• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MARKYSHA: :-D Hodně zdaru....
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NIENNA: Na ten výrok o návycích se učitelky diplomaticky zeptá muž.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NIENNA: Chtěla bych výtěr z nosu a test z krve na alergii a mít potvrzení do školky, že není infekční.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MARKYSHA: A co budeš řešit? Jestli je nemocný? Jakou barvu má to, co smrká? To přeci uvidíš o víkendu....A pokud to bude OK, tak proč ho brát k doktorce?
    A nebo budeš řešit "Co tím učitelka chtěla říct"? Tak to bych zase řešila s ní... (a pak třeba, když zjistíš, že měla nějaké relevantní podezření, tak ho můžeš vzít k doktorce....a nebo se ukáže, že něco popletla / nepochopily jste se a vše jest marnost a k doktorce netřeba).

Ale připomněla jsi mi, jak se mě na konci dubna lektorka na plavání ptala, jestli Lence tekla krev z nosu...Tak jsem se podivila a pravila, že nikoli. Tak to uzavřela, že asi taková tmavá nudle... No a jak to řekla, tak mi došlo, že to musel být kus těsta s kakaem, neb jsme pekly její narozeninový dort (a když olizovala těsto, tak ho měla fakt všude....a zjevně ani mytí všude nepomohlo) ;-D
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NIENNA: Já mám strach, že když nebudu mít potvrzení, tak to budu řešit pořád. Má čekárnu pro zdravý.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    ANNAWA: Vlastně ne.... Loni v září jsem žasla, kolik dětí, co mělo nastoupit nenastoupilo, protože... (různé důvody - např. mysleli si, že bude bez plen a stále je má)... a to byli jen ti, co se o tom se mnou bavili na pískovišti (tj. velmi, velmi malý vzorek).
    Jako klidně se může uvolnit hned (protože někdo zjistí, že vlastně ne... třeba, že se bude stěhovat, rozvádět, čekají další, mysleli si, že školku nedostanou a chtěli si udělat oko na příští rok a ono to dopadlo apod.). Ale v září se toho uvolní právě dost, protože se ukáže, že se to nedá (ať už logisticky, nebo to dítě / rodič nedává psychicky, něco jim DĚSNĚ nevyhovuje, dítě něco co má zvládat nezvládá a tak...).

Co tak vím, tak první úbytek je hned (hlavně z důvodů jiné školky), pak v září (to i chápu) a pak v lednu (a to teda nechápu, ale to vím, že se vyplatí znova se ptát, protože je ve třídách místo). A pak občas sem tam něco...

V každém případě si myslím, že máš reálnou šanci...
    ALE pořád tě děsně lituju... jsem moc ráda, že školku máme, protože ta nejistota by mě ubíjela...
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    ANNAWA: Nikdy nevis.. Vloni v srpnu, pri dodatecnem druhem zapisu pro otevreni dalsich 20 mist nove tridy, prisli v patek rodice s ditetem k zapisu, zapsali, dostali se (hned v pondeli byli vysledky) a v utery oznamili, ze dite do skolky nepujde, protoze ho daji nekam jinam. Stejne tak nejake prijate deti nakonec nenastoupily, protoze jejich mladsi sourozenec se nedostal a rodice dali radeji obe deti do jine (soukrome) skolky, aby meli cestu pri jednom.

To se ti muze u trech deti klidne stat. :)

Vlastne jsem si ted vzpomnela, ze Lucinka byla prijata pri tom dodatecnem zapise jako predposledni v seznamu. nakonec ale od zari do skolky chodilo (a na tridnim seznamu skutecne bylo nastoupenych) jen 22 deti a dalsi 3 nastoupily nekdy pozdeji na podzim (rijen snad, mozna pozdeji). To jsem se vlastne ani nezeptala, jak to, ale vim, ze v seznamu nastoupenych deti v zari skutecne bylo pouze 22 deti, protoze jsem delala seznamy deti a kontakty rodicu kazde tridy. A asi o mesic, dva pozdeji jsem si vsimla, ze se zaplnila posledni tri okynka obrazku s novymi jmeny.
    A urcite v dobre prijimaciho rizeni brala reditelka deti do uplneho vycerpani kapacity, takze urcite mela prijatych 25 deti do te puvodni tridy. (tedy 25 mist)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NIENNA: v případě jediné školky je málo pravděpodobné, že to někdo předtím odmítne, zvláště když jsou všechny ty děti 4+, ne?
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    ANNAWA: V tom pripade je treti pod carou. To odvolani rozhodne napis a bij se, jak muzes, protoze je sance, ze se neco uvolni.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    ANNAWA: Takže je třetí pod čarou?!? Tak to je slibné, ne? Můžu juchat? Decentně... :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Neslo = brali, mobil, pardon.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NIENNA:
    TUTIK: ředitelka mi v deset večer napsala, že byl 23 a nešlo 20.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MARKYSHA: Šla bych na to jako BEBERA - v klidu bych se optala, že se moc omlouvám, ale že jsem úplně nepochopila, co měla na mysli... A rozhodně bych kvůli tomu dítě netahala k doktorce (přijde mi to zbytečné a bála bych se, že něco chytne).

V blbé náladě, když se to špatně sejde ledacos vyzní jinak než jak bylo míněno.... Držím se toho, že když nevím (a číst myšlenky neumím - škoda), tak se optám.
    A zkus si tím nekazit víkend. Udělej si plán a dej to k ledu. A v pondělí uvidíš, jestli vůbec máš co k řešení... :-)
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Nemáš na to koukat. :-) Škoda hezkýho víkendu, kvůli unavený učitelce.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: já dávám ještě Tondovi několik kapesníků do kapes u bundy i u tepláků, ale nepočítala jsem, že se bude někde o něco otírat nebo co.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BEBERA: vytahovací nemají, nosíme všichni ty obyčejné v obalech a vydávají je právě učitelky. A já dávám ještě Tondovi
    ADD: já mám podezření, že je těhotná a umím si představit situaci, kdy Tonda chce utřít nos, ona něco řeší s rodiči, co si jdou pro děti, nereaguje hned, on má vztek a utře si do něčeho co je po ruce, rodič to vidí, řekne, co to sem pouštíte za unudlence a do toho si pak přijdu já pro Tondu a schytám to na první dobrou, ale mně jak se něco takhle zasekne v palici, tak to nedokážu vyhnat, prostě mě to trápí. Ještě v souvislosti s tou Výměnou manželek, že jsem na to vůbec koukala....tam byly děti, co neměly naučené se utírat po záchodu, umýt si ruce apod. a jak jsem vztahovačná, tak se mi to hned zaškatulkovalo, že mě zařazuje k ní do party. A rozum mi říká,že to bude nějaký racionální vysvětlení, se kterým přijde muž se smíchem, ale mě to žere a žere. Zrovna tohle je takový zdroj mé mateřské pýchy, že obě děti umí smrkat, Tonda samostatně, že mu nemusím říkat, že si má umývat ruce a i Alenka už automaticky ťape po návratu domů do koupelny, že si oba ochotně čistí zuby, Tonda se o to hlásí a teď mi někdo řekne tohle. Ale to je zase to moje sebevědomí.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MARKYSHA: Nemáte ve školce papírové kapesníky pro všechny? U nás stojí krabice vytahovacích kapesníků a hned vedle koš - děti se vysmrkají a špinavý kapesník hned vyhodí...

Já bych se zeptala, jaké hygienické návyky měla učitelka na mysli. Bez útočení, čistě pro informaci.
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Tím spíš bych se na to vykašlala; není to nic zásadního, učitelka pravděpodobně řekne, že to tak nemyslela a ať mu teda dáváte tepláky s kapsou, kvůli tomu je blbost si kazit víkend. Den blbec znamená, že zítra pravděpodobně bude líp, tak se na to těš. :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: Tondovi je to jedno, akorát celou cestu ze školky řval : "Nejsem nemocný, ona je nemocná, ať si je ona zavřená doma" prostě peklo. Dneska ve spojení s tím Alenčiným fekálním vystoupením den blbec.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NIENNA: muž za mě tyhle citlivý věci řeší, protože znáte mě, já si něco vysvětlím špatně, vylítnu, akorát mu to budu muset milionkrát připomenout, protože pro něj to není tak důležitý. Akorát to nebude hned, protože já s ním k tý doktorce teda zajdu, nechám udělat výtěry z nosu a asi ten test z krve, protože on teda bere Aerius dvakrát denně a pak tu rýmu nemá a zrovna tenhle týden jsme to neodhadli došel nám a museli jsme pro recept a jak to nedostal, začal nudlit a kašlat. Ale opravdu nic zeleného, vodová rýma, i teď do večera nic zeleného, odpočinul si, normálně je akční. Tak fakt nevím, co mám zkušenosti s infekční rýmou, tak polehává a hlavně je žlutá a zelená každý smrknutí, bílá je až ke konci a ne že, by měl jednou takovou a podruhé jinou.
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Já bych na to asi kašlala. Čím víc mám dětí doma, tím víc nechápu, jak se ty učitelky můžou nezbláznit po prvním dni. :-) Tohle nebyl útok, jen blbě volený slova, mávla bych nad tím rukou. (Nicméně určitě není špatně to řešit, pokud máš pocit, že to řešit potřebuje. Což bych třeba já měla, pokud by to můj syn slyšel a byl z toho smutný, že je učitelka nespravedlivá.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam