• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    MARKYSHA: Ještě existuje jablečný nebo jablečno-různý koncentrát, prodávají běžně ve zdravých výživách. Cena sice vyšší oproti klasickému sirupu, ale podstatně nižší v porovnání se 100% šťávou/džusem.
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Snažím se jí dávat co nejvíc, protože kluci (včetně muže) nejedí moc / vůbec ovoce, takže tohle je taková záchrana. Omezující jsou v tomhle peníze, dobré šťávy nejsou levné.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MARKYSHA: Máme na lince neustále pětilitrovku jablečného moštu a sám si chodí s hrnečkem a sám si čepuje. Vodu a čaje bojkotoval od malička. Takže pije jablečný mošt, mlíko nebo neslazenou meltu s mlíkem. Jen zcela výjimečně něco jiného.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A jak se stavíte ke 100% ovocné šťávě, do Jáji si mají brát děti svoje pití, Tonda než tam šel poprvé pil obyčejnou vodu, děti tam měly Jupíka a spol, Tonda nosil vodu zpátky, dětem to bral, měl exém, tak jsem začala kupovat 100% ovocnou šťávu, ředila jako sirup a dávala do lahve od Jupíka a byl pokoj. Alenka jak zjistila, co má Tonda, takže jsem opět s vodou pohořela, ačkoliv ji sama piju. A ta šťáva mi přišla jako dobrý řešení. Ve st. školce mají ovocné čaje a nějaké Tykvíky a po těch se teda osypává taky, což je jasné znamení, že to není přírodní. Po bonbonech se osype taky, kromě téch Jojo.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ZEGA: Ne, mš Litvínovská (Prosek)
    ZEGA: U nás se dá domluvit s učitelkou, že nechceš, aby dítě bonbony/šťávu/slazený čaj dostávalo. Ale zas je tam pak ten faktor, že všichni dostanou medvídka a ono jediné ne :-/
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    LEPEK: vim o nekolika lidech, co to tak delaji. najeli na to vetsinou kvuli tomu, ze se dite dostalo do statni, ale place po lesni, kde bylo predtim, ale kterou si nemuzou dovolit platit na delsi cas. vsichni to davaji dobre, az na to, ze deti to v te statni tolik nebavi. ale my mame vyjimecne kvalitni lesni a nic moc statni...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LEPEK: To by asi bylo celkem nefér (zvlášť v některých lokalitách) k dětem, co se do státní nedostaly. Protože státní školky na rozdíl od soukromých nemůžou "rozdělit" jedno místo pro dvě děti, prostě je obsazeno, i když bude chodit třeba jen jeden den v týdnu.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    dáváte někdo děti do dvou různých školek zároveň?
    myslím model např. několik dnů státní školka, několik dnů lesní soukromá apod.?

jak to děti dávaj? a jak to dáváte vy?

jak děti fungují v různých systémech při jejich pravidelném střídání?
    stíháte akce na obou frontách?
    SARGO
    SARGO --- ---
    BALAENA:
    D1: "Ale já jsem chtěl červený!"
    R: "Ale no tak, chutná to obojí stejně. Přeci nebudu amarounovat každému něco jiného."
    D1: "Není to stejný! Chci červený!"
    D2: "Jenže já jsem chtěl zelený a ty máš smůlu, he hé, bude to jak chci já, já jsem si řekl první!"
    R: "Tak mám udělat barevný?"
    D1, D2: "Néééééé!"
    D2: "A nebo jo."
    D1: "Jenže já chci zelený! Teda vlastně červený! Chci ten, co máme ve školce!"
    R: "Jaký máte ve školce?"
    D1: "Fialový."
    R: "Takové nejsou."
    D1: "My je máme a já je chci, jinak budu plakat."
    D2: "Si klidně breč, nám je to jedno. Stejně bude zelený."
    /obecné zvuky pranice a kvil. R tluče hlavou o zeď, sousedův pes vyje.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SARGO: ono nakonec i amarouny z Návštěvníků měly něco do sebe
    SARGO
    SARGO --- ---
    QUANTI: Já jim sladké úplně neodpírala, tu a tam něco malého přistálo, ale boNbony ani lízátka jsme nevedli vůbec hlavně kvůli zubům - a taky mě to prostě nenapadlo jim to dávat, ono taky kdy, jí pětkrát denně, ani nebyl prostor někde něco strčit, buď byli najedení, nebo bylo před dalším jídlem :-D Takže do vysokého věku neuměli cumlat ani lízátkovat, ale zato musím hrdě říci, že těm přebarveným chemickým cukrovinkám ani starší na chuť dosud nepřišel a odmítat nabídky od kluků zvládá velmi asertivně. Oba jsou naučený, že se to jí po troškách a nemají s tím problém.
    Ne že by to pomohlo: Starší tak do tří snad ani neochutnal čokoládu, mlsání žádný (pořád mi přišlo, že je na to malý, navíc měl potíže s trávením, takže jsme jídelníček ladili jak harfu - a špatně trávil zeleninu, takže má krásný základ k odporu :-)), ale teď je mu devět a oplácaný je stejně, protože co si neusladil, to si utěstovinoval (suché těstoviny jsou jeho kulinářským nebem). K jeho smůle mám sklony k tvrdohlavosti a nějak jsem s nižšími venkovními teplotami nabralala obrovský elán (takže za poslední týden začal jíst cherry rajčata, byť zatím jen oranžová :-D). Šmarjá jídlo, já bych to zrušila, v každé druhé sci-fi slibovali touhle dobou jednu pilulku po ránu, že bude vystaráno. :-))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SARGO: já třeba před dcerou (2,75) sladkosti fakt netajím, ale ona jediný co si dá je čtvereček 70% čokolády, případně teda občas čokoládu z kindervajíčka, a Kinder Pinguí. Želé, karamelku nebo mentosku občas vyžebrá, dá do pusy, ocucá a jde mi vyplivnout do dlaně. Tak snad jí to vydrží :) lízátko jí asi dvakrát dali to hroznocukrový magistry v lékárně, koukala na to jak puk, lízla si, nechtěla.
    SARGO
    SARGO --- ---
    HABRENKA: Ano! A opět budu za příšernou matku, ale opravdu bych hodně ocenila, kdyby měli méně pestrou stravu! :-D
    Třetinu těch jídel jsem snad sama nikdy neochutnala, nic se jim neopakuje jak je měsíc dlouhej = není šance, aby si na nějakou chuť zvykli, chodí ze školky hladovej jak vlčák (a škola to samý) a že by se zvedla tolerance k neznámým jídlům, to se teda nezvedla. Naučil se trpně strčit do pusy lžičku, protože "ochutnej to, ochutnej to", ale je to k ničemu. Prosím prosím, chci něco nudného, obyčejného, ale aby to fungovalo :-D
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    :-) tak, televize byla, sladkosti... co jidelnicky :D? pro mne rozhodne obohacujici tema ;-)
    ADD
    ADD --- ---
    TRISSIE: Já nechtěla před dvěma lety dát Benýse do školky, když jsem tohle slovo našla v dopise od ředitelky. Muž mě uklidňoval, že ředitelka mého syna nebude učit, natož pak češtinu, takže by ho to nemělo poznamenat. Ech ech, jdu si pár těch bonbonů na uklidněnou dát, ať nevyskakuju. :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: a tak víš co, bombony, to je takové výbušné téma :-)
    ADD
    ADD --- ---
    Uááá... BONBON, BONBON, BONBON... Mám chuť sníst bonboniéru, když vidím to vaše stále se opakující M. :-)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    k tem sladkostem..

první den ve školce, synek mi ukazuje při vyzvedávání bombon, který dostal a schoval si ho. Druhý den ve školce - synek zas bombon - paní učitelka ze třídy mne přiběhla vysvětlit, že dvě holčičky měli po sobě svátek a že se nemám bát, že jim školka sama o sobě žádné bombony nedává. To mě dost potěšilo, nejen jejich přístup ke sladkostem, ale i přístup k rodičům :))

Osobně nejsem zastáncem toho, aby děti dostávali ve školce sladkosti ve formě bombonů či časté dávání sladkých tyčinek k svačině. Upřednostnuji koláče atd a vážím si kuchyní, kde tak činí.
    My doma také bombony nejíme každý den, tak nevím, proč by to školka měla mé dítě učit. Chápu, že je těžké vyhovět rodičům a nedat zrovna jejich dítěti bombon a ostatním ano. Asi bych se poptala ostatních rodičů, co si o tom myslí a případně bychom společně poprosili učitelky, zda-li bombony nezrušit, či nějak minimalizovat.

A bombony-odměna - naprosto špatně.
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    ADD: Ok, pardon.
    ADD
    ADD --- ---
    NEBULA: Já myslela "bombón". :-)
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    ADD: ?? Jako diakritiku? Můžu. Jestli je to tady zapotřebí, tak bez problému. Sorry.
    ADD
    ADD --- ---
    NEBULA: Když už na to nadáváš, můžeš to alespoň psát správně? ;-)
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam