• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ILLUZE: tak tohle vystihuje moje pocity naprosto přesně včetně toho, že jsem těhotná a na podzim bych teoreticky mohla mít B doma, ale jednak budu taky na home office a pak, jemu by ten kolektiv taky pekelně chyběl. A ekonomicky se nám ta soukromá školka fakt nehodí, ale shodli jsme se hned, že doma zůstat nemůže. Jen tedy B odmítli čiste kvůli věku, moje těhotenství neřešili (ani o něm nevěděli, tak nevím, zda by to to brali v potaz, mám dojem, že ne, v kritériích zaměstnanost matky neměli).
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ANNAWA: U nás každé dítě dostalo číslo a jejich seznam je pak zvěřejněn. Já si nepamatovala ani to naše ,-)
    Jinak ale soucítím...
    Mám v živé paměti ten pocit nespravedlnosti a zklamání, když poprvé dcerku nevzali... A pak zjištění, že vzali o dost mladší... Akorát, že já byla těhotná, takže "přece budu sedět doma" :-//
    Hodně nám to tehdy nabouralo rozpočet, ale už jsme tehdy nemohli ze soukromé školky vycouvat. Za prvé jsem se do práce vrátila týden po porodu (home office), za druhé - a to bylo to podstatné - Eli školku milovala, potřebuje být v dětském kolektivu - už tak hůř nesla, že tu není máma jen pro ni, když jsme se kvůli financím snažili její docházku omezit, špatně to nesla, že chce za dětmi. Co doma s nevyspanou matkou a nudným miminem.
    Přišlo mi to vůči tomu staršímu děcku neskutečně nefér, že mu tím, že "matka sedí" doma (s lednovým novorozencem doslova - dětský koutek v době zimních viróz není zrovna řešení), znemožňují být s dětským kolektivem, který v té době tak potřebuje...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: ta výstavba s tím dycky zahýbá, protože kdo se asi stěhuje do nových domů/bytů ? no jasně, převážně mladé rodiny s dětma tj. ta demografická skladba je hodně daleko od "průměru", takže zrovna školky, školy jsou potřeba na počet obyvatel mnohem víc než někde s "normálním" rozvrstvením obyvatelstva....na to člověk nemusí být demograf, aby mu tohle secvaklo, ale zjevně selský rozum je mizející dovednost na většině radnic :-(
    KATIA
    KATIA --- ---
    jestli to dobře počítám, tak u nás je nějakých 520 míst na necelých 14.000 obyvatel, plus je tu pár soukromých subjektů, dva myslím berou děti do tří let. praxe ukazuje, že to momentálně asi docela stačí. i když se tu chystá docela rozsáhlá výstavba, tak těžko říct za pár let...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: taky prima :-(

U nás rozšířili kapacitu školy, takže berou i děti z okolních obcí, u školkových dětí asi předpokládají, že si to rodiče nějak zařídí.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: v naší drahé obci se od září otevře školka, jedna třída pro 24 dětí, v obci bydlí aktuálně cca 1000 lidí, ovšem věkově převážně právě ti, kteří mají děti....suma sumárum je to zas jen pěkné gesto...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KATIA: tak u nás v obci bezesporu, tady je to zjevné, navíc je tu jediná školka na cca 1900 obyvatel, což je méně než v okolních, takže zjevné dlouhodobé podcenění.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANNAWA: ale to se píše v úvodu toho článku - letos mírný pokles v přihláškách, ale porodnost už se bude držet plus minus podobně. nemluvě o tom, že jim už x-let trvá zareagovat na to, že rodičák může končit ve dvou letech. a to nemluvím o tom, že na ministerstvu zvažují roční.
    tudíž podle mě nějaké úvahy typu "z nepotřebné školky domov seniorů" jsou dost předčasné, určitě je ještě nějaká kapacita pro menší děti.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KATIA: ta aplikace je dobrá, teď ještě, aby na to obec reagovaly, ale pochybuju, ty, které to neudělaly dosud, budou dál čekat, až populační boom pomine.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANNAWA: tohle jsou pak podrobnosti, co už nejsou vidět - kolik zrovna odchází předškoláků do školy atp. dobrý by možná taky bylo vidět poměr místa ve školce/počet obyvatel.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KATIA: přesně. Ovšem vtipné je, že z toho je vidět, že naše obecní má 50 míst, není divu, že ze 47 přihlášených brali jen 20.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANNAWA: je to v vidět v tom rozkliku, u nás je tam uvedená jedná soukromá, která má taky méně dětí. a pak to vypadá, že je tam pár volných míst v obecní školce...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KATIA: počítá to teda i soukromé - u nás má státní zaplněnost 100%, soukromá 90%.
    KATIA
    KATIA --- ---
    Přeplněné mateřské školy: Podívejte se na mapu, kde jich je nejvíc | Data
    http://www.rozhlas.cz/.../preplnene-materske-skolky-podivejte-se-na-mapu-kde-jich-je-nejvic--1495469
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Je fajn, že děti mají radar na slabá místa matek, ale zneužívají jen tehdy, když neriskují vlastní zkázu. :-))) Já dost šílela i z období, kdy chtěl Benýs pomáhat s čůráním - takže to období trvalo jen krátce a kluci jsou, pokud jde o vyměšování, samostatní. (Akorát na kadibudky za táborem jim muž chodí v noci svítit baterkou. :-))) Tohle je úroveň mateřské péče, která je zcela mimo mé možnosti. :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: on si ho stejně moc nechce utírat a když utře, tak to po něm ještě "opravím", aby nebyl opruzený,.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: přesně tak, mám praxi od psů, tak to prostě seberu, utřu ho vlhčenými ubrousky a všechno to vyhodím. Já nevím proč, ale bez mojí přítomnosti Tonda prostě nekadí :-D
    ADD
    ADD --- ---
    TORUVIEL: Tkaničky u nás děti nemusej umět zavazovat. Vyvodila jsem z toho, že mají nosit byty na sucháč, ale prý ne, prý jim je raději zavážou a rozvážou, než když děti klopýtají ve volných botách na suchý zip. (Jenže kluci samozřejmě chtějí být samostatní, takže tkaničkové bot nechtějí. :-))
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA:
    ADD: Jasně, díky. Takže utírat zadek říkáte :-)) Úkol na léto tedy. Jinak celkem všechno umí (až na zavazování tkaniček a občas zipy).
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: Jinak k tomuhle, asi bych se v pondělí zeptala, třeba nějak neutrálně jako "promiňte, minule jste zmínila Tondovy nevhodné hygienické návyky a mně to vrtá hlavou, co konkrétně jste tím myslela? Třeba abychom na tom mohli doma se synem zapracovat :-)" (a s úsměvem, ať to nejde do konfliktu, učitelka bude určitě taky sdílnější, když to bude vypadat, že to myslíš vlídně a ne stylem "co si to jako dovoluješ kozo jedna říkat, že můj syn má blbý návyky!" :-) Víš jak :-) Ale jinak chápu, že si to vztahuješ na sebe, to si myslim je vcelku běžná vlastnost žen-matek, že si vztahují věci týkající se "výchovy" dítěte na sebe, jako své selhání nebo tak (taky to tak někdy cítím).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam