• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BEBERA: Tonda něco říkal, že za oblíkání taky dostávají bonbony (když je dostanou od někoho kdo měl narozeniny), ale nakonec ho dostanou všichni...není to, kdo bude nejrychlejší, dostane bonbon, ale bonbon dostaneš, až se oblíkneš. A to, že něco až...používám taky.
    LITROP
    LITROP --- ---
    znate nekdo skolku jeseniova 4,6 nechodeji tam vase ditka ted tam asi prestoupjej moje tak abych vedel co cekat
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Prosím vás, co si myslíte o soutěžení při běžných činnostech v MŠ? Včera mě rozhodil Vítek, povídal, že dostal bonbon, protože vyhrál. Tak se ptám, co vyhrál, prý se oblékl jako první. Ten bonbon neřeším, tam mám jasno, ale nějak to od té doby nemůžu pobrat, proč by měly děti soutěžit v oblékání, v jezení apod. Pro učitelku je to snadné, děcka se neloudají, ale co z pohledu těch dětí. A prý Simík plakal, že nevyhrál a nedostal bonbon. Tak jsem se zeptala, jestli mu to přijde správné, že takhle soutěží, vyhrát může jen jeden a zbytku je to pak líto. V tu chvíli jsem ho úplně nepoznala, nadul se a vypadlo z něj tak nesmiřitelně: "Tak měly být rychlejší." Tříletý kluk.

Chápu, že děti jsou soutěživé, tak proč jim nevymyslet nějaké soutěže, u kterých bude jasné, že je to hra. Proč tu soutěž tahat do běžných denních činností a ještě dávat tak lákavé odměny, že to ostatním opravdu bude líto.
    IJENKA
    IJENKA --- ---
    Mate, prosim, nekdo reference na MS Uvoz v Brne?
    FEMMEFATAL
    FEMMEFATAL --- ---
    MADIETTA: myslím, že 90% z nich opravdu zůstane ve spec.školách, jelikož i rodiče to tak budou chtít. Ale tu možnost mají, o to tady jde. A k realizaci mají sloužit ta podpůrná opatření. To je ta inkluze... Ne že ROZHODNĚ chodit nebudou... Nejde jen o děti s lehkým postižením, jinak by katalog podpůrných opatření nebyl rozdělen dle typu postižení a dále do pěti stupňů dle závažnosti.

Kdo se chce dozvědět více, tak tento web je fajn

Aktuality - Inkluze.cz
    http://www.inkluze.cz/
    Katalog podpůrných opatření
    http://www.katalogpo.cz/
    Učitelské noviny
    http://www.ucitelskenoviny.cz/?archiv&clanek=7858

Je to audítko o MŠ, tak asi lépe konec OT :)

BONEMINA: děkuji
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    FEMMEFATAL: to je mylný dojem, samozřejmě, velmi těžce postižené děti rozhodně do normálních škol chodit nebudou, týká se to dětí s lehkým mentálním postižením.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    FEMMEFATAL: Jako jo, něco, co bylo ve vyhlášce, bude teď ve školském zákoně, ale to není vznik nové povinnosti.

FEMMEFATAL
    FEMMEFATAL --- ---
    ALDEMIK: teď jde přímo o změnu v legislativě, která začne platit právě v září. Dřív to bylo o slově např. ředitel MŮŽE vzdělávat dítě podle IVP, nyní je to jedno z podpůrných opatření na které má dítě výhradně právo, pokud mu bude poradnou navrženo. Je to snaha o inkluzi všech dětí s postižením. Dříve spíše byly spec. třídy při běžné ZŠ. Ale to neznamená, že tím zanikají speciální školy, to ne. A ano nyní by podle navrhovaných podpůrných opatření pro konkrétní dítě měly školy dostat peníze, aby ty opatření mohly zrealizovat. Jak to bude celé vypadat v praxi, je otázka. Proto ta zkušební doba dva roky. Tak uvidíme:)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    FEMMEFATAL: Nevím jak školky, ale u škol to není změna, ale stav, který trvá už dva roky. Změna bude, že teď na to školy budou mít nárok na peníze a ne současná nejistota, granty a obíhačky.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    FEMMEFATAL: plus je tlak na SPC, aby doporučovali inkluzi a ne speciální třídy
    FEMMEFATAL
    FEMMEFATAL --- ---
    BONEMINA: mohu poprosit o odkaz, nenašla jsem:/

jinak k inkluzi - od září 2016 je každá školka i škola povinná přijmout jakkoli (i velmi těžce) postižené dítě ke vzdělávání, pokud tak doporučí školské poradenské zařízení. Jde o změnu školského zákona, která začne platit právě v září se zkušební dobou na dva roky.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    LISTICKA: patří pod ZS Susicka. Je tam i celkové málo děti, prostě malá školka, tedy berou malo deti. Znám jednu tamější učitelku, fajn ženská, je tam už pár let a moc spokojena. Vypadá to tam utulne.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    BONEMINA: dík za tip!
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    V nové Šestce je problematika škol a školek na Praze 6 probraná celkem důkladně, včetně počtu volných míst v jednotlivých školkách.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    MARKYSHA: To chápu :-) Některé úči jsou moc hodné, ale trošku ve stylu "ty malá trubko"
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Ještě by mě zajímala ta MŠ Kohoutek. Vím jen, že mají družbu se ZŠ Sušická a že je tam málo dětí na jednu učitelku, jinak nic.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LISTICKA: To Tonda je taky zvídavá, třeba ta konkrétní učitelka, co ne každému sedne, je Tondovi bližší než druhá, co je taková hodná na takový ty ťunťy.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    MADIETTA: to zní skvěle
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    MARKYSHA: Jo, tohle je dobré vědět. Můj syn přes den nespí nikdy, je jak motorová myš :-) Výborně mluví a intelektově působí jako o rok nebo i o 2 roky starší dítě (ve 3 letech normálně hraje Dámu a Člověče nezlob se nebo takovou tu hru Logik), umí se sám už dlouho oblíct a najíst, když chce (často nechce, hlavně když teď máme mimino), hygienu zvládá už dlouho komplet sám, ale na spaní má ještě plínu (asi na to má vliv zralost nervové soustavy, jestli se dítě ve spánku počůrá). Je imho i dost zdatný i sociálně, oblíbený, vychází dobře s klukama i s holkama a dospělí ho mají taky většinou rádi. Ale dokážu si živě představit, jak by ho nějaká hustá úča úplně zdeptala a rozložila, protože on někdy vyžaduje dost pozornosti a chce všechno řešit, proč a jak se věci dějí, k čemu jsou... né každá úča je na to zvědavá, žejo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam