• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    KATIA
    KATIA --- ---
    ILLUZE: není to tak dlouho, co nějaký politik v brně bránil nedostatek školek s tím, že to přece není nějaká odkládárna a servis rodičům, aby mohli do práce... a že je to kvůli dětem. no tak si naběhl že jo, když je to kvůli dětem, tak by každé dítě mělo mít nezadatelné právo jít do školky, pokud je to pro něj žádoucí. mám v nejbližším okolí několik dětí, které chodí do školky už nějak před druhým rokem (na takový polo-provoz - pár dní v týdnu, ani ne třeba celé dny) a řekla bych, že se tam všem líbí.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: u nás to nebylo nějak živelné, momentálně je situace fakt dobrá, poněkud větší výstavba je podle mě otázka tak pěti - deseti let, ale samozřejmě bych si taky myslela, že by třeba měl být základ, že developer prostě rovnou udělá aspoň jednu - dvě třídy. u nás teda docela tohle jde, že se přidávají jedna - dvě třídy tam, kde je zrovna místo a ne že by se nutně budovala celá školka. a ty nové třídy nemají přímo u sebe hřiště - jedna je u parku a menší hřiště kousek v zástavbě a druhá je hned naproti velikému dětskému hřišti, které je veřejné. zjevně to jde nějak právně ošetřit a je to pro město mnohem levnější.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ILLUZE: tak tohle vystihuje moje pocity naprosto přesně včetně toho, že jsem těhotná a na podzim bych teoreticky mohla mít B doma, ale jednak budu taky na home office a pak, jemu by ten kolektiv taky pekelně chyběl. A ekonomicky se nám ta soukromá školka fakt nehodí, ale shodli jsme se hned, že doma zůstat nemůže. Jen tedy B odmítli čiste kvůli věku, moje těhotenství neřešili (ani o něm nevěděli, tak nevím, zda by to to brali v potaz, mám dojem, že ne, v kritériích zaměstnanost matky neměli).
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ANNAWA: U nás každé dítě dostalo číslo a jejich seznam je pak zvěřejněn. Já si nepamatovala ani to naše ,-)
    Jinak ale soucítím...
    Mám v živé paměti ten pocit nespravedlnosti a zklamání, když poprvé dcerku nevzali... A pak zjištění, že vzali o dost mladší... Akorát, že já byla těhotná, takže "přece budu sedět doma" :-//
    Hodně nám to tehdy nabouralo rozpočet, ale už jsme tehdy nemohli ze soukromé školky vycouvat. Za prvé jsem se do práce vrátila týden po porodu (home office), za druhé - a to bylo to podstatné - Eli školku milovala, potřebuje být v dětském kolektivu - už tak hůř nesla, že tu není máma jen pro ni, když jsme se kvůli financím snažili její docházku omezit, špatně to nesla, že chce za dětmi. Co doma s nevyspanou matkou a nudným miminem.
    Přišlo mi to vůči tomu staršímu děcku neskutečně nefér, že mu tím, že "matka sedí" doma (s lednovým novorozencem doslova - dětský koutek v době zimních viróz není zrovna řešení), znemožňují být s dětským kolektivem, který v té době tak potřebuje...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: ta výstavba s tím dycky zahýbá, protože kdo se asi stěhuje do nových domů/bytů ? no jasně, převážně mladé rodiny s dětma tj. ta demografická skladba je hodně daleko od "průměru", takže zrovna školky, školy jsou potřeba na počet obyvatel mnohem víc než někde s "normálním" rozvrstvením obyvatelstva....na to člověk nemusí být demograf, aby mu tohle secvaklo, ale zjevně selský rozum je mizející dovednost na většině radnic :-(
    KATIA
    KATIA --- ---
    jestli to dobře počítám, tak u nás je nějakých 520 míst na necelých 14.000 obyvatel, plus je tu pár soukromých subjektů, dva myslím berou děti do tří let. praxe ukazuje, že to momentálně asi docela stačí. i když se tu chystá docela rozsáhlá výstavba, tak těžko říct za pár let...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: taky prima :-(

U nás rozšířili kapacitu školy, takže berou i děti z okolních obcí, u školkových dětí asi předpokládají, že si to rodiče nějak zařídí.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: v naší drahé obci se od září otevře školka, jedna třída pro 24 dětí, v obci bydlí aktuálně cca 1000 lidí, ovšem věkově převážně právě ti, kteří mají děti....suma sumárum je to zas jen pěkné gesto...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KATIA: tak u nás v obci bezesporu, tady je to zjevné, navíc je tu jediná školka na cca 1900 obyvatel, což je méně než v okolních, takže zjevné dlouhodobé podcenění.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANNAWA: ale to se píše v úvodu toho článku - letos mírný pokles v přihláškách, ale porodnost už se bude držet plus minus podobně. nemluvě o tom, že jim už x-let trvá zareagovat na to, že rodičák může končit ve dvou letech. a to nemluvím o tom, že na ministerstvu zvažují roční.
    tudíž podle mě nějaké úvahy typu "z nepotřebné školky domov seniorů" jsou dost předčasné, určitě je ještě nějaká kapacita pro menší děti.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KATIA: ta aplikace je dobrá, teď ještě, aby na to obec reagovaly, ale pochybuju, ty, které to neudělaly dosud, budou dál čekat, až populační boom pomine.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANNAWA: tohle jsou pak podrobnosti, co už nejsou vidět - kolik zrovna odchází předškoláků do školy atp. dobrý by možná taky bylo vidět poměr místa ve školce/počet obyvatel.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KATIA: přesně. Ovšem vtipné je, že z toho je vidět, že naše obecní má 50 míst, není divu, že ze 47 přihlášených brali jen 20.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANNAWA: je to v vidět v tom rozkliku, u nás je tam uvedená jedná soukromá, která má taky méně dětí. a pak to vypadá, že je tam pár volných míst v obecní školce...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KATIA: počítá to teda i soukromé - u nás má státní zaplněnost 100%, soukromá 90%.
    KATIA
    KATIA --- ---
    Přeplněné mateřské školy: Podívejte se na mapu, kde jich je nejvíc | Data
    http://www.rozhlas.cz/.../preplnene-materske-skolky-podivejte-se-na-mapu-kde-jich-je-nejvic--1495469
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Je fajn, že děti mají radar na slabá místa matek, ale zneužívají jen tehdy, když neriskují vlastní zkázu. :-))) Já dost šílela i z období, kdy chtěl Benýs pomáhat s čůráním - takže to období trvalo jen krátce a kluci jsou, pokud jde o vyměšování, samostatní. (Akorát na kadibudky za táborem jim muž chodí v noci svítit baterkou. :-))) Tohle je úroveň mateřské péče, která je zcela mimo mé možnosti. :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: on si ho stejně moc nechce utírat a když utře, tak to po něm ještě "opravím", aby nebyl opruzený,.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: přesně tak, mám praxi od psů, tak to prostě seberu, utřu ho vlhčenými ubrousky a všechno to vyhodím. Já nevím proč, ale bez mojí přítomnosti Tonda prostě nekadí :-D
    ADD
    ADD --- ---
    TORUVIEL: Tkaničky u nás děti nemusej umět zavazovat. Vyvodila jsem z toho, že mají nosit byty na sucháč, ale prý ne, prý jim je raději zavážou a rozvážou, než když děti klopýtají ve volných botách na suchý zip. (Jenže kluci samozřejmě chtějí být samostatní, takže tkaničkové bot nechtějí. :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam