TRISSIE: řešila jsem tohle u dcery s tím, že mám papír od doktora o snížené potřebě spánku. V soukr. MŠ kam chodila dcera rok s tím byl problém a nutil ji nehybně ležet i přes moje žádosti. Nakonec to skončilo tak, že jsem dceru musela vyzvedávat po obědě. Od loňska navštěvuje státní MŠ a problém s tím nemají. Dcera si u paní učitelky čte, maluje, skládá puzzle či provádí jinou aktivitu, tak aby mladší děti nerušila. Děti od předškolního věku ve školce odpočívat vůbec nemusí - většinou pracují na Maxíkovi. Ve třídě dcery jsou pouze tři předškolní děti ze 30. Spaní a herna je oddělena pouze závěsem a přesto s tím není problém. To co popisuješ je pouze o přístupu učitelek a jejich touze po "chvilce klidu" (nedivím se tomu - zvládnout tolik dětí a mít za ně odpovědnost není jednoduché. Z T. mi jde hlava kolem a to mám jen ji).
Pokud je syn schopen si v klidu hrát a nerušit ostatní (nevím jaký je živel - to musíš posoudit ty), prudila bych tak dlouho, dokud by to paní učitelka nepřehodnotila.
Píšeš, že nechceš dělat zbytečné potíže, protože tam budou chodit i dvojčata, ale třeba prošlapeš cestu i jim (teda pokud taky nespí po O, jako starší syn).