
    ADD --- ---
    TRISSIE: To snad nejde, ne? Vzdyt ja byvala se stejnymi hodnotami "ta vychrtlina"? To tolik dela, jestli mas sedou plet a vpadle tvare nebo jestli mas kulaty oblicej? A to jsem z cele rodiny "nejtlustsi" zenska, vsechny byly jeste kostnatejsi, a stejne mi predhazovaly, ze mam jist. :-)))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a teda taky doufám, že se mi povede je odstínit před nejapnými poznámkami - protože takové to "no na holkách je vidět, že jim chutná!" (s nepříliš pochvalným tónem hlasu) a "ty jsou udělaný" řeší obě strany už od jejich roku. A to přitom holky akorát podědily kulatý obličej, ale váhově jsou na svou výšku dost podprůměrné (poměr váha-výška na 20. percentilu).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZOFI: jo, já byla pro rodinu "ta oplácená" i v době, kdy jsem nosila velikost 36 a měla 52 kilo na 162cm...
    fakt doufám, že se mi povede to podobně nezmršit u svých vlastních dětí.
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    TALENKA: dobře napsané... mám taky kámošku, kterou obdivuji, která si také umí dělat legraci ze své tlouštky, navíc měří přes 180cm a učí anglinu na základce 3 - 5. třídu a často zastupuje na stupni druhém... Je veselá, vtipná a pokud si z nadváhy něco dělá, nepozná se to na ni.
    To, co si o sobě myslíme,si většinou neseme z dětství - jak nás viděli rodiče, jak o nás smýšleli, co jsme od nich slyšely.
    ADD
    ADD --- ---
    TALENKA: Taky si myslim, ze bez ohledu na vybavu od prirody a dokonce i financni moznosti jde mit vzdy "zajimave doplnky", "krasne nausnice" nebo cokoli jineho, co vyvola dojem hezkeho vzhledu. A leckdo z tech, kdo se tu sam hani, to umi - takze tu nevhodnou vybavu od prirody mu clovek musi verit, sam nema sanci si ji vsimnout. :-)
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    MADIETTA: Kdybys věděla, jak mně ty tvoje pindy o tom, jak objektivně hnusná jsi, strašně, STRAŠNĚ lezou na nervy.

MARKYSHA: Vždycky jsem byla tlustá, a vypadá to tak, že vždycky budu. Krom toho nosím brýle. A objektivně mám nos, který z některých úhlů vypadá už jako první číslo chobotu.
    Na druhou stranu o sobě taky dokážu říct, že mám pěkné oči. A umím se docela hýbat, i s tou nadváhou. A vlasy, i když bych chtěla rovné, jsou docela husté. A se správnou velikostí podprsenky dokážu vytvořit zajímavě působící dekolt i s těmi plandáky, co mi příroda nadělila :D
    Máš něco, co na sobě dokážeš ocenit? Co se ti na sobě líbí? To je hodně důležité.
    Mám kamarádku, která je ještě výrazně tlustější než jsem já. Její základní postup je: Když tě lidi potkají na ulici, jejich první dojem nikdy nesmí být "ta tlustá". Ona je vždycky "ta upravená", "ta, co tak svěle zpívá", "ta, co se věčně směje". Funguje to.

Je to v hlavě. Mně se sebevědomím strašně pomohl můj muž. Pro něho jsem krásná a jedinečná a to mi stačí k tomu, abych se tak i dokázala cítit. I když mám samozřejmě taky někdy chvíle, kdy bych nejraději dupla a zmizela. Vedle takové objektivně hnusné Madietty se cítím jako humplácký hromotluk.

A lezu s kůží na trh každý den - předstupuju před bandu puberťáků, co k odsudku nejdou daleko. Pomohlo mi být připravená na to, že se do mě navezou, mít připravené repliky, abych je odpálkovala, nebo abych je odzbrojila tím, že na to zavedu řeč sama a nějakým vtipem to shodím - vyrazím jim zbraň z ruky.
    Loni jsem učila v devítce výchovu ke zdraví. Měsíc věnovaný poruchám příjmu potravy. Vlezla jsem do třídy a řekla: Dneska si budeme povídat o obezitě. Jsem skvělá názorná ukázka. Mrkněte na mě a řekněte mi všechny zdravotní rizika, která jste na mě vypozorovali. Nastala věcná debata, žádné úšklebky.
    Letos jsem s osmáky přespávala ve škole, chtěli jít večer do školního bazénu. Tak jsem jim na rovinu řekla, že pokud kluci vydýchají, že budu v plavkách a nezačnou z toho koktat, nemám s tím problém. začali mě překotně ujišťovat, a šlo se.

Sorry za román. Chtěla bych do tebe nějak napumpovat sebedůvěru, ale nevím, jak...

MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    XMARGE: nicméně jsme už dlouho OT. Podstatné je, že děti mají svoje vnímání a já třeba těm svým přesvědčení o nejkrásnější mamince rozhdoně vyvracet nehodlám. :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já třeba jsem měla v pubertě velmi nízké sebevědomí, což bylo dané tím, že opravdu nejsem přirozená kráska, za kterou by se kluci ohlíželi. Postupem času přicházím (stále ještě na další a další) vychytávky, jak svůj vzhled vylepšit, a jsem se sebou víc a víc spokojená. A říkám si, proč mi tohle sakra někdo neřekl, když mi bylo těch patnáct? Proč jsem místo toho slýchala "Dyť jsi hezká přirozeně, nemaluj se" - když jsem vytáhla řasenku, jelikož jsem s prominutím měla zrcadlo a viděla, že to fakt úplně dobrý není. Myslím, že dřív součástí výchovy mladých dívek bylo i to, jak se upravit, aby vypadaly dobře. Za mých mladých let se tohle děsně podceňovalo a vtloukalo se nám do hlavy, že je důležité, co máme v hlavě a ne naní. Ono je důležité obojí.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    MADIETTA: já si myslím, že to zbytečné není. Kdyby mi manžel neříkal, že jsem hezká a že se mu líbím, asi bych padala do těch svejch cyklů "jsem hnusná a tlustá a nikdo mě díky tomu nebude mít rád". Já potřebuju slyšet, že se líbím, já mu i věřím, ale prostě to nízký sebevědomí a strach ve mě zůstane..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam