• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ADD
    ADD --- ---
    ALDEMIK: Naše školka je specifická, tam by si plácnutí čtvrtkou nikdo nevšiml. :-) Asi se ředitelky zeptám, jestli může vyloučit, že došlo k situacím, které bychom měli s dětmi řešit, ale víc tedy asi stejně nemám šanci zjistit. Naši kluci jsou splachovací, tak si stěžovat nebudou, ale nevím, co se jim ukládá do hlav a srdcí. Musím se smířit s tím, že budou čím dál častěji prožívat věci, o kterých nebudu mít ani tušení.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ADD: No, tak samozřejmě záleží, že jo. Když někomu někdo nafackuje před ostatními, tak to samozřejmě vliv na celý kolektiv má, mluvila jsem o pochybeních, kdy to tak není, možná blbej případ, fackování jsem si fakt nepředstavila. (představila jsem si své osobní selhání, kdy jsem odmlouvajícího chlapečka v pátek poslední hodinu během úklidu a své migrény uhodila přeloženou čtvrtkou, například. Za což jsem se mu vcelku hned omluvila a popel si na hlavu sypala, nicméně na řešení s ředitelkou to nakonec bylo, na řešení s ostatními rodiči imho fakt ne, s třídou jsem to vyřešila sama a hned, a na vyhazov taky ne, ale že bych to brala jako dobrý pedagogický postup, ehm.)
    Jako, učení je práce s lidmi, navíc dětmi, má svá specifika. Nevím, jakým konkrétním způsobem vaše ředitelka mlží, ale je naprosto v pořádku, když informuje věcně, ale nějaké interní detaily s rodičema nepropírá, podobně jako jakýkoliv jiný zaměstnavatel neprobírá s klienty své zaměstnance.
    ADD
    ADD --- ---
    ALDEMIK: Tak nás to nemrzí, on byl dost protivný, ale štve mě to mlžení a náznaky. Na vyhazov uprostřed roku mi to nepřišlo.
    Tohle je docela zvláštní, protože kdyby - jakýkoli zaměstnanec jakékoli školky - třeba nafackoval jednomu dítěti před ostatními, měli by to vědět všichni rodiče, aby o tom mohli s dětmi mluvit.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ADD: To, upřímně, nevim. Každopádně kdyby nějak ublížil/pedagogicky selhal vzhledem k jinému než tvému dítěti (praští ho nebo něco), tak to ředitel se všema otevírat nebude.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ADD: OK, tak to jo :-) Já jsem na tohle téma trochu vysazená (jak sis asi všimla :-))) a setkávám se s tím fakt častěji, než by se mi líbilo.
    V tom případě bych to asi neřešila, jen dala ředitelce zprávu, že je mi líto, že odešel, a napsala něco osobního jemu, nějaké pátrání imho nic neřeší a jemu nějaká přímá podpora pomůže víc, protože bude mít aspoň dobrý pocit, že to všichni nevidí stejně...
    ADD
    ADD --- ---
    ALDEMIK: Jde o to, jestli, kdyby zaměstnanec ublížil dítěti, musí být rodiče informováni.
    ADD
    ADD --- ---
    ALDEMIK: Tohle mě vůbec nenapadlo. :-) Snad proto, že mám kluky, ale hlavně kdyby šlo o něco sexuálního, je cekem fuk, jakého pohlaví je pachatel. :-) Já na nic konkrétního nemyslím, spíš se domnívám, že šlo o antipatii ze strany ředitelky a štve mě, že mlží a tím to hází na toho kluka.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    MARKYSHA: Rámcově. Ředitel nemá co rozebírat s rodičem podrobné interní pedagogické nebo jiné pracovní záležitosti svých podřízených, ani těch propuštěných.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ADD: Na druhou stranu bych se snažila nespouštět nějakou hysterii. Když vyhoděj učitelku, nikoho to nezajímá, když je to chlap...
    Prožili jsme si tuhle fázi, když můj muž přestal učit v lesní školce, je plánovač, šéfka střelec chaotik, poté, co měl týden v kuse chuť si dát po příchodu domů jointa, usoudil, že to pro něj v téhle kombinaci fakt není. Těžko to šlo otevřít rodičům nějak neutrálně. A ejhle, měsíc po jeho odchodu se objevila skvělá fáma o nějakém osahávání. A stihla pokolovat po docela dost lidech, než se dostala k ostatním pedagogům ze školky, kteří věděli přesně, ze které vtipné příhody s "velkým klukem" to vzniklo a že šlo o něco dost jiného (dvě děti si hrály na doktora, byly poučeny). Každopádně to chvíli vypadalo tak, že koluje celým městečkem nějaká totální šílenost, vyhlídky tak na stěhování, já konec v práci (učila jsem na základce), muž kdoví co, naštěstí se to během pár dní vysvětlilo. Ale na tyhle podezření jsem celkem háklivá (nevím, jestli add jde tímhle směrem), protože to, že má žena vztah k dětem, spousta lidí bere jako normální, ale že chlap, je "nějaký divný" (a u táty jim to divný nepřijde, zvláštní).

Ostatně, na primární pedagogice jsem měla pět spolužáků, z toho tři imho velmi kvalitní. Jeden učí v Německu, zcela otevřeně z toho důvodu, že tam je chlap na prvním stupni vnímán jako normální a ne úchyl. Druhý dělá kurzy na volné noze, třetí s tím trvale bojuje. A ne proti chlapům, ale proti ženám - matkám přijde apriori učitel menších dětí než na druhém stupni podezřelej.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: já myslím, že na to právo rozhodně máš
    ADD
    ADD --- ---
    V naší MŠ působil mladý učitel, kterého po půl roce ředitelka vyhodila. Po dotazu na důvod odpověděla, že nemohla ručit za jeho práci s dětmi, že to bylo neúnosné a že nic konkrétního neřekne. Vzhledem k tomu, že pracoval s mými dětmi, mám právo vědět, za co byl vyhozen z práce? Kdyby šlo o něco vážného, raději bych to řešila hned, než aby si kluci za dvacet let museli platit psychologa. :-)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    TORUVIEL: já byla se synem občanku dělat dnes, paní taky říkala: můžu tam napsat, že je svobodnej, že jo? :)
    Jinak já ji mám i kuli MHD, syn je velkej a mladej, tak abych se někde s někým nemusela dohadovat, že mu nekupuju lístek.. a nemusela tahat pas s sebou, kterej má aj tak už asi dva roky, to měl kulivá Bulharsku
    KATIA
    KATIA --- ---
    U nás se dá žádost jedna, dají se dvě preferovane školky a pokud tam není volno, tak z centrály volají rodičům a nabízejí, kde místo je. Přijde mi to teda jako násobně jednodušší systém...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TORUVIEL:
    EDERA: moje malý děti mají OP, stav tam zapsány nemaj, žádný list na dovolenou nevozim. Jediné pozastavení se nestalo letos v únoru ve vlaku z Berlína, kdy se německý celník podivil, že mám dvě děti, co se jmenujou jinak. Stacil ale stejně se jmenující muž. Jinak nevím, zda by to nějak řešili.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    EDERA: Já se školkou nemám problém, rodný list jsem tam nesla. Jen podotýkám, že na OP dítěte by se do kolonky rodinný stav hodilo nechat zapsat i něco jiného než "svobodná"...a dále toto téma už teda považuji za plně probrané :-))
    EDERA
    EDERA --- ---
    TORUVIEL: Jasněže by to spoustu věcí usnadnilo. Ale když to vezmeš kolem a kolem, tak dokud nešlo vystavovat OP i dětem, tak k zápisům do školek a škol se ten rodnej list musel nosit tak jako tak. A pokud měli na dovolenou vlastní pas, tak tam rodiče taky nebyli. Osobně jsem teda na dovolenou nikdy kopii rodného listu nevezla a ani nikdy nenastala situace, že bych musela někde prokazovat, že děti, co se mnou přijely, jsou doopravdy moje. A že teda, jedeme-li někam s holkama, máme na čtyři lidi tři různá příjmení.:-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    DELVIT: Kniha je fakt divná. Jasno hned můžou mít jen u těch předškoláků.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    EDERA: No ano, nejde to napsat nikam, to je trochu problém třeba při cestování, nebo i při tom zápisu, člověk pak musí tahat ten rodný list, pro jistotu třeba i na dovolenou (jeho kopii ofc). Nedomyšlené, ale ano, musíme dle toho žít...
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    DELVIT: taky by mě celkem zajímalo, proč některé školky tak urputně trvají na tom, aby rodiče přivedly děti k zápisu.
    Naše děti měly neštovice, tak je prý mám přivést v náhradním termínu a musím to stihnout do doby, než vydají rozhodnutí, protože jinak by je prý nemohli přijmout :-)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    EDERA: Pokud Ti to přišlo jako nějaké fňukání, tak to jsme si opět nerozuměli. Já jsem si primárně pozastavoval nad tím, že chtěli přivést dítě k příjímacímu pohovoru, pak vysvitlo, že tam byla úplně zbytečně. Za druhé mě přišlo podivné podepsaní nějaké knihy, kde měli sepsané přijaté a nepřijaté děti v okamžiku kdy nemůže být jasno kdo je přijat a nepřijat. Bavil jsem se ještě s jednou maminkou a ta měla ještě horší pocit než-li já, toť vše nic více nic méně. A navíc ještě přijímací řízení není u konce, takže nevím jestli bude přijata, snad ano.

To že bydlím v Praze a zrovna v části, kde je přiměřeně školek není věc náhody, ale to bude tím, že jsme se tam přistěhovat chtěli a za druhé, že se městská část snaží.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam