• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    BEBERA: děkuju ti, žes to napsala..už jsem si tu začínala připadat jako tupá přecitlivělá pipina, která se s dítětem moc páře..resp. párala, když začínal chodit do školky...průběh to u nás mělo v podstatě stejný jako u vás...takže díky, že v tom nejsem sama :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    TAPINA: tak tak... já jsem se rozhodla, že mu prostě věřím, že to dá a že si najde nový kamarády a prozkoumá, co mají ve školce za nový hračky, to jsem mu i řekla, i to, že mu věřím, že i beze mě si tam pohraje a že kdyby něco, má říct paní učitelce... zatím to vypadá, že dobrý. Dnes ráno všechny ostatní děti brečely, Bertík na ně udiveně koukal a šel sám od sebe v klidu za paní učitelkou a zaplul do třídy.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TRISSIE: V zásadě jsi to trefila... :-) Po dnešním rozhovoru v šatně... spousta lidí po mateřské bez práce... prvorození stejně jako benjamínci... a cítí se tam využití nebo co...
    Ale sezení v šatně nebavilo snad nikoho (až na mikro skupinku pod oknem).

TRISSIE: Asi tak...trávím čas tím, že vysvětluju, že sice jsem tam první den byla, ale že to byla výjimka... a že to opravdu, ale opravdu nejde dál...
    KATIA
    KATIA --- ---
    TAPINA: naše dítě se vůbec nelouci, vidí hračky a kamarády a razuje za nima... zato se hezky vítá, když se nám vrátí :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TAPINA: NINGEN: Cítím to stejně... :-)
    NINGEN
    NINGEN --- ---
    NIENNA: Tak to jsem Herodes a krkavčí matka taky. Naše školka tohle nabízí, ale využívá to minimum rodičů, nakonec mi to přijde i kontraproduktivní, takové "prodlužování agonie". Místo aby si učitelky a děti mohly od začátku vytvořit svou vlastní rutinu, tak jim do toho i nechtěně zasahují rodiče, navíc to, že Janička tam má maminku a já ne, je další komplikace. Syn zatím bude chodit dopoledne, to je pro něj akorát a včera, když jsme ho tam vedli, tak samozřejmě při našem odchodu začal smutnit a chtěl jít s námi pryč, ale učitelka sama nám bokem řekla, ať jdeme, že prodlužování to jen zhorší a měla pravdu, máme vyzkoušeno od babiček, že po našem odchodu nás srdceryvně shání pět minut a pak si na nás dalších deset hodin ani nevzpomene :).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Když ty matky jsou samy nešťastné, že tam musí drobečka nechat, tak je jasné, že dítě přebírá pocity neštěstí od nich. Ono je to zase stejné, jako se psama :D Mně bylo včera trošku smutno, že jsme se ani nerozloučili, prostě jsem vymizela, ale dneska už to proběhlo normálně - pusa, rozloučení a odchod.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    NIENNA: Akorat to ctu, jak jsi me sem presmerovala od vedle. No to je teda sila. A ostatni rodice taky bezva koukam. Ono to bude i celkovou atmosferou ve skolce, kdyz na schuzce pani reditelka nastoupi a podpori rodice v tom, aby s detmi trenovali samostatnost, tak to jinak pusobi. Nam naopak rikaly, ze nejlepsi je proste predat a jit, ze pry ze zkusenosti je to lepsi nez tam postavat a koukat oknem, jestli nebreci, ze se ty deti driv uklidni (pokud maji vubec problem). Drzim palce! Se mi zda, ze si chteji ucitelky proslouzit prazdniny
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    EDERA: Vypadá to slibně.... :-)

Dneska se nás valná většina nechala zavřít v šatně... Pár nadšenců (cca do 5 lidí) zůstalo se svým mazlíkem ve třídě... Za námi ostatními děti občas přikráčely... Vlastně to bylo cca 5 stejných dětí... Rokováním v šatně se odhlasoval hromadný názor, že tam ty děti vlastně rozhazujeme...a že když sem furt někdo chodí za náma, tak ostatní pak prostě MUSÍ taky -přeci o to nepřijdou... :-)

Takže od učitelek návrh byl přijat téměř jednohlasně (proti byly hlavně rodiče těch dětí, co tam furt chodily a slzely...) - zítra všichni rodiče domů a děti zůstavají až do oběda a po obědě je bereme...

Lenka si zvládla přidat svačinku (tj. mléko i housku) a nemohla jsem ji ze školky dostat... Teď mi tu pláče, že chce jít po spinkání zase do školky...ale hřiště s mámou se prý taky dá... :-D
    Neuronila ni slzu... ale když se do šatny pořád někdo trousil, tak za mnou taky cca 3x přišla... Poprvé to bylo vtipné, protože měla vysvětleno, že budu v šatně, ale že přijít může jen z vážného důvodu. Přinesla mi ukázat stavbu Stezku korunama stromů a vysvětlovala mi že to je moc závažné a proto mi to musela přijít ukázat... :-D
    ADD
    ADD --- ---
    BEBERA: Tatínkové se obvykle za vřískající děti stydí víc než maminky, navíc bývají ráno duchem buď ještě v posteli, nebo už v práci... Čímž to neomlouvám, jen si to dokážu představit. V létě jsem sledovala kamaráda, jak vlekl syna z koupaliště - chlap, zvyklý nikdy neztratit glanc, mezi spoustou svých kamarádů - snažil se tvářit, že to dítě, které táhne za ruku, tam vůbec není, a snažil se být co nejrychleji všem z očí. :-)

U nás dělal začátek školního roku největší problém v noci na úterý, kdy se kluci budili, pofňukávali, byla z nich cítit nervozita. Včera byli ve školce hezky od osmi do pěti. A mladšího přeřadili z nejmladšího oddělení rovnou do předškoláků, takže jsou spolu v oddělení. Loni touhle dobou byl pro ně Nik totálně zaostalej a neschopnej a vozili se po něm, teď se jim hodil do nejstarších, tak je najednou šikovnej dost. :-) Tak aspoň budu mít snazší vypravování odpoledne, ale o to těžší pak bude jejich rozdělení za rok, až Benýs půjde do školy a Nik bude muset do školky v místě bydliště, protože by to organizačně nešlo zvládnout.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BEBERA: Možná to bylo něco podobného, co mám doma, starší chodil rád, ale když ho chytil rapl, nezbývalo než minimalizovat čas brečení tím, že se prosviští co nejrychleji, strčím ho do dveří a uteču, veškeré utěšování, dávání času atd jenom prohlubovalo drama a sloužilo jako argument pro příště - já se sice klepala půl dne, ale ve školce byl během pěti minut pokoj a odpoledne mě rozzářené sluníčko ujišťovalo, že to bylo skvělé a že už příště půjde v pohodě - takže třeba ten tatínek jenom věděl, že prostě musí odevzdat... některé děti dokáží předvést strašlivý tyátr.

Ale musím to zaklepat, letošní nástup obou příšerek v naprosté pohodě, neklidnější pondělí, kdy jsem po nich raději nechtěla vůbec nic, ale pak velké těšení a dobrý :-)

Ty přivykačky mi připadají hrozné, když vidím, čeho jsou některé matky schopné, tak nechat je ve třídě poblíž dítěte mi připadá jako zadělat si na problémy na hodně dlouho dopředu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Já tu teď řeším opačný problém, mně tu teď Tonda brečí, že chce jít do školky, že se mu hrozně stýská po Pepovi.
    EDERA
    EDERA --- ---
    NIENNA: Spíš bych spoléhala na to, že jestli se takhle budou chovat ještě jeden den, tak je ve čtvrtek vyženou učitelky samotné. V tom se přece nedá pracovat.:-O

BEBERA: Popsala jsi to moc pěkně a fakt Ti věřím, že na Tvoje dítě to takhle platí. Ale jako vždy - celé je to o komunikaci. Kdyby holčička v popisované situaci byla povahou stejná, stačilo jednou větou vysvětlit, že když nezareaguju teď, tak se dítě sekne na dalšího půl roku a vzít ho stranou, ne se rozčilovat na chodbě.

BEBERA
    BEBERA --- ---
    MADIETTA: Já mám u svého syna přesně opačnou zkušenost - ve chvíli, kdy brečí, ho NESMÍM opustit a naopak ho musím uklidnit a dát mu přesně ten čas, který potřebuje, aby odešel do světa sám, jakkoliv učitelky tvrdí, že dítě si pobrekne a po chvíli bez mámy je klid. Klid sice je, ale to, že dítě nebrečí, ještě neznamená, že je klidné i uvnitř. Při prvním nástupu do soukromé školky jsem se těmito řečmi nechala přesvědčit a odešla s tím, že je to nejlepší, dítě sice po chvíli přestalo brečet (stála jsem pod okny), ale taky se dočista vůči školce na půl roku zablokovalo a školku jsem nakonec pro naprostý odpor musela zrušit. Při druhém pokusu o půl roku později v jiném zařízení, když došlo na to samé, zůstala jsem s ním v šatně asi hodinu a dala mu čas a když už to vypadalo, že půjdeme domů, najednou v klidu odešel a chodil tam od té doby rád. Do státní školky šel loni v září s nadšením, ale v lednu najednou hysterie, nepůjde do třídy ani za nic, začal tam brečet, odvedla jsem ho od dětí ze třídy pryč, seděli jsme zas hodinu na schodech, pak jsem se zdržela ještě další hodinu během představení, které děti ten den měly, syn se mezitím uklidnil a zase klidně odběhl mezi děti. V tebou jmenované situaci, pokud bych viděla, že je zle, vyvedla bych syna ze třídy, nechala ho v klidu vydýchat na chodbě a až by byl připravený, vrátil by se sám.

Naopak nechápu situaci, kterou jsme zažili včera - tatínek táhl tak pětiletého chlapečka do školky, chlapeček vřískal, zapíral se nohama, byl v totální hysterii, že to sotva zvládal udýchat, tatínek ho doslova vlekl za sebou, a to prosím ještě před budovou školky, ve školce to potom pokračovalo, stupňovat už se to ani nemělo kam.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    KATIA: No...já jsem asi čekala něco podobného... - po loňské vzpouře o to víc... Ale ta letošní masa rodičů mě... zaskočila... Fakt jsem si připadala TAK divně... Mý spolurodičové to holt žerou no... Ale třeba to nebude tak žhavé a zítra to výrazně poleví... Doufám...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MADIETTA: já tohle taky nezažila ani s jednou, starší chodila poo, protože tam byla ta možnost, ale nebylo to nijak vyžadované natož nařízené a mladší od prvního dne spala každý den, protože jsem byla v práci a nazdar bazar....dvě různé školky, ale koukám obě v tomhle hodně rozumné.....

mmch, dneska ve škole brečeli i někteří druháci ! a rodiče běhali do třídy konejšit....být tou učitelkou, tak je vemu za prdel a prohodím francouzskýma dveřma ven
    KATIA
    KATIA --- ---
    u nás měli ve školce spoustu povídání o adaptaci a kratší docházce a přítomnosti rodičů... tak jsem si udělala volno, že tam teda aspoň první den budu s benem, ať mu to není líto - a byla jsem tam jediná. a to do školky už chodil, nebylo to úplně potřeba... a od zítřka bude chodit normálně na celé dopoledne, ani spaní by nebyl problém, ale byly samozřejmě rády, že půjde dřív. tak já nevím, asi si to rodiče nějak nevzali k srdci s tou adaptací :-))
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NIENNA: to rodiče, to je tedy něco :-(
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MADIETTA: tak ony ty "maminky" jsou taky kapitola sama od sebe...
    my jsme dnes chvílemi nevěřícně zírali na jednu poměrně mladou holku - tu bylo slyšet snad i v patře nad námi a permanentně lustrovala mobil - při uvítání dětí, při jejich předávání, ve třídě, na chodbě, v jídelně... děcka docela v klidu, ale jak ta pokaždé spustila, chytaly nervy nejen oni, ale i my rodiče...
    do toho ve třídě děti poměrně dost cizinců... když jedni měli vyplnit jeden formulář na dveřích, tož jsme si řááádně počkali, než to přeluštili... pak povinné focení a pózování nejen jejich dětí...
    no tak uvidíme...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Vůbec se v té naší školce se vším nějak málo nadělá, mi přijde. To se mi asi bude líbit :o) Teď čtu po netu o všelijakých sedmistránkových dotaznících pro rodiče. Po nás chtěli jen seznam zmocněných osob pro vyzvedávání dítěte, jinak nic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam