• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EDERA: já musím k doktorovi s evidenčním listem taky... a to na přihlášce bylo všechno i mám kopii.
    No ale aspoň se mi povedlo ukecat učitelku, že stačí odevzdat až odpoledne, ne už ráno - naše doktorka má primární ordinaci asi 10km odsud a sem jezdí jen jednou týdně - právě v den, kdy mladej nastupuje. Takže 15. ráno rozvezu děti a pak si udělám procházku k ordinaci.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    EDERA: Nemám, no. Asi mi to za pruzení nestojí. Ono je možný, že na té přihlášce nebyly všechny informace (myslím že způsobilost ke školním akcím a školám v přírodě se tam neřešila). Zas tak špatně na tom nejsme, abych si nemohla dovolit ještě jedno potvrzení :o)
    EDERA
    EDERA --- ---
    TAPINA: Asi bych prudila u ředitelky. Donutila ji tupřihlášku najít a jestli nutně musí mít potvrzení i učitelka ve třídě, tak ať z toho udělá kopii. Nemáš to náhodou naskenované? Já skenuju všechny lékařské zprávy, co mi kde dají a ukládám do počítače do složky "zdraví". Každou chvíli jako když najdu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já jsem teda v zásadě asi dneska narazila na první nasírací byrokratický jev, ale to počítám bude všude něco. Požadují vyplnit evidenční list dítěte, na kterém má být potvrzení od lékaře. U toho je hvězdička a poznámka "Nepožaduje se v případě, že vyjádření lékaře bylo na přihlášce do školky". Tam bylo povinně, takže jsem s ptala, jak to tím je, jestli pro to fakt musím. Musím, protože přihlášku mají někde založenou a tohle potřebujou mít ve třídě. Taže rodiče naklušou utratit další stovku nebo kolik za razítko, aby učitelka měla ve třídě kopii toho, co už má ředitelka na přihlášce.
    SARGO
    SARGO --- ---
    A tak dělám z domova za pár šupů pakárny. Babička daleko, na profi chůvy jsme štěstí neměli a stejně je problém nahnat je ze dne na den na maroda (a random chůvy si na naše torpéda netroufám - zatím jich víc uteklo, než bylo ochotných pokračovat - tváří v tvář novým tvářím se oba chovají jak šílení :-)); když jsem si spočítala, kolik času strávím s nimi doma, neodvážila bych se vlézt jakémukoli zaměstnavateli před oči :-)
    Dneska mám doma Staršího, podle stavu mandlí se zdá, že spolknul drátěnku. Vidím v tom jasně ten fotbal o velké přestávce jenom v tričku v silně pokleslých teplotách posledních dní.

TAPINA: To máme stejně, taky nástup během dne a opatrně podezřívavě vyčítavé pohledy učitelky :-D Jenže napájet dítko medicínou v šatně, to mi připadá jako těžký kalibr :-))
    KAERI
    KAERI --- ---
    Čtu to tady chvíli a koukám, že jsme měli se školkou štěstí jako hrom: adaptaci nepěstují, děti pijí vodu, bonbony dostávají jen gumové - a jen od ostatních při narozeninách, lehátko mají dřevěnou konstrukci s matracemi a každý svoje vlastní, stálé, označené svým obrázkem, jídelníček někde na půli cesty mezi jídelnou a exotikou a minimálně Klárčiny učitelky se jeví velmi soudné. Tak snad jen komunikaci s veřejností by mohli trochu vylepšit - jejich stránky jsou tristní. Ale jinak jsem zatím hodně spokojená.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: nedelam si iluze, matka s nama byla sama, bez prarodicu, hlidacich tet i penez a prezili jsme to, prekvapive... sobeckost lidi mne aktualne sere fakt nejvic a bude hur a hur... a ja se s tim holt neumim smirit, no, mea culpa.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HABRENKA: víš, povíme si, až se do té práce vrátíš. Protože děti, ty potvory, si vyberou pro nemoc přesně právě ten jediný den, kdy máš tu schůzku, která přeložit nejde.
    Ne, nevozím do školky děti s horečkou, ale ten stres, co za tím je, je pěkně na hovno.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: a ti, co nechodí do práce, tam nechodí proto, že mají vlastní malé děti a silně pochybuju, že by chtěli hlídat dítě nemocné a infekční, že...
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: no prave.. kdyz ma dite v sedm horecku, tak ma horecku a bud muze zustat doma nekdo jiny, nebo holt nazdar schuzko, to se proste stava... kravy, co tahaj takovy deti do skolky vedome, bych hnala nahaty do lesa v mrazu :-/, dite muze chytit cokoli, ale tohle je proste k vzteku... zas tak casto clovek schuzku, co nejde posunout/prelozit nema, aby nemohla zustat doma a shanet hlidani, zvlast, kdyz ty moznosti ted jsou...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HABRENKA: psala jsem snad, že má někdo tahat dítě do školky, když má horečku?

Jediná mesydž byla, že i když si v srpnu najdu paní na hlídání, tak v okamžiku, kdy se dítě vzbudí v sedm ráno s horečkou, mi to je s největší pravděpodobností na houby a situaci to nevyřeší.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: kdyz se v sedm vzbudim a dite ma horecku, tak ho fakt nikam netaham, to je zrovna blbej priklad... proste ne no... kdyz ma rymu ci kasel bez teploty, je to tezsi resit, ale holt trochu soudnosti by clovek mel mit, sama miluju svoje kolegy, co chodej do praci nachcipany, o to vic ty, kterejm to fakt kapsu ani praci neutrhne... a to samy deti... ono to krom rodicovy prace musi bejt super hlavne pro to nemocny decko :-/, ja jsem teda kocici typ, kdyz je mi blbe, nesnesu lidi a dcera to ma po mne... dat ji nemocnou do skolky je trest pro vsechny vcetne ni.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BEBERA: Tak já třeba neznám v místě bydliště jediného člověka, který by mohl byť teoreticky hlídat, všichni chodí do práce.

Letos je to dobrý, dřív než dítě mi onemocněla zaměstnankyně :D Máme dohodu, že si tyhle absence nadpracuje výměnou služeb, aby nepřicházela o peníze, takže příště zas můžu být doma s nemocným dítětem já.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TRISSIE: Víš, že mi to je jedno, jak to která matka řeší? Je to její věc, já jen nechci nést následky jejího nedořešení.

Já konkrétně to mám tak, že od sedmi do sedmi třiceti zuřivě obvolávám každého, kdo vypadá, že by několik hodin mohl dítě pohlídat. Může nečekaně vybouchnout i domluvená chůva, taky se mi stalo, že mi volala, že má horečku, nebo že ji zrovna manžel veze na pohotovost, že se nemůže pohnout. Volám, sháním, když najdu, holt dítě vezu, kam to jde. A když nenajdu, svěsím uši a zůstanu doma. Měla jsem asi pět různých kontaktů na místní studentky, nějaké kontakty na místní známé, občas to vyšlo, občas ne.

EDERA: Vím přesně, jak těžké to je a kolik to stojí, protože jsem to za poslední tři roky absolvovala několikrát a teď mě to znovu čeká, naštěstí to letos není akutní, protože dní, kdy nutně musím někde být, bude minimum. Ale taky mám kamarádku, která právě umístila jedno dítě do školky, druhé do jeslí, za týden nastupuje do práce a nic víc neřeší. A co čeká? Že bude mít od září do června perfektně zdravé děti? Loni u nich nemoc střídala nemoc, pobyli si i týden v nemocnici se zápalem plic, co by letos mělo být jinak, když jí obě děti do kolektivu nastupují poprvé a jednomu z nich jsou dva?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Povlečení mají, jak jsem teda při praní zjistila, označené svýma značkama, takže pořád stejné. Matrace nevím, snad taky.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    SARGO: pokaždé stejnou matraci, jo? To mají dobrý... U nás spí ve školce děti jenom na lehátkách, co jsou prostě dřevěná konstrukce a na tom natažený plátno. Bertík si stěžoval, že je mu na tom lehátku zima odspodu. A to ještě nevím, zda mají pokaždé stejné lehátko, asi těžko. A s povlečením taky nevím, ale doufám, že aspoň to povlečení má to dítě furt to stejný, svoje. (Je to školkové povlečení, jednou za čas se dává domů vyprat)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EDERA: Účtují, já to s budoucíma kroužkama budu řešit taky, tak to vyzkoušej:)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    U nás si naštěstí manžel může vzít operativně home-office (i když s reorganizací a kecama a někdy taky prostě nelze). Na druhou stranu - nikdy mi dítě nehicovalo od rána. 100 % nemocí, které jsem zažila, probíhaly tak, že jsem ráno přivedla do školky zdravé dítě a přes den mi volali, že hicuje, nebo jsem to třeba zjistila až odpoledne doma. Asi jsem za matku, co dopuje dítě Nurofenem :D
    EDERA
    EDERA --- ---
    MARKYSHA: Jo, najít stálou chůvu, která bude děti hlídat pravidelně a k tomu bude připravená přijet i na pár hodin navíc, celkem není problém. Kámen úrazu je, když potřebuješ v podstatě jen osm hodin měsíčně na přesun dítěte ze škol(k)y na kroužek/trénink. Tihle se každopádně tváří, že to uměj a že minimální délka doprovodu je 1 hodina, tak si to ukládám.
    Účtují si za zprostředkování?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EDERA: doprovody jsem zatím od nich neměla, ale mám jednu stálou chůvu, která ale může po práce a vždycky, když jsme akutně potřebovali, tak ta chůva přijela. Jinak paní Svobodová spíš zapomíná fakturovat, takže je potřeba si to hlídat, aby si nevzpomněla najednou, když se to zrovna nehodí.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TRISSIE: nám dojeli do Rakovníka, je to o domluvě a Rakovník je zhruba hodinu od Prahy, ale je fakt, že by to za půl hodiny to nebylo a předali si ho na odpočívadle. Já jsem měla plánovanou návštěvu v Praze u gynekologa a muži se cosi podělalo v práci. Ale já na tebe neútočím, je to jen spíš návrh a mají hlídání druhého dítěte zdarma, jak je to se třetím či čtvrtým, nevím.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MARKYSHA: Hmm, a vypadá to, že nabízejí i ty doprovody za poměrně rozumné peníze. Ale zajímalo by mě, jak to vypadá v praxi. Když jsem to sháněla já, tak to vypadalo tak, že doprovod sice ano, ale naúčtují aspoň dvě hodiny za tu jednu cestu, protože jinak by se to přece nevyplatilo (šlo o práci tak na 45 minut).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam