• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    NEBULA: Jako že škola, kde učím, nějaké pravidlo vědomě ignoruje, protože ho považuje za blbost.
    Ale úplně se mi to nezdá, to by mi asi jako učitelce řekli.
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    ALDEMIK: naší?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    NEBULA: Je taky možné, že je to něco, na co se v naší škole svorně peče, nezkoumala jsem to...
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    ALDEMIK: Tak proč s tím mají takovej problém? Achjo, zavání mi to nečím jiným, jsme přistěhovalci, nevypadám jako standartní matka a furt něco chci, navíc je dcera alergik, takže nosím svý jídlo, jako první den mi vrátili po jídle krabičky s tím ať si to dám do něčeho, aby se to dalo ohřívat v mikrovlnce (krabičky Tupperwere, haha) a ať si prej pořídím radši jídlonosič (mají je tam všichni, co odebíraj jídlo z jídelny), tak jsem s úsměvem vysvětlila, že krabičky do mikro můžou, a že to pidi množství do jídlonosiče prostě dávat nebudu (dcera má 2,5 roku, takže množství si dokážete představit..), snažím se ale problém bude asi jinde, ale to je OT :)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    NEBULA: imho blbost, na základce jsme ekzematiky normálně mazali, hlavně na škole v přírodě...
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    btw. takový dotaz na odborníky- Požádala jsem učitelku, aby dceři mázla ruce krémem - po umytí - exematik - nejřív, že jo, a pak mi krém vrátili, že nic nesmí dětem dávat (obyč. modrá indulona). Načež jsem se tomu podivila a zeptala se, jestli na to mají nějaké nařízení a jak se to teda řeší v zimě, když jdou děti ven, a potřebují namazat třeba i obličej nebo v létě uvéčko. A že nevím jestli je tedy lepší, když jí třeba praskne kůže do krve .... Následně mně učitelka vzala k ředitelce, a domluvily jsme se, v oboustranné snaze najít cestu a byla jsem požádána, aby si dcera sama řekla po umytí rukou o krém a sama si to pak namazala. Děkuji jim za vstřícnost, dcerka to zvládne, navíc to dělá ráda, a když krém nestrážím, tak si ho na sebe dá třeba kilo :) nicméně, zaráží mně nesmyslnost některých (asi?) nařízení......
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    ADD: řešim to podobně, když mám pocit, že má málo vitamínů, dokoupím 100tní džusy co nejrozmanitější, jelikož s ovocem máme taky celkem problém, přitom malinká jedla všechno, teď pokud to není jabko nebo banán, tak nechce skoro aani ochutnat..jé a teď jsem zapomněla, že to není spisovně- omlouvám se, přepisovat už to nebudu ;)
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    BALAENA: já taky zdrhla.. :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ALDEMIK: já mám právě známýho, který nakupuje se slevou zdravou výživu a spol. pro sportovce, tak tak s nimi přivařuju a mám to se slevou, i různé raw čokolády, Mixit apod.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ALDEMIK: já se blbě vyjádřila, ne džus ale ten koncentrát právě používám :-) S džusem by mi to asi nezkousl.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    MARKYSHA: Ještě existuje jablečný nebo jablečno-různý koncentrát, prodávají běžně ve zdravých výživách. Cena sice vyšší oproti klasickému sirupu, ale podstatně nižší v porovnání se 100% šťávou/džusem.
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Snažím se jí dávat co nejvíc, protože kluci (včetně muže) nejedí moc / vůbec ovoce, takže tohle je taková záchrana. Omezující jsou v tomhle peníze, dobré šťávy nejsou levné.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MARKYSHA: Máme na lince neustále pětilitrovku jablečného moštu a sám si chodí s hrnečkem a sám si čepuje. Vodu a čaje bojkotoval od malička. Takže pije jablečný mošt, mlíko nebo neslazenou meltu s mlíkem. Jen zcela výjimečně něco jiného.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A jak se stavíte ke 100% ovocné šťávě, do Jáji si mají brát děti svoje pití, Tonda než tam šel poprvé pil obyčejnou vodu, děti tam měly Jupíka a spol, Tonda nosil vodu zpátky, dětem to bral, měl exém, tak jsem začala kupovat 100% ovocnou šťávu, ředila jako sirup a dávala do lahve od Jupíka a byl pokoj. Alenka jak zjistila, co má Tonda, takže jsem opět s vodou pohořela, ačkoliv ji sama piju. A ta šťáva mi přišla jako dobrý řešení. Ve st. školce mají ovocné čaje a nějaké Tykvíky a po těch se teda osypává taky, což je jasné znamení, že to není přírodní. Po bonbonech se osype taky, kromě téch Jojo.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ZEGA: Ne, mš Litvínovská (Prosek)
    ZEGA: U nás se dá domluvit s učitelkou, že nechceš, aby dítě bonbony/šťávu/slazený čaj dostávalo. Ale zas je tam pak ten faktor, že všichni dostanou medvídka a ono jediné ne :-/
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    LEPEK: vim o nekolika lidech, co to tak delaji. najeli na to vetsinou kvuli tomu, ze se dite dostalo do statni, ale place po lesni, kde bylo predtim, ale kterou si nemuzou dovolit platit na delsi cas. vsichni to davaji dobre, az na to, ze deti to v te statni tolik nebavi. ale my mame vyjimecne kvalitni lesni a nic moc statni...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LEPEK: To by asi bylo celkem nefér (zvlášť v některých lokalitách) k dětem, co se do státní nedostaly. Protože státní školky na rozdíl od soukromých nemůžou "rozdělit" jedno místo pro dvě děti, prostě je obsazeno, i když bude chodit třeba jen jeden den v týdnu.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    dáváte někdo děti do dvou různých školek zároveň?
    myslím model např. několik dnů státní školka, několik dnů lesní soukromá apod.?

jak to děti dávaj? a jak to dáváte vy?

jak děti fungují v různých systémech při jejich pravidelném střídání?
    stíháte akce na obou frontách?
    SARGO
    SARGO --- ---
    BALAENA:
    D1: "Ale já jsem chtěl červený!"
    R: "Ale no tak, chutná to obojí stejně. Přeci nebudu amarounovat každému něco jiného."
    D1: "Není to stejný! Chci červený!"
    D2: "Jenže já jsem chtěl zelený a ty máš smůlu, he hé, bude to jak chci já, já jsem si řekl první!"
    R: "Tak mám udělat barevný?"
    D1, D2: "Néééééé!"
    D2: "A nebo jo."
    D1: "Jenže já chci zelený! Teda vlastně červený! Chci ten, co máme ve školce!"
    R: "Jaký máte ve školce?"
    D1: "Fialový."
    R: "Takové nejsou."
    D1: "My je máme a já je chci, jinak budu plakat."
    D2: "Si klidně breč, nám je to jedno. Stejně bude zelený."
    /obecné zvuky pranice a kvil. R tluče hlavou o zeď, sousedův pes vyje.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SARGO: ono nakonec i amarouny z Návštěvníků měly něco do sebe
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam